Sisi ve Esad, Gazze'yi görüştü: 'Çatışmanın genişlemesi önlenmeli'

Mısır Cumhurbaşkanlığı'nın açıklamasına göre, Suriye Devlet Başkanı Esad ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, telefon görüşmesinde İsrail saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ni ele aldı.

Fotoğraflar: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, telefon görüşmesi yaptı. Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, iki lider, İsrail saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ni ve bölgede tırmanan tansiyonun oluşturduğu tehlikeyi görüştü. Suriye devlet haber ajansı SANA ise konuya ilişkin haberinde, Esad'ın Sisi’yi arayarak 'Mısır halkının aşırıcılığa karşı zafer kazandığı 30 Haziran devriminin yıldönümünü kutladığını' ifade etti.

AA'nın aktardığına göre, Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmede 'çatışma ortamının genişlemesinin önlenmesi ile bölgesel güvenlik ve istikrarın korunmasının gerekliliğine' dikkat çekildiği, 'Filistinlileri yerinden etme girişimlerinin tamamen reddedildiği' vurgulandı. Sisi'nin görüşmede, 'ülkesinin, Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması, insani yardımların sürdürülebilir bir şekilde ulaştırılması ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik çabalarını sürdüreceğini' ifade ettiği kaydedildi.

SANA: ESAD, DEVRİMİN YILDÖNÜMÜNDE SİSİ'Yİ TEBRİK ETTİ

SANA'nın görüşmeye ilişkin haberinde ise Esad'ın Sisi’yi arayarak 'Mısır halkının aşırıcılığa karşı zafer kazandığı 30 Haziran devriminin yıldönümünü kutladığı' söylendi. Habere göre, Esad, görüşme sırasında '30 Haziran Devrimi’nin Mısır’ı, Mısır halkının kültürünü, değerlerini ve kavramlarını ifade eden doğal yerine döndürdüğünü' iddia ederek, 'bölgenin kendisine kurulan aşırıcılık tuzağına düşmüş olması durumunda bu bölgenin yeniden toparlanmasının zor olacağını, Suriye ve Mısır halklarının aşırılıkçılığa karşı sürekli duruşunun bölge ülkelerinin ve halklarının korunmasına katkı sağladığını düşündüğünü' söyledi. 

GAZZE'DE CAN KAYBI 38 BİNİ AŞTI

Mısır genelinde on binlerce protestocu, Muhammed Mursi'nin devlet başkanı seçilmesinin birinci yıl dönümü olan 30 Haziran'da başkanlıktan acilen istifa etmesini istemişti. Mısır Genelkurmay Başkanı Abdülfettah El Sisi komutasındaki Mısır Silahlı Kuvvetleri, ülkede devam eden protestolar sırasında hükümet ve eylemcilere verdiği 48 saatlik uzlaşma süresinin dolması üzerine 3 Temmuz 2013 tarihinde ülke yönetimine el koymuştu. Sisi, Haziran 2014'ten bu yana Mısır Cumhurbaşkanlığı görevini yürütüyor.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' saldırısını düzenlediği 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694’ü çocuk, 10 bin 279'u kadın olmak üzere 38 bin 98 Filistinli öldü, 87 bin 705 kişi yaralandı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)