Siyasette Mavi Vatan polemiği: Tan’ın neye hizmet ettiğini anlamıyoruz

AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, CHP Milletvekili Namık Tan’ın Mavi Vatan sözlerine ilişkin, "Tan’ın kime neye hizmet ettiğini anlamakta güçlük çekiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Milletvekili Namık Tan’ın Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada kullandığı, “Mavi Vatan masalı” ifadesi siyasette yeni bir tartışma başlattı.

İLK TEPKİ AK PARTİ’DEN

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Tan’ın Mavi Vatan için ‘masal ifadesini kullanması sonrasında sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Milli siyasetimize karşı bu yaklaşımla konuşan bazı CHP milletvekillerinin, Türkiye’ye karşı başka devletler tarafından kullanılan sözde tezleri bu şekilde defalarca sahiplenmeleri, siyasi savrulma ve sorumsuzluktur… Mavi Vatanımız, Ana Vatanımızın ayrılmaz bir parçasıdır” dedi.

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI MAVİ VATAN’A SAHİP ÇIKTI

Tan’ın açıklamaları sonrası CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu da Mavi Vatan konseptini destekleyen bir açıklama yaptı. Balcıoğlu, “Mavi Vatan Konsepti, denizlere yönelik Atatürk’ün direktifi ile vücut bulan Türk'ün milli ülküsünün fiiliyatta hayat bulmuş halidir. Mavi Vatan konseptini anlatmak, açıklamak, öğretmek ve savunmak bir Türk amirali olarak benim görevimdir” dedi.

CHP’DE MAVİ VATAN TOPLANTISI: TAN’IN SÖZLERİ CIMBIZLANDI

Öte yandan CHP Genel Merkezi’nde Mavi Vatan konulu bir toplantı ve arkasından da bir açıklama yapılacağı duyuruldu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in başkanlık ettiği toplantıya CHP Dış Politika ve Milli Güvenlik Politikaları danışma kurulu üyeleri katıldı. Konuya ilişkin CHP Sözcüsü Deniz Yücel ile Genel Başkan Yardımcıları Yankı Bağcıolu, İlhan Uzel, Murat Bakan ve Milletvekili Namık Tan’ın ortak basın toplantısı düzenlemesi kararı alındı. Başına toplantısında konuşan Parti Sözcüsü Deniz Yücel, Tan’ın sözlerinin cımbızlandığını söyledi.

‘MAVİ VATAN’I, GÖK VATAN’I PARÇALAMAK İSTEYENLERİ AKIBETİ MALUM’

Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü oturumunda da eski Milli Savunma Bakanı ve Meclis Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar söz alarak Namık Tan’ın sözlerin eleştirdi. "Ana Vatan, Gök Vatan ve Mavi Vatan’ı parçalamak isteyenlerin akıbetinin malum" olduğunu söyleyen Akar, “Bunlardan kimileri denizlerde boğuldu, kimileri dağlarda, çukurlarda gömüldü” dedi.

‘MAVİ VATAN AÇIK BİR GERÇEKTİR, MASAL DEĞİLDİR’

Mavi Vatan’ın denizlerimizin altındaki ve üstündeki Misak-ı Milli olduğunu söyleyen Akar, “Mavi Vatan açık bir gerçektir, masal değildir” ifadesini kullandı.

‘İHA’LAR, SİHA’LAR MASAL DEĞİL GERÇEK’

Birçok devletin Türkiye’yi çevreleye denizlerin imkanlarından yararlanmak istediğini belirten Akar, denizlerdeki görevlerde kullanılan İHA’ların, SİHA’ların, BİLGEN’lerin de masal değil gerçek olduğunu kaydetti. Akar, “Devletimizin askeriyle siviliyle her türlü fedakarlığı göstermesini masal olarak nitelemek büyük bir ayıptır” diyen Akar, bu ifadelerin uzun yıllar diplomatlık yapan bir milletvekili tarafından dile getiriliyor olmasını da eleştirdi. Akar, birçok CHP milletvekilinin Mavi Vatan konusunda kendileriyle aynı fikirde olduğunu bildiğini kaydetti.

‘TAN’IN KİME, NEYE HİZMET ETTİĞİNİ ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ’

Akar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Cumhurbaşkanımıza el uzatan Netanyahu çetesi katliam ve soykırımla bölgeyi ve tüm dünyayı ateşe atarken biz Türkiye olarak, TSK olarak Ege’de, Doğu Akdeniz’de, Kıbrıs’ta kardeşlerimizi korumakta kararlıyız. Bizlerle benzer görüşleri açıklayan emekli asker, CHP’li genel başkan yardımcısı bir tarafta, yıllarca diplomat kimliği ile dolaşan bir başka isim bir tarafta. Bildiğimiz kadarıyla bu görüş ve açıklamalar CHP’nin anlayış ve yaklaşımına aykırı. Sayın Tan’ın kime neye hizmet ettiğini anlamakta güçlük çekiyoruz.”

CHP: MAVİ VATAN’IN PEŞİNDEYİZ

Akar’ın ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, “Biz bu cumhuriyetin kurucu partisi olarak mavi vatanımızın da, gök vatanımızın da peşindeyiz” dedi.

MİLLETVEKİLİNİZ GERÇEKLERE MASAL DEDİ

Emir, konuşmasının devamında Hulusi Akar’a bazı Mısır, Yunanistan, Suriye ile bozulan ilişkileri sormasının Ardından Akar tekrar kürsüye çıktı ve “Mavi vatan meselesi milli meselemizdir. CHP’nin de milli meselesidir. Milletvekiliniz gerçeklere masal dedi” diye konuştu.

‘MAVİ VATAN TARTIŞMASINI EN SON YAPACAK PARTİ AK PARTİ’DİR’

Murat Emir de cevaben, “Siz dış politikayı, milli menfaatleri masala çevirdiniz Ne zaman içeride sıkışsanız dışarıda delikanlılık yaptınız. Ve Türkiye kaybetti. Türkiye Mısır’da, Libya’da zor duruma girerken, sınırlar kevgire dönerken siz neredeydiniz. Bir arkadaşımız sizin dış politikamızı hamasetle masala çevirdiğinizi söylediğinde buna ses çıkarmayacaksınız. Türkiye’de herkes Mavi Vatan tartışması yapabilir, Mavi Vatan tartışmasını en son yapacak olan AK Parti’dir” dedi.