Sokak köpekleri teklifi komisyonda: Avrupa'da durum ne?
İsveç’te barınaklara götürülen sokak hayvanlarına ömürlerinin sonuna kadar bakılabiliyor. Yunanistan’da ise sahiplendirilemeyen hayvanlar, kısırlaştırıldıktan sonra bulundukları yerlere bırakılıyor.
DUVAR - Sokak köpeklerinin uyutulmasının yolunu açan yasa teklifinin TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki görüşmeleri başladı. Hayvan Hakları Kanununda Değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin komisyon görüşmeleri 18 saat sürdü. Komisyon görüşmeleri, ilk 3 üncü maddenin kabul edilmesi ardından sona erdi. Toplantı, pazartesi günü 14.00’te devam edecek.
Konu geçen yaz gündeme geldiğinde bazı haberlerde, AK Parti'nin Avrupa’daki uygulamalar üzerinde çalıştığı iddia edilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da o dönem, “Gelişmiş ülkelerde, Avrupa’da bu sorun nasıl çözüme kavuşturulduysa biz de aynı uygulamaları hayata geçireceğiz” demişti. Peki, Avrupa ülkeleri sokak hayvanlarıyla ilgili nasıl düzenlemelere sahip?
Avrupa ülkelerinin sokak hayvanı nüfusunu kontrol altına alma çabalarının uzun bir geçmişi bulunuyor. Bu tarihe bakıldığında, geçtiğimiz yüzyıllarda, bazı ülkelerde ve çeşitli dönemlerde toplu öldürmeler dahil farklı yöntemlere başvurulduğu görülüyor. Günümüzde de Avrupa ülkelerinde, sokak hayvanları konusunun çözümüyle ilgili genel bir düzenleme bulunmuyor.
Avrupa Birliği’nin (AB) hayvan haklarıyla ilgili çeşitli düzenlemelerinin olmasıyla birlikte, sahipsiz sokak hayvanları konusunun nasıl çözüleceğine dair bir düzenlemesi yok. AB Hayvanları Koruma Konvansiyonu’nun 12. maddesinde, sokak köpeklerinin sayısının azaltılması için üye ülkelere gerekli önlemleri alma yetkisi verilmiş durumda. Bu maddede üye ülkelerin tedbirlerini, "önlenebilir acı, ıstırap veya sıkıntıya neden olmayacak şekilde" uygulamalarının gerektiği belirtiliyor.