Sokak hayvanları teklifi muhalefete sunuldu: Popülasyon engellenmezse sağlıklı köpekler de uyutulacak

Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişikliklerle ilgili bilgi notunda, köpek popülasyonunun artışının durdurulamaması durumunda yerel yönetimlerin sahipsiz hayvanlara ötanazi yapabileceği kaydedildi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, yarın Meclis’e sunulması beklenen Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifine dair bilgi notunu muhalefet partilerinin grup başkanvekillerine iletti.

‘YAKALA-KISIRLAŞTIR-SAL’ METODUNDAN ‘YAKALA-KISIRLAŞTIR-TUT-SAHİPLENDİR’ METODUNA GEÇİLECEK

Halihazırda uygulanan “yakala-kısırlaştır-sal" metodundan vazgeçileceği ifade edilen bilgi notunda “yakala-kısırlaştır-tut/sahiplendir” modeline geçileceği kaydedildi.

Bilgi notunda teklifin yasalaşması halinde işletilecek süreç şöyle anlatıldı: “Öncelikle saldırgan, çeteleşmiş, bulaşıcı veya tedavi edilemeyecek hastalığı olanlar olmak üzere sahipsiz hayvanlar tedricen toplanarak bakımevlerine götürülecek. Bakımevi olmayan veya kapasitesi yetersiz olan yerlerde bakımevleri tesis edilecek.

SALDIRGAN VE HASTA KÖPEKLER UYUTULACAK/ÖLDÜRÜLECEK

Saldırgan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı olan köpeklere ötanazi uygulanacağı ifade edilen bilgi notunda ayrıca sahiplendirme kampanyaları yürütüleceği, sahiplendirilen hayvanların kısırlaştırılarak, aşılanarak ve çiplenerek teslim edileceği belirtildi.

POPÜLASYON AZALMAZSA UYUTMA/ÖLDÜRME TÜM KÖPEKLERE UYGULANACAK

Tüm bu süreçlerin işletilmesinin ardından köpek popülasyonunun artışının durdurulamaması, kuduz gibi bulaşıcı hastalıkların artma riskinin oluşması ve “sürüleşme-çeteleşme” davranışlarının görülmeye devam edilmesi durumunda yerel yönetimlerin sahipsiz hayvanlara ötanazi yapabileceği kaydedildi.

Metinde ayrıca şu notlara yer verildi:

-Barınaklara alınan hayvanlar belediyenin sorumluluğu altında bulunmaktadır.

-Kişilerin sahipli hayvanını terk etmesi suçtur. (Para cezası)

-Kurumların sahiplendiği veya belediyenin kendi sorumluluğu alanındaki hayvanları başka bir il/belediye sınırına veya ormana atması ya da terk etmesi suçtur. (Hapis cezası)

-Yasadışı hayvan üretimi suçtur. (Hapis cezası)

-Denetim görevi bakanlıktadır.

-Bakanlık; bakımevi kurulumu, rehabilitasyon faaliyetleri vb. çalışmalara yönelik yerel yönetimlere mali destek sağlayacaktır.

-Kanunda yer alan, yerel yönetimlerin bütçelerinden pay ayırma zorunluluğunun süresi uzatılacaktır. (2027 yılı sonuna kadar)

-Bakanlık uygulama esaslarını bir yönetmelikle belirleyecektir.

-İlgililer görevlerini yapmazsa TCK-257 hükümleri uygulayacaktır.

YENİŞEHİRLİOĞLU: SÜRECİN SAĞLIKLI ŞEKİLDE NİHAYETE ERMESİNİ HEDEFLİYORUZ

AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, bir süredir üzerinde çalıştığı ve toplumun çeşitli kesimlerinden bilgi almak suretiyle hazırladığı raporu önce Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci’ye ardından AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’e ve son olarak da bu hafta yapılan MYK toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunmuştu.

Sürecin sağlıklı, şeffaf ve sorun çözücü şekilde nihayete ermesini hedeflediklerini ifade eden Yenişehirlioğlu çalışmaların aynı hassasiyetle devam edeceğini söyledi.