Şırnak’ta ağaç kesimi: Gerekçe güvenlik mi, gençleştirme mi?
Şırnak’ta ormanlık alanda yapılan ağaç kesimi için köylüler gerekçenin ‘güvenlik’, yetkililer ise ‘gençleştirme’ işlemi olduğunu savunuyor.
Şirin Bayık
ŞIRNAK - Şırnak'ın Cudi, Gabar, Namaz ve Besta bölgelerinde bulunan ormanlık alanda günlük yaklaşık 50-60 kamyon ağaç kesiliyor. Köylüler ve yetkililer kesimle ilgili farklı gerekçeler öne sürüyor. Köylülere göre gerekçe “güvenlik” iken yetkililer bunun “gençleştirme” kapsamında yapıldığını söylüyor.
45 DAKİKADA AĞAÇ YÜKLÜ 12 KAMYON
İddiaları araştırmak üzere ağaç kesimlerinin yapıldığı dört noktadan ikisi olan Gabar Dağı ve Güneyçam bölgesine gittik. Siirt yolunda yaptığımız 45 dakikalık yolculuk boyunca 12 ağaç kamyonuna rastladık. 60 ton yük kapasiteli bu kamyonlar toplamda 720 tonluk ağaç taşıyordu. Gabar Dağı eteklerine vardığımızda ismini vermek istemeyen bir korucu ile görüştük. Korucu, ağaç kesimlerinin “güvenlik” gerekçesiyle yapıldığını belirterek şunları söyledi: “Bölgede 10 senelik kesim kararı alındı. Ağaçlar görüş açısını kapatıyor. Bu da güvenlik zaafiyeti oluşturuyor.”
Günde yaklaşık 60 kamyonun ağaç taşıdığını söyleyen korucu, en az kesim yapılan bölgenin Güneyçam olmasına rağmen orada da günde yaklaşık 20 kamyonu dolduracak kadar ağaç kesildiğini sözlerine ekledi.
Daha önce ağaçların küt kesim denilen kökleri ile birlikte sökme işlemiyle çıkarıldığını belirten korucu, orman işletme şefinin buna izin vermediğini söyledi. Kesimlerin 2021 yılında başladığını anlatarak, “Şu an ikinci senedeyiz. Kesimler Askeri Bölge Komutanlığı’nın emri ve bakanlık izni ile yapılıyor. Kesimler sekiz sene daha devam edecek. Aksi bir durum olmazsa kritik yerlerin hepsi kesilecek" dedi.
KESİM SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
Van yolu güzergahı, Bestler bölgesi, Namaz Dağı, Güneyçam ve Gabar bölgesindeki ormanlık alanlarda kesim yapılıyor. Kesimler mart ayında başlıyor haziran sonunda durduruluyor. Bir iki ay duran ağaç kesimlerine sonbaharda tekrar devam ediliyor. Ormanlık alanda kesim yapıldıktan sonra ağaçlar traktörlere yüklenip belirli bir bölgede istifleniyor. Daha sonra kamyonlara yüklenerek odun depolarına götürülüyor.
Şırnak'ta bilinen bir ailenin kesimleri ihale ile aldığını söyleyen korucu, "Başka köylülerden isteyen olursa onlar da yapabilir. Ama köylüler parasız nasıl kesim yapsın ki? Kesim alanlarına yaklaşık 200-400 arası işçi gidiyor" diye konuştu.
'CANLILARIN YAŞAM ALANLARI TAHRİP EDİLİYOR'
Şırnak Barosu Çevre ve Kent Komisyonu Üyesi Fadıl Tay da ağaç kesim gerekçesi olarak güvenliği işaret etti. Ağaç kesim işindeki süreci şöyle anlattı: “Korucular bu ağaçların ihalesini alıyor, ağaçları kesiyor ve uygun fiyata çevre illere satıyorlar. Her gün onlarca kamyon ağaç kesilip katlediliyor ve çevre illere uygun fiyata satılıyor. Şırnak Orman İl Müdürlüğü’ne defalarca onlara bunun usulsüz olduğunu söylememize rağmen bize olumlu bir dönüş yapmadılar.”
Bölgedeki ekosistemin bozulduğuna dikkat çeken Tay, “Burada doğa zarar görüyor. Bitkisiyle, hayvanıyla bütün bir ekosistem etkileniyor. Canlıların yaşam döngüleri tamamı ile altüst ediliyor. Yüzde 44’lük ormanlık alanı kesimlerle yüzde 32’ye inmiş durumda. Gerekirse Anayasa Mahkemesi'ne gideriz. Yok edilen doğa, hepimizin doğası" ifadelerini kullandı.
‘GENÇLEŞTİRME İŞLEMİ YAPILIYOR’
Konu ile ilgili Şırnak Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, kesimlerin ormanları “gençleştirme” kapsamında yapıldığını söyledi: “Ağaç kesimlerinin olduğu bölgeye yakın köylere ilan veriyoruz ve başvurular neticesinde ağaç kesimlerini bölgede ikamet eden köylülere veriyoruz. Kesilen ağaçlar toplama alanlarına getirildikten sonra ödeme yapılıyor.”