Slovakya Başbakanı Fico'ya suikast girişimi: 'Hayati tehlikesi bulunuyor'

Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun silahlı saldırı sonucu yaralandı. Saldırgan gözaltına alındı. Ameliyata alınan Fico'nun birçok organının saldırıda zarar gördüğü belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Slovakya Başbakanı Robert Fico silahlı saldırıya uğradı. Trencin bölgesinde yer alan Handlova kasabasındaki Kültür Evi'nde düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında, binaya silahla ateş açıldığı belirtildi. Ekim ayında dördüncü kez başbakanlık koltuğuna oturan 59 yaşındaki Fico'nun hayati tehlikesinin bulunduğu açıklandı.

Başbakan'ın, saldırıya uğradığı Handlova'da yapılan ilk müdahalenin ardından başkent Bratislava'ya yaklaşık 215 kilometre uzaklıktaki Banska Bystrica eyaletine helikopterle nakledildiği duyuruldu. Slovakya basını, Fico'ya dört el ateş edildiğini ve birinin karnına isabet ettiğini aktardı. Saldırgan, polis tarafından gözaltına alındı.

Batı'nın Moskova'ya uyguladığı yaptırımları eleştiren ve Kiev'e silah gönderilmemesi gerektiğini söyleyen Fico, Rusya yanlısı açıklamalarıyla yeniden iktidara gelmişti. Fico, seçim kampanyası döneminde yaptığı açıklamada, iktidar olmaları halinde Kiev'e 'tek bir kurşun bile gönderilmeyeceğini' söylemişti.

SALDIRGAN 71 YAŞINDA

Slovak basını, Başbakan Fico'ya suikast girişiminde bulunan kişinin, 71 yaşındaki Juraj Cintula olduğu iddiasında bulundu. AA'nın aktardığına göre amatör yazar olan şüphelinin ülkenin batısında yer alan Levice kentinde yaşadığı ifade edildi.  

Gözaltına alınan Cintula’nın sorgusu sırasında, “Hükümetin politikalarını beğenmiyorum” ve “Medya yok edildi. Slovakya Radyo ve Televizyonu’na niçin saldırıldı? Medya neden işlevsiz bırakıldı?” dediği öne sürüldü.

BİRÇOK ORGANI ZARAR GÖRDÜ 

Bu arada Fico'nun son durumuna ilişkin de detay paylaşan ülke basını, saldırıda yaralanan Başbakan'ın ameliyatının sürdüğünü aktardı. Saldırganın başbakanın birçok organına zarar vermesi nedeniyle ameliyatın daha uzun süreceği bilgisine de yer verildi.

'ACIMASIZ VE PERVASIZ SALDIRI'

Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova, Başbakan Fico’ya yönelik silahlı saldırıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Bugün Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya yapılan ve mümkün olan en güçlü ifadelerle kınadığım acımasız ve pervasız saldırı beni tamamen şok etti. Bu kritik anda kendisine güç ve hızlı iyileşme diliyorum. Düşüncelerim onun ailesi ve yakınlarıyla birlikte."

BİDEN: KORKUNÇ BİR EYLEM

ABD Başkanı Joe Biden, Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya yönelik silahlı saldırıyı kınadı ve bu ülkeyle dayanışma halinde olduklarını belirtti.

ABD Başkanı Biden, yazılı açıklamasında, "Jill ve ben, (Başbakan Fico'nun) acil şifa bulması için dua ediyoruz, kalbimiz ailesi ve Slovakya halkı ile beraber. Bu korkunç şiddet eylemini kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Biden ayrıca, Slovakya'daki ABD büyükelçiliğinin ilgili makamlarla temas halinde olduğunu ve gerekmesi halinde bu ülkeye desteğe hazır olduklarını da belirtti.

'AVRUPA SİYASETİNDE ŞİDDETİN YERİ YOK'

Silahlı saldırıyı kınayan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise, "Bu tür şiddet eylemlerinin toplumumuzda yeri yoktur ve bunlar, en değerli ortak çıkarımız olan demokrasiye zarar vermektedir. Düşüncelerim Başbakan Fico ve ailesiyle birlikte" dedi. 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "Avrupa siyasetinde şiddetin yeri olmamalı" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, X'te yaptığı paylaşımda şöyle yazdı: "Şiddetin hiçbir ülkede, hiçbir biçimde veya alanda norm haline gelmemesini sağlamak için her türlü çaba gösterilmelidir."

Macaristan Başbakanı Victor Orban da, "Dostum Başbakan Fico'ya yönelik menfur saldırı karşısında derinden şoke oldum" dedi. 

ERDOĞAN'DAN MESAJ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan saldırıya ilişkin mesajında şunları kaydetti: "Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya yönelik gerçekleştirilen menfur suikast girişimini şiddetle kınıyor, saldırıda yaralanan Sayın Fico'ya acil şifalar diliyorum. Slovakya halkına ve hükûmetine, ülkem ve milletim adına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler fico slovakya saldırı