'Sokak hayvanları ile ilgili tasarı Hayvanları Koruma Kanununun ruhuna aykırı'

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, "Sokak hayvanları ile ilgili tasarı bilimsel ve mesleki gerekçelerle kabul edilmez, Hayvanları Koruma Kanununun ruhuna da aykırı" açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinin, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edilmesiyle ilgili açıklama yaptı.

"Teklifin bu haliyle kabul edilmesinden büyük bir endişe duymaktayız" denilen açıklamada, "Sahipsiz hayvan popülasyonu konusunda kamu otoritesinin yerine getirmesi gereken sorumluluklar ne veteriner hekimlere ne hayvanseverlere ne de sokakta yaşayan her şeyden habersiz hayvanların üzerine atılarak çözülemez" ifadeleri kullanıldı.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği'nden yapılan açıklama şöyle:

"Yasa teklifinin görüşüldüğü Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda ilk iki görüşme boyunca,  taslak yasa teklifinde yer alan gerekçe ve maddeler incelendiğinde hayvan refahı konusunda ülkemizi 2004 yılı öncesine döndürebilecek maddeler olduğu, hayvanların bu kez sokaklarda değil, hayvan refahına uygun olarak yapılacağı iddia edilen barınaklarda toplanacağını görmekteyiz. Tasarının güncel bilimsel ve mesleki gerekçelerle kabul edilmesinin mümkün olmadığını, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun ruhuna da aykırı olduğunu bir kez daha bildiriyoruz.

Ancak 23.07.2024 gecesi itibarıyla yasa teklifinin en çok tartışma yaratan 5. maddesinde yer alan “ötanazi” kelimesi metinden çıkarılarak Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda yasa teklifi kabul edildi. TVHB olarak bu konuya bir açıklık getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu”nun dokuzuncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan ifadeler; ötanaziyi tamamen kapsam dışında bırakmadığını belirtmek isteriz. Diğer maddelerle getirilen bazı muğlak ifadelerle dokuzuncu maddenin suistimale açık olduğunu kötü amaçlı veya hatalı yorumlanmasının istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini belirtmek zorundayız.  

Sahipsiz hayvan popülasyonu konusunda kamu otoritesinin yerine getirmesi gereken sorumluluklar ne veteriner hekimlere ne hayvanseverlere ne de sokakta yaşayan her şeyden habersiz hayvanların üzerine atılarak çözülemez. Bilimsel ve vicdani tüm yolları tüketmeden kabul edilen bu yasa teklifi bahsi geçen hiçbir soruna çözüm getirmeyecektir.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak yeni bir yasa teklifinin hazırlanmasını öneriyor, katkı vermeye hazır olduğunuzu tekrar ifade etmek istiyoruz.

TBMM Genel Kurulu'nda da tasarının takipçisi olmaya, konuya ilişkin olarak milletvekillerini ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz."