Sokak ortasında öldürülmüştü: HTS kayıtları ve MOBESE incelenmedi

Diyarbakır’da öldürülen Hilal Kar soruşturmasında HTS ve MOBESE’nin incelenmediği, failin ailesinin ifadelerine başvurulmadığı, Kar’ın telefonunun ise incelenmediği ortaya çıktı. 

Hilal Kar'ın kardeşi Ebru Kar
Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı 5 Nisan Mahallesi’nde, 23 Haziran 2024 tarihinde Hilal Kar, sokakta yürüdüğü esnada eski eşi olan Mehmet Demirhan tarafından ateşli silahla öldürüldü. Görgü tanıkları ve faili olay yerine getiren şoförün beyanları doğrultusunda cinayeti işlediği belirlenen Mehmet Demirhan 21 gündür bulunamadı.

Etkin soruşturma yapılmadığını belirten aile avukatı olan Eda Kar dava dosyasına ilişkin konuştu.

'HİLAL KAR ÇALIŞTIĞI İÇİN TEHDİT EDİLİYORDU'

Hilal Kar’ın ilk evliliğinden 3, ikinci evliliğinden 1 çocuğu oldu. İlk eşi vefat eden Kar, ardından Liceli Mehmet Demirhan ile tanıştı. Kar, her ne kadar resmi nikah olmasını istese de Demirhan, ‘kesinleşmiş bir suçtan kaçak olduğunu’ iddia ederek resmi nikah yapamayacağını belirtti. Fakat Demirhan hakkında kesinleşmiş bir ceza bulunmuyordu.

Hilal Kar’ın kız kardeşi Ebru Kar, Hilal Kar'ın senelerce Demirhan, tarafından şiddet gördüğünü belirterek şöyle devam etti: ‘’Ablamın bu evliliğinden de sürekli şiddet gördü. İlk eşi tarafından da sürekli şiddet gören ablam şikayet etmenin bir işe yaramayacağını biliyordu o yüzden sesini çıkarmadı.’’

1,5 yıl önce Demirhan, Kar’dan ayrıldı. Çocuklarına bakmak için çalışan Kar, işe başladıktan sonra Demirhan tarafından tehdit edilmeye başladı. Cinayetten 5 gün önce Kar’dan olan çocuğunu görmek isteyen Demirhan, 5 yaşındaki çocuğun kimliğini de üvey kardeşinden istedi ve çocuğun birkaç gün kendisiyle kalacağını belirterek götürdü.

‘Çalışmaması’ ve ‘işten ayrılması’ yönünde sık sık tehdit edilen Kar, 23 Haziran 2024 tarihinde sokak ortasında katledildi. Hilal Kar 33 yaşında ve 4 çocuk annesiydi.

‘KAMERA KAYITLARI YOK’

Aile avukatı Eda Kar, şüphelinin fotoğrafının görgü tanıkları tarafından tespit edildiğini belirterek şöyle devam etti : "Her ne kadar olay yerini gösteren kamera olmasa da alınan ifadeler sonucunda faili olay yerine getiren ve götüren taksi şoförü kendisine gösterilen fotoğraf ile olay yerine getirdiği kişinin Demirhan olduğunu tespit etti. Şoför, ifadesinde arabasına binen Demirhan’ı eski cezaevi civarında indirdiğini belirtiyor ama Demirhan’ın indiği yer sabit olmasına rağmen MOBESE'ler incelenmediği için hangi tarafa gittiği ya da kimler tarafından oradan götürüldüğüne dair bir bilgi yok. Bu önemli bir husus çünkü dosyada herhangi bir kamera kaydı incelemesi bulunmuyor. Savcı bu yönde talimat vermiş. Ancak bu talimatını dönüşü henüz gerçekleştirilmemiş.’’

‘HTS KAYITLARI YOK’

Dosyada birçok eksiğin olduğunu belirten Kar, ‘’Dosyaya henüz adli tıp raporu gelmemiş. Demirhan ile birlikte bir çocukta kayıp. Cinayetten sonrasına ilişkin herhangi bir bilgi yok. Herhangi bir şekilde HTS kaydı alınmamış. Şüphelinin kullandığı telefon numarasının ne olduğu ya da telefon hattının olup olmadığı dahi araştırılmamış. Yani en azından olaydan önce ve sonra kiminle görüştüğü tespit edilirse failin işbirlikçisinin olup olmadığını da öğreniriz. Zaten günlerdir bulunamayan kişi kesinlikle birilerinden destek almıştır. Ayrıca halen yakalanamayan Demirhan’ın yakınlarının ifadeleri alınmamış ve bu çok tuhaf ’’ diye konuştu.

‘HİLAL’İN TELEFONU İNCELENMEMİŞ’

Cinayetin işlendiği sırada Hilal Kar’ın üzerinde bulunan telefonun da incelenmediğini belirten Eda Kar, ‘’Cinayetin ardından maktulün telefonu alınmış. Ve bakın çok tuhaf ama maktul Hilal Kar’ın telefonu şifre olduğu gerekçesiyle herhangi bir inceleme yapılmadan aileye geri verilmiş. Şimdi diğer suçlarda biliyoruz ki o şifre kırılır ve gerekli incelemeler yapılır. Failin attığı mesajlar dosyaya sunulur ve maktulü aradığı numaralar tespit edilir. Yani şifre olduğu gerekçesiyle telefonu iade etmek görülmemiş bir şey. Mesela benim bazı müvekkillerimin atılı suçlardan beraat etmesine rağmen halen telefonları inceleme olduğu gerekçesiyle geri verilmedi’’ dedi.

‘ETKİN BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEDİĞİ GÖZLER ÖNÜNDE’

Dosyadaki eksiklikler dışında fail ile birlikte kayıp olan 5 yaşında bir çocuğun olduğunu vurgulayan Kar, ‘’Aile yaşanan cinayetin ardından verdikleri ifadede yeğenlerinin de fail tarafından kaçırıldığını belirtmiş fakat dosyanın cinayet büro da olduğunu söyleyen kolluk bu konuya dair beyanları almamış ve her hangi çalışma yürütmemiş. Tüm bunlar sıralanınca aslında etkin bir soruşturma yürütülmediği gözler önünde. Soruşturma kapsamının derhal genişletilmesi gerekiyor. Eksikliklerin giderilip failin bir an önce bulunması lazım çünkü her geçen gün failin kaçması için bir fırsat doğuracaktır’’ diye konuştu.