Sokak hayvanları yasasına tepki: Katliamı sıradanlaştırmak istiyorlar

Mersin'de hayvanseverler, sokak hayvanlarına ötenazi yapılmasına dair kanun teklifinin protesto etti.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

MERSİN - AK Parti milletvekillerin imzasını taşıyan, hayvanların toplatılmasını ve "saldırgan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı" olan hayvanların öldürülmesini öngören "Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", 21 Ağustos Pazartesi günü Meclis Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu’nda görüşülecek.

Komisyon toplantısı öncesinde Mersin’de pek çok sivil toplum örgütü, siyasi parti basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mersin Milletvekili Perihan Koca, DEM Partili Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız, Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Toroslar Belediyesi Başkanı Abdurrahman Yıldız da katıldı.

Hayvanlarıyla beraber açıklamaya katılanlar, yasa tasarısına karşı tepkilerini, "Barınaklarınız kan kokuyor", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz", "AKP yasanı al başına çal", "Susma haykır, katliama hayır" sloganları ve "Katliam yasasını geri çek", "Biz kedi köpekle kafayı bozmadık, siz insan olduğunuzu unuttunuz", "Dostuma, yaşama, özgürlüğe dokunma" pankartları ile alana yansıttı.

Açıklamada konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şube Eş Başkanı Sevgi Başkavak, kanun teklifini "katliam yasası" olarak değerlendirdiklerini dile getirdi.

Belediyelerin halihazırda bulunan kısırlaştırma ve yerinde yaşatma görevini dahi yerine getirmediğine işaret eden Başkavak, iktidarın sokak hayvanlarının yaralama öykülerini gündeme sürerek korku ve panik havası yarattığını söyledi.

Başkavak, "Katliam yasasının derhal geri çekilmesi, kısırlaştıran, aşıları yapılan tüm sokak hayvanlarının doğayla iç içe yaşamlarını sağlaması, hayvanları, şiddetten koruyacak, yaşatma odaklı bir hayvan hakları kanunun hazırlanması ve yasalaşması sağlanmalıdır" dedi.

KOCA: KATLİAMI SIRADANLAŞTIRMAK İSTİYORLAR

Sevgi Başkavak'ın ardından söz alan Perihan Koca, söz konusu yasa tasarısının "kan kokan, katliam, idam ve kıyım yasası" olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Kan kokan barınaklara hayvanları toplayıp katliamı sıradanlaştırmak istiyorlar. Hayvan örgütlerinden, veteriner hekimlerden uzakta yürüttükleri komisyon toplantısında yangından mal kaçırır gibi bunu komisyondan geçirmeye çalışıyorlar. Çocuklar mı köpekler mi ikilemi yaratarak mağdur ailelerin arkasına sığınıyorlar. Herkes o mecliste çocuk tacizlerini nasıl akladıklarını da çok iyi biliyor. MESEM eliyle çocukları işçileştirdiler, 6 yaşında bir kız çocuğuna tarikatta tecavüz edildi. Bu ülkede panzerlerin altında çocuklar ezildi, o zaman neredeydiniz? O zaman çocukları savunmuyordunuz. Çocuk haklarını savunan da bizleriz.

Çocuklar mı köpekler mi gibi bir ikilik yapmanıza izin vermeyeceğiz. Öyle veya böyle bu yasayı geri çektireceğiz. Çözüm istiyorsanız yaşatmaktan yana tavır alın ve bu yasayı geri alın. Bu yasayı uygulamak istiyorsanız da biz sokaktan kedi köpek toplatılmasına izin vermeyeceğiz. Hadi bakalım hodri meydan. Biz yaşamdan yana olanlarız ve o yasayı geri çektireceğiz."

'SİZ YASA ÇIKARTSANIZ DA BU İŞ OLMAYACAK'

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız, söz konusu yasa tasarısına karşı DEM Partili belediyeler olarak hayvanseverlerin yanında olduklarını belirterek “Adına ötenazi dedikleri katliam yasasına karşı sizlerin yanındayız" dedi.

CHP'li Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız da "Yasa pazartesi günü görüşülmeye başlanacak. Sokaktaki canlıları yok etmek için bu kadar çaba sarf etmek sadece bizim ülkemizde olabilecek bir şeydi. Siz yasa çıkartsanız da bu iş olmayacak. Ötenazi bir tercihle olur. Bir hayvanın bu tercihi yapması mümkün mü?" diye sordu.