Şişli Etfal Hastanesi'nde insan zinciri: Sağlık sistemi çöktü

Şişli Etfal Dayanışması, Şişli Etfal Hastanesi'nin yerinden taşınması protesto etti. Dayanışma, 387 kişilik insan zinciri kurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şişli Etfal Dayanışması, 2018'den beri Şişli Etfal Hastanesi'nin yerinde yapılması için seslerini duyurmaya çalışıyor. Bugüne kadar 30 bin kişi 122 yıllık Şişli Etfal Hastanesi'nin yerinde yapılması için imza attı. Onlarca basın açıklaması yapıldı, Mecliste soru önergeleri verildi. Ancak buna rağmen hastane Sarıyer'e taşındı.

Dayanışma, bugün Şişli'de Cevahir AVM önünde dağıttıkları bildiriler ile halkı Şişli Etfal Hastanesi için insan zinciri oluşturmaya davet etti. Aralarında Şişli Belediye Başkanı Muharrem Keskin'nin de olduğu 387 kişi, insan zinciri oluşturdu, çok sayıda kişi ise alkışlarla destek verdi.

'MADEM RİSKLİ NEDEN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TAŞINDI?'

Depreme dayanıksız denilerek taşınan Şişli Etfal Hastanesi binasına, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nden 300 kişi taşındı. Şişli Etfal Dayanışması ise "Madem hastane riskli neden İl Sağlık Müdürlüğü taşındı?" sorusunu hükümete yöneltti.

Şişli Etfal Hastanesi için insan zincirine katılan Nuran Koçhan, "Etfal'de doğdum, Etfal'de ölmek istiyorum. Benim sülalem Etfal'de doğdu, Etfal'de ölecek. Hastanemizi geri istiyoruz" dedi.

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Şişli Etfal Hastanesi'nin yerinde yapılması için dost eli uzatacaklarının altını çizdi. Keskin şöyle dedi: "Sağlık Bakanına, İstanbul Valisine, Cumhurbaşkanına sesleniyorum. Şişli Belediyesi'nin her türlü dostluk desteğini vereceğini belirtiyorum. Rica ediyoruz. Pandemide insanlar ölürken böyle bir hastanenin taşınması yanlış bir karardır."

'KAMUSAL SAĞLIK HİZMETİNE ERİŞİM HAKKIMIZI SAVUNMAK ZORUNDA BIRAKILIYORUZ'

Oluşturulan insan zinciri sonrasında açıklama yapan Şişli Etfal Dayanışması'ndan sağlık emekçisi İpek Deniz, İnsan Hakları Haftasına dikkat çekerek, "Dün 10 Aralık, Dünya İnsan Hakları Günüydü. Bu hafta da İnsan Hakları Haftası. Ve hepimiz biliyoruz ki, 'insan, haklarıyla insandır!' Sağlıklı bir ortamda yaşamak, nitelikli ve parasız sağlık hizmetine erişim hakkı, insanın en temel ve vazgeçilemez haklarındandır. Varlığını devam ettirme hakkıdır, yaşam hakkıdır. Ancak, biz bugün, İnsan Hakları Haftasında, yaşam hakkımızın önemli bir parçası olan kamusal sağlık hizmetine erişim hakkımızı savunmak zorunda bırakılıyoruz" dedi.

'122 YILLIK HASTANEMİZİ ELİMİZDEN ALDILAR'

 Etfal Hastanesi'nin yerinde kalması, yerinde dönüşmesi, bu mümkün değilse en kısa sürede yeniden inşa edilerek faaliyetlerine devam etmesi yönünde uzun zamandır bir sivil hak mücadelesi sürdürdüklerine dikkat çeken Deniz, şunları söyledi: "Hastanesine sahip çıkan halkın ısrarlı taleplerine rağmen, hiçbir açıklama yapmadan 122 yıllık hastanemizi elimizden aldılar. Nitelikli, parasız, tam teşekküllü sağlık hizmeti aldığımız, kuşaklar boyu bölgemizdeki insanlara şifa dağıtan, binlerce uzman hekim ve sağlık emekçisi yetiştiren, ülkemizin en seçkin hastanelerinden birisini kapattılar. Belli ki bir daha geri dönmeyecek şekilde tamamen tasfiye etmeye, Etfal’i Şişli’den silmeye çalışıyorlar. Bizlerin de bunu kabullenmesini bekliyorlar."

'HİÇBİR AÇIKLAMA YAPMADAN HASTANEMİZİ BOŞALTTILAR'

"Hastanemizi apar topar boşaltma gerekçesi olarak 'binalar depreme dayanıklı değil, raporlar var, acilen boşaltılması gerekiyor' demişlerdi" ifadelerini kullanan Deniz, şöyle devam etti: "Bizler de, 'madem binalar dayanıklı değil, hastanenin yeni projesini kamuoyuyla paylaşın ve en kısa sürede tam teşekküllü hastane olarak yeniden inşa edeceğinizi açıklayın' demiştik. Sonuçta, tatmin edici hiçbir açıklama yapmadan hastanemizi boşalttılar. Ancak, şimdi görüyoruz ki, depreme dayanıklı olmadığı söylenen ana binaya İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün bazı birimleri taşınmış durumda. Yaklaşık 300 kişi o binada çalışıyor. Sağlık Bakanlığı yetkililerine sesleniyoruz; 'Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu'. O binalar depreme dayanıklıysa neden hastanemizi apar topar boşalttınız! Belki de güçlendirme yeterli olurdu. Hastane de hizmete devam ederdi. Yok eğer binalar gerçekten depreme dayanıklı değilse orada çalıştırdığınız insanlara yazık günah değil mi! Sizlerden dürüst bir açıklama bekliyoruz! Hakikat ne? Yoksa, elimizden hastanemizi almak, arazisine çökmek için halka yalan mı söylüyorsunuz!"

'ŞİŞLİ'DE SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ'

Rasim Araz, Şişli Etfal Hastanesi'nin taşınması sonrasında gelen şikayetleri şöyle aktardı: "Etfal’in Şişli’de kalması için mücadele yürütürken özellikle vurguladığımız bir husus vardı: Eğer Etfal kapatılır, Seyrantepe ve Sarıyer’e taşınırsa Şişli’de ve bölgede kamusal sağlık hizmeti çöker demiştik. Bölgede devlet hastanesi olarak sadece Okmeydanı Şehir Hastanesi kalır, yığılma yaşanır ve bölgenin artan sağlık yükünü taşıyamaz demiştik. Tam da dediğimiz yaşanıyor bugün. Şişli’de sağlık sistemi çökmüş durumda. Gelin, Etfal’in taşınmasının sağlık sisteminde yarattığı etkiyi bizzat halkın ağzından dinleyelim. Aşağıdaki sözler, yurttaşların sosyal medya hesaplarımızda yazdıkları, mikrofonlarımıza söyledikleri kendi cümlelerinden seçilmiştir. Yetkililerin bu sözlere kulak vermelerini bekliyoruz:

• Etfal hastanesinin taşınması kötü oldu. Babam 80 yaşında metroya binemiyor. Taksi bulamıyorum. Bir de gidiş geliş 120 lira. Etfal’i taşırken yaşlıları hiç mi düşünmediler.

• Sarıyer’e ayrıca bir hastane yapsalardı! Şişli Etfal ile Sarıyer ne alaka! Halkın ihtiyacına, talebine bu duyarsızlık neden!

• Kanser hastasıyım. Yürüyerek Etfal’e gelir giderdim. Şimdi taşındığı o yere gitmek çok zor oluyor. Etfal yerine kalmalı.

• Hangi akla hizmettir, merkezdeki hastaneyi dağ başına taşımak. Bu kadar yaşlılarımız var, engellimiz var, oraya nasıl giderler. İnsan bunu hiç düşünmez mi? Akıl alır gibi değil.

• Taksiyle gittim Seyrantepe’ye. Gidiş 60 lira, dönüşü de var bunun. Ertesi gün tekrar gel diyor. Nasıl para yetişecek buna, insafsızlık.

• Resmen ölüme mahkum ettiler milleti. Arabası, parası olan zaten özel hastaneye gider. Ya biz ne yapalım. Allah hepimizin yardımcısı olsun.

• Yolda ölmek istemiyoruz. Şişli Etfal geri gelmeli. Halka zulmetmek için değil, hayatlarımızı kolaylaştırmak için geldiniz.

• Hastanemizi geri istiyoruz. 60 yaş üstü Seyrantepe’ye nasıl gidecek, biraz empati kuralım.

• Biz hastalara yapılabilecek en büyük kötülüğü yaptılar. Herkesin altında arabası yok binsin gitsin, sırf eziyet.

• Çok mağduruz. Çok uzak. Sarıyer nere Şişli nere. Bir kez de gidilmiyor; randevu alıyorsun doktora, kan, ultrason, odur budur, bir günde bitmiyor ki! Bir iki ay gidip geleceksin. Can mı dayanır buna. Çok mağdur olup içi yananlardanım. Allah yardımcımız olsun inşallah.

• Etfal Hastanesini dağın tepesine götürmüşler. Halk perişan. Bir hasta oraya nasıl gidebilir. Vasıta yok. Otobanların ortasında bir yer. Ancak hususi arabanla gidebilirsin. Emekli biri nasıl gidecek, arabası mı var. Taksi yok. Bulunsa bile bir emekli o parayı veremez. Metroyla bile gidilse bir sürü yol yürüyeceksin. Hangi hasta yürüyebilir. Resmen gariban halka eziyet. Ölüme terk etmek. Hastaneler merkezi yerlerde olmalıdır.

• Etfal kesinlikle geri gelmeli. Geçenlerde Seyrantepe’ye gidecektim. Galatasaray’ın maçı varmış. Kalabalıktan metroya binemedim. Maç günleri hep böyle olurmuş. Yaşlı ve hasta insanlar nasıl gidecek. Hastanemize dokunmasınlar.

• Acil bir durumda ne yapacağız bilemiyorum. O kadar uzağa gidinceye kadar yolda son nefesimizi veririz herhalde.

• Taşınması halkı mağdur etti. Ne hakla insanları zor duruma sokuyorlar. Bu rezalete bir son verilsin. Halkın sağlığıyla oynamaya kimsenin hakkı yok.

• Bizler hastanemizi geri istiyoruz. Etfal yerine gelsin. Okmeydanı göz’e 3 hafta sonraya ancak gün alabildim, bir hafta da uğraştım randevu alabilmek için.

• Engelli annem var. Rutin kontrollerine ne Sarıyer’e ne de Seyrantepe’ye götüremiyorum. Şişli Etfal’in eski yerine götürmek çok kolaydı. Okmeydanı Hastanesinde asla randevu bulamıyorum.

• Komşumu geçenlerde Okmeydanı acile kaldırdılar. Acilde muayene sırası gelsin diye saatlerce beklemişler. Çok kalabalıkmış. Bu nasıl iştir anlamadım. Bu acil hasta yahu!

• Şişli Etfal’in taşınması çok kötü oldu. Kesinlikle yanlış karar. Hiç kimsenin oraya gitmesi mümkün değil. Yaşlı, engelli bir hastanı nasıl götürebilirsin. Gebe, çocuklu bir kadın nasıl gidecek o kadar yolu aktarmalı araçlara binerek. Etfal yerinde yapılmalı, yerinde kalmalı.

'SAĞLIK HAKKIMIZIN GASP EDİLMESİNE GÖZ YUMMAYACAĞIZ'

Yetkililere çağrı yapan Araz, sözlerini şöyle noktaladı: "Duyuyor musunuz sayın yetkililer! Sayın Sağlık Bakanı, bunlar halkın yakarışları. Etfal’i kapattınız, buyurun, işte sonuçları! Okmeydanı Hastanesi Acili Servisinde hasta başına muayene süresi beş dakikanın altına indi. Beş dakikada sağlık olur mu Sayın Bakan! Sizler hasta olduğunuzda beş dakikada mı muayene oluyorsunuz? Tahlilleriniz için aylarca bekliyor musunuz? Kendinize reva görmediğiniz bir durumu yurttaşlara nasıl reva görürsünüz!

Değerli Yurttaşlar, Basınımızın Değerli Temsilcileri, Halkın talebi açık ve net: Şişli Etfal Hastanesi, yerinde yeniden yapılsın. Tam teşekküllü bir ihtisas hastanesi olarak halka hizmet sunmaya devam etsin.

Etfal’siz bir Şişli düşünülemez. Sağlık hakkımızın gasp edilmesine göz yummayacağız. Etfal’in yerinde ve yeniden inşa edileceğinin söz ve güvencesi verilinceye kadar mücadelemize devam edeceğiz. Son bir selam da iktidara gönderelim: Hastanemizi tasfiye etme, 36.525 metrekarelik iştah kabartan o muhteşem araziyi, rant ve çıkar amaçlı başka projeler için, özel hastane zincirlerine peşkeş çekmek için kullanmak gibi niyetleriniz varsa derhal vazgeçin. Etfal’e çöktürtmeyiz. Gelin, yol yakınken yanlıştan dönün. Uyarıyoruz. Bakın, seçimler de yaklaşıyor. İnsanların sağlığa erişim haklarını, hemen yanı başındaki hastanelerini ellerinden almanızın sonuçları sandıkta çok ağır olur. Altında kalırsınız!"