Sivas Katliamı’nda hayatını kaybeden sanatçılar ve eserleri
2 Temmuz'da Madımak Oteli’nde gerçekleşen katliamda birçok sanatçı hayatını kaybetti. Sivas Katliamı'nda hayatını kaybeden sanatçılar ve eserleri...
Behçet Aysan
Behçet Aysan, 1949'da Ankara'da doğdu. Selimiye Askeri Ortaokulu ve Kuleli Askeri Lisesi'nde okudu.1968'de Ankara Tıp Fakültesi'ne askeri öğrenci olarak girdi.12 Mart döneminden sonra politik nedenlerle ara vermek zorunda kaldığı tıp öğrenimi sırasında çeşitli işlerde çalıştı. Mezun olduktan sonra İzmit'e tayin oldu. Ankara'da psikiyatri ihtisası yaptı. SSK Yenişehir Dispanseri'nde doktor olarak çalıştı. Bunların yanı sıra Behçet Aycan yüzlerce şiire imza attı. 2 Temmuz 1993'te Sivas Katliamı'nda hayatını kaybetti.
Eserleri: Karşı Gece (1983), Sesler ve Küller (1984 Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri), Eylül (1986, 1988 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü), Deniz Feneri (1987 Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü), Şiirler (1990), Behçet Aysan Kitabı (1993), Üç Kardeştiler (Radyo Oyunu, 1995), Düello (Bütün şiirleri)
Metin Altıok
14 Mart 1941’de İzmir Bergama’da dünyaya gelen Metin Altıok, Melahat Moral ve Süleyman Altıok’un ilk çocuğu. Daha sonra Meral adında bir kız kardeşi olan Altıok’un çocukluğu İzmir Karşıyaka’da geçti. Altıok sırasıyla Karşıyaka Lisesi ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe bölümünü bitirdi. Bingöl Lisesi'nde Felsefe Grubu Öğretmenliği ve daha sonra sürgün olduğu Bingöl'ün Genç ilçesinde, ayrıca Karaman Lisesi'nde felsefe öğretmenliği yaptı. Türkiye İşçi Partisi üyesiydi. 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan Sivas Katliamı'nda ağır yaralı olarak kurtuldu ancak komadan çıkamayarak 9 Temmuz 1993'te Ankara'da hayatını kaybetti.
Eserleri: Yerleşik Yabancı (1978), Kendinin Avcısı (1979, Ahmet Telli ile 1980 Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü), Küçük Tragedyalar (1981), İpek ve Klabtan (1987), Gerçeğin Öte Yakası (1990, Cemal Süreya Şiir Ödülü), Dörtlükler ve Desenler (1990), Süveyda (1991), Alaturka Şiirler (1992), Şiirin İlk Atlası (1992), Hesap İşi Şiirler (1993), Bir Acıya Kiracı (1998-Bütün Şiirleri)
Muhlis Akarsu
1948 yılında Sivas'ın Kangal ilçesine bağlı Minarekaya köyünde doğan Halk Ozanı Muhlis Akarsu, ilkokulu da köyünde tamamladı. Köydeyken, cemlerde saz çalıp söylemeye başladı. Malatya'da ortaokulda okurken, ekonomik yetersizlikler nedeniyle ikinci sınıftan ayrıldı.
Akarsu, 1970'li yıllarda söz ve müziği kendine ait olan ilk 45'lik plağı çıkardı. Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Karacaoğlan, Aşık Veysel’den etkilenen Akarsu, çağdaşı Aşık Mahzuni Şerif'e ait pek çok eseri çaldı ve seslendirdi.
1980'li yılların başlarında Arif Sağ, Yavuz Top, Musa Eroğlu ve kendisinin yer aldığı Muhabbet Grubu'nun kurulması fikri Akarsu'dan çıktı. Eserlerinde daha çok insan sevgisini, sevdayı, gurbeti, ayrılık acısını işleyen Akarsu, deyişlerinde yoksulluğa ve cehalete de isyan eder.
Akarsu, 1980'li yıllarda türkülerinden dolayı üç yıl cezaevinde yattı. Muhlis Akarsu, Madımak Oteli’nde eşi Muhibe Akarsu ile birlikte katledildi.
Eserleri: 2 Saz 2 Söz (Mahzuni Şerif'le birlikte), Aramam Seni, Ağlama Gülüm, Bahar Seli Gibi Bırakmadı Sevdan Beni, Dam Üstüne Çul Serer, Deli Lemi, Deprem, Dert Oldu, Dünü ve Bugünü, Geçmiş Zaman Olur ki (Gulabi Gültekin'le birlikte), Gönülden Gönüle (Ali Ekber Çiçek ve Mehmet Erenler'le birlikte), Gurbeti Ben mi Yarattım, Halk Ozanları Avrupa Konserleri 1 (Arif Sağ, Sabahat Akkiraz, Güler Duman, Mahzuni Şerif, Özlem Özgür, Yavuz Top, Cangül, Gülşen Altun, Musa Eroğlu ve Mutlu Güler'le birlikte), Halk Ozanları Avrupa Konserleri 2 (Arif Sağ, Mahzuni Şerif, Özlem Özgür, Musa Eroğlu, Sabahat Akkiraz, Beste Günaydın, Gülcihan Koç ve Aşık Gülabi'yle birlikte), Kalk Gidelim Deli Gönül, Kara Gözlüm, Karlı Dağlar, Muhabbet 1 (Arif Sağ ve Musa Eroğlu'yla birlikte), Muhabbet 2 (Arif Sağ ve Musa Eroğlu'yla birlikte), Muhabbet 3 (Arif Sağ, Musa Eroğlu ve Yavuz Top'la birlikte), Muhabbet 5 (Arif Sağ, Musa Eroğlu ve Yavuz Top'la birlikte), Muhabbet 6 (Musa Eroğlu ve Yavuz Top'la birlikte), Muhabbet 7 (Musa Eroğlu ve Yavuz Top'la birlikte), Muhlis Akarsu 1, Muhlis Akarsu 2, Muhlis Akarsu 3, Muhlis Akarsu 4, Muhlis Akarsu 5, Ne Çare, Ne Tadı Var Ömrümün, Ozanların Dili 1 (Mahzuni Şerif, Abdullah Papur ve Aşık Yoksuli'yle birlikte), Ömür Kervanı, Sağın Solun Sayesinde, Sivas Ellerinde Ömrüm Çalınır, Vururlar Seni Sivaslı Kardaşım, Yükledim Göçümü
Asaf Koçak
Karikatürist ve öğretmen Asaf Koçak, 1958 yılında Yozgat’ta doğdu. İstanbul Davutpaşa Lisesi'nden mezun olan Koçak, pek çok ilde öğretmenlik yaptı. Sonra öğretmenlik mesleğinin kendisine göre olmadığına karar verdi. İstifasını sunarak Ankara'ya geldi. Burada altı kişisel sergi açtı. Eserleri Cumhuriyet, Günaydın ve Yeni Çuval gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı.
Yunus Nadi Ödülleri yarışmasında, Monsiyon TMMOB Denizli temsilciliğinin düzenlediği karikatür yarışmasında başarı ödülleri kazandı. Para kazanmak ve geçinmek için musluk tamirciliği ve sinemayı denedi. "Büyük Simbad" adlı kısa metrajlı bir filmde oynadı. Film bir yarışmada birincilik ödülü aldı. Pir Sultan Abdal dergisinin kapak karikatür çizimlerini, Özgür Gelecek dergisinin görsel danışmanlığı yaptı.
Eserleri: Sorun, Yapıt, Yeni Olgu, Türkiye Yazıları, 2000'e Doğru, Bilim ve Sanat, Yarın, Edebiyat 81