SOHR: Suriye'deki güvenlik güçleri büyük çoğunluğu Alevi 340'ı aşkın sivili öldürdü
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü, geçici yönetimin güvenlik güçleri ve onlarla bağlantılı silahlı kişilerin büyük çoğunluğu Alevi 340'ı aşkın sivili öldürdüğünü söyledi.
DUVAR - Suriye'de başta Alevilerin çoğunlukta olduğu Lazkiye kenti olmak üzere üç gündür devam eden çatışmalarda sivil ölümlerin 340'ı aştığı açıklandı.
Reuters haber ajansına açıklama yapan İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Direktörü Rami Abdulrahman, Suriye güvenlik güçleri ve onlarla bağlantılı silahlı kişilerin büyük bir çoğunluğu Alevi toplumuna mensup 340'tan fazla sivili öldürdüğünü söyledi. Reuters, bu bilgiyi bağımsız kaynaklardan doğrulayamadığını aktardı.
'BUNLAR, MEZHEPÇİ KATLİAMLAR'
Abdulrahman, Reuters'a yaptığı açıklamada, Ceble, Baniyas ve çevre bölgelerde yaşanan şiddet olaylarının 13 yıllık iç savaştaki en kötü şiddet olaylarına olduğuna işaret etti. Abdulrahman, "Bunun Esad rejimi yanlısı ya da onun karşıtı olmakla bir alakası yok. Bunlar, Alevi toplumunu evlerinden atmayı amaçlayan mezhepçi katliamlar" ifadelerini kullandı.
Lazkiye'den gelen görüntüler ve Reuters'a konuşan iki kişi, çoğu kadın, çocuk ve yaşlılar olmak üzere yüzlerce kişinin Rusya'nın Akdeniz'deki askeri üssü Hmeymim'e sığındığını ortaya koydu. Abdulrahman ve kimliklerinin gizli kalması koşuluyla konuşan dört kişi, cinayet, yağma ve kundaklama eylemlerinin Baniyas'ta gece boyu sürdüğünü söyledi.
'PERŞEMBE GÜNÜNDEN BU YANA 524 KİŞİ ÖLDÜ'
Fransa'nın Agence-France Presse (AFP) haber ajansı da konuya ilişkin haberinde, SOHR'nin açıklamasını aktararak, perşembe gününden bu yana 'sahil bölgesindeki 311 Alevi sivilin güvenlik güçleri ve müttefik grupları tarafından öldürüldüğünü' bildirdi. SOHR, sivillerin güvenlik güçleri ya da hükümet yanlısı 'savaşçılar' tarafından 'infaz edildiğini' ve bunlara 'evlerin ve diğer mülklerin yağmalanmasının da eşlik ettiğini' bildirdi. Buna göre, 213 güvenlik personeli ve silahlı kişi ile birlikte toplam ölü sayısı 524'e yükseldi.
Suriye devlet haber ajansı SANA'nın haberine göre, Suriye'deki Heyet Tahrir Şam (HTŞ) yönetimini İçişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, sivil ölümlere ilişkin olarak ‘bireysel ihlallerin’ olduğunu söylemiş, bunlara bir son verme taahhüdünde bulunmuştu.
'ALEVİLERİ KORUMAYA HAZIR BİR DEVLET YOK'
Çatışmaların patlak verdiği Humus, Lazkiye ve Tartus’ta sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, BBC Verify, Lazkiye’de bir cansız bedenin bir arabanın arkasında sürüklendiği iki video görüntüsünü doğrulayabildiğini aktarmıştı. BBC Newshour’a konuşan bir Suriyeli, yaşanan şiddetin Alevi toplumunu ‘bir dehşet hali içinde’ bıraktığını anlatmıştı. Misilleme korkusuyla isminin verilmesini istemeyen Suriyeli, “Öyle korkuyorlar ki, şok içindeler. Onlara yardım etmeye, onları korumaya hazır bir devlet ya da hükümet yok” demişti.
Bölgede yaşayan Alevi bir kadın, BBC Arapça’ya yaptığı açıklamada, mezhepçi şiddetin hedefi olduklarını, Lazkiye’de ya da Şam’da olsun pek çok Suriyelinin ‘korktuğunu’ anlatmış, herkesin ‘günah keçisi’ haline getirilmekten korktuğunu söylemişti.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)