'Şişecam işvereni hükümet gücüyle işçisinin hakkını gasp etti'

Şişecam’a ait Mersin’deki soda ve krom üretim tesisleri ile Adana’daki tuz işletmesinde alınan grev kararı 'genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu' nitelikte görüldüğü gerekçesiyle ertelendi. Petrol-iş Sendikası Mersin Şube Başkanı Ercin Çulcu "Son güne kadar masada müzakere yapılırken, işveren bir anda sessizleşerek çözümün önü kesildi. Bu tam anlamıyla bir emek düşmanlığı, hak gaspıdır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

DUVAR - Petrol-İş Sendikası’nın Şişecam’a ait Mersin’in Akdeniz ilçesindeki Kazanlı mahallesinde yer alan soda ve krom üretim tesisleri ile Adana’nın Seyhan ilçesinin Arabali mahallesinde yer alan tuz işletmesinde aldığı grev kararı geçtiğimiz günlerde 'genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu' nitelikte görüldüğü gerekçesiyle ertelendi. Söz konusu kararın 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 63'üncü maddesi gereğince alındığı açıklandı.

HAFTA SONU TATİLİNİ BİR GÜNE İNDİRMEK İSTEDİ

Konuyu Petrol-iş Sendikası Mersin Şube Başkanı Erçin Çulcu ile konuştuk. 547 işçi adına 30 Ocak 2020 tarihinde başlayan Toplu Sözleşme görüşmelerinin 17 Nisan ve 17 Temmuz tarihleri arasında korona virüs salgınından dolayı yasal sürecin dondurulduğunu belirten Çulcu, şunları söyeldi:

Erçin Çulcu
Erçin Çulcu grev yasağının keyfi ve hukuksuz olduğunu söyledi.

 

“7-8 Ekim’de işverenle görüşme yaptık. Bazı konularda anlaşmaya varamadık. İşveren sözleşmeyi 3 yıllığına yapmak istedi. İşçilerin hafta sonu tatilini iki günden bir güne indirilmesini istedi. Biz de grev kararı aldık. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle grev kararı 60 gün süreyle ertelendi. Grev yasağının tamamen keyfi ve hukuksuz olduğu, 60 gün sonunda anlaşma sağlanamazsa Yüksek Hakem Kurulu’na gidileceği için erteleme ‘yasaklama’ anlamına gelmektedir. Biz Hakem Kurulu’na gönderme olayını 2 yıl önce de yaşadık. Hakem Heyeti’ne gönderme tehdidi ile 60 gün bekliyoruz.”

İşverenin işçiyle anlaşmak varken Hakem Heyeti’ne gönderip hakkına darbe vurduğunu ifade eden Çulcu, “Şişecam işvereni Hükümetten aldığı güç ile kendi işçisinin hakkını gasp etti. Son güne kadar masada müzakere yapılırken 19. Dönem TİS görüşmelerinde işveren bir anda sessizleşerek çözümün önü kesildi. Bu tam anlamıyla bir emek düşmanlığı, hak gaspıdır” dedi.

PANDEMİDE DE ÇALIŞTILAR

İşçilerin pandemi zamanı dahi hastalık demeden çalıştığını, emek verdiğini vurgulayan Erçin Çulcu, devamla şunları aktardı: “Pandeminin en ağır olduğu döneminde dahi işi bırakmadı işçiler. Bu karar alın teriyle çalışan işçilerin emeklerinin, haklarının gasp edilmesidir. Milli güvenlik nedeniyle erteleme çok saçma çünkü öyle bir sorun yoktur. Tamamen Şişecam işvereninin işçi düşmanlığından kaynaklanıyor. Hastalık nedeni ise hastalığın en ağır olduğu koşullarda çalıştı işçiler. Burada tek amaç işçinin hakkını elinden alıp, bunu da 3 yılla yapmak istiyorlar. İşçiler bu ülkenin vatandaşı, emekçisi, üreticisidir. Bu ülkenin gerçek sahipleri olan işçiler emeğinin karşılığını almak için de gereken mücadeleyi sonuna kadar verecektir.”