Slovakya’da seçimi 'Rusya yanlısı' eski başbakan Fico'nun partisi kazandı

Milletvekili seçimlerini eski başbakan Robert Fico'nun Sosyal Demokrat Partisi birinci sırada tamamladı. Fico'nun partisi SMER, Meclis'te 42 sandalye sayısına ulaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Slovakya'da dün yapılan milletvekili seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre, eski başbakan Robert Fico'nun partisi Sosyal Demokrat Partisi (SMER) yüzde 22,94'lük oy oranıyla birinci sırada tamamladı. Slovakya'nın devlet televizyonu RTVS, resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, oyların yüzde 99,9'unun sayıldığını, SMER'in yarışı yüzde 22,94 oy oranı ile kazandığını bildirdi.

AA'nın aktardığına göre, Liberal-sol İlerici Slovakya Partisi (PS) yüzde 17,96 oy alarak ikinci, bir diğer liberal parti Ses Partisi (HLAS) de yüzde 14,7 oy ile üçüncü parti oldu. Bu sonuçlara göre 150 sandalyeden oluşan meclise, eski Başbakan Fico'nun partisi SMER 42, PS 32, HLAS 27, OLANO ittifakı 16, Hıristiyan Demokratik Hareket Partisi( KDH) 12, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (SAS) 11, milliyetçi Slovak Ulusal Partisi (SNS) ise 10 milletvekili sokmayı başardı.

SEÇİMLERDE 'KUTUPLAŞMA' YORUMU

Uzmanlara göre seçim öncesinde, ülkede Rusya ya da Avrupa Birliği (AB) yanlısı söylemlerin belirgin bir şekilde seçim malzemesine dönüşmesi, enerji krizi, güvenlik, göçmen karşıtlığı ve hayat pahalılığı gibi konular halkın kutuplaşmasına neden oldu. Batı basını, "Moskova yanlısı" söylemleriyle gündemde olan Fico'nun seçimi kazanmasıyla Rusya'nın AB içinde Macaristan'ın yanı sıra bir ülke daha kazanacağını yazdı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Slovakya Fico seçim