Sisi'den 'deniz sınırı' kararnamesi: 'Türkiye'nin hak iddialarını yok sayıyor'

Sisi, Akdeniz'deki deniz sınırını tanımlayan yeni bir kararname imzaladı. The Greek City Times'ın haberinde, Sisi'nin kararname ile 'Türkiye'nin hak iddialarını yok saydığı' belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, ülkesinin Akdeniz'deki deniz sınırını tanımlayan yeni bir kararname imzaladı. Sisi'nin, Ankara'nın Trablus merkezli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile imzaladığı anlaşmalardaki bölgeleri hedef aldığı yorumları yapıldı. Mısır devlet haber ajansı Middle East News Agency'nin haberine göre, Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamede "Mısır'ın karasularının sınırları, Mısır-Libya kara sınırının 1 Numaralı noktasından başlayarak 12 deniz mili mesafedeki 8 Nolu noktaya ulaşır, böylece Mısır'ın batı deniz sınırı, 8 Numaralı noktadan kuzeye doğru açılır" ifadeleri kullanıldı.

Yunanistan'da yayınlanan The Greek City Times'ın haberinde, "Mısır, bu hamle ile Trablus hükümeti ile imzalanan muhtıralarda yer alan Türkiye'nin hak iddialarını yok sayıyor" denildi. SocialWiz adlı şirketin CEO’su olan Marios Karatzias ise, "Sisi'nin büyük jeopolitik şah matı" diyerek söz konusu haberi Twitter hesabından paylaştı. 

Ne olmuştu?

Ekim ayında Ankara ile Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında, 2019 tarihli Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası'nın uzantısı olarak hidrokarbon anlaşması imzalanmıştı. Mısır ve Yunanistan'dan, söz konusu anlaşmaya tepki gelmiş, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, “Bu anlaşma Akdeniz’deki güvenliği ve istikrarı tehdit etmektedir” diyerek anlaşmaya karşı çıkmak için yasal çerçevede ellerinden geleni yapacaklarını dile getirmişti. Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü ise Libya’da Tobruk'taki parlamento ve başkent Trablus'taki hükümete bağlı farklı kurumlar arasındaki bölünmüşlüğe dikkat çekerek Trablus yönetiminin böyle bir anlaşma imzalamaya yetkisi olmadığını söylemişti. (DIŞ HABERLER)