Sokakta müzik yapan müzisyene ‘sanattan ve ticaretten men cezası’ uyarısı

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi zabıtaları, sokakta müzik yapan Servet Erkan’a “sokak müziği ruhsatı” olmadığı için para cezası kesti ve tekrarlaması halinde “sanattan ve ticaretten men” uyarısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eskişehir Adalar bölgesinde 4 arkadaşıyla birlikte 2016 yılında Adalar Sanat Atölyesi’ni açan Servet Erkan, pandemi gerekçesiyle atölyesini kapatmak zorunda kaldı. Korona virüsü salgını nedeniyle atölyelere ara verdikleri için işsiz kaldığını aktaran Erkan, sokak müziği yapmasının da Odunpazarı Belediyesi zabıtaları tarafından “sokak müziği ruhsatı” olmadığı gerekçesiyle engellendiğini belirtti. Zabıtalar tarafından sokak müziği ruhsatı olmadığı için kendisine 307 TL para cezası kesildiğini söyleyen Erkan, “Zabıtalar, bir daha sokakta müzik yapmam durumunda ‘sanattan ve ticaretten men’ edileceğimi evrakla ilettiler” dedi. 

'RUHSAT ZORUNLULUĞU BİZİ ÇOK DARALTTI'

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, yaklaşık 6 yıl boyunca sokak müzisyenliğini yaptığını belirten Servet Erkan, “Sokak sanatı güneşin ve rüzgârın esiş yönüyle şekillenir ve konumunu öyle belirler. Ama bu ruhsat zorunluluğu, belediyelerin belirlediği alanlarda müzik yapma zorunluluğu bizi çok daralttı. Bizlerde sokakta değil atölyelere sığındık ama artık burada da iş yapamıyoruz” ifadelerini kullandı. 

'SORUNLAR KORONA VİRÜSÜ İLE DAHA GÖRÜNÜR HALE GELDİ'

Sanatçıların yaşadığı sorunların pandemiyle birlikte daha fazla görünür hale geldiğini vurgulayan Erkan, “Pandemiyle birlikte bizim hiçbir anayasal hakkımız kalmadı. Biz sanatçıların yaşadığı sorunlar birbiriyle bağlantılı ama geldiğimiz noktada korona virüsüne bağlandı. Korona ile hiçbir alakası yok. Eskiden de biz sokakta, mekânda problem yaşıyorduk, yine de problem yaşıyoruz. Sorunlar sadece korona ile daha görünür hale geldi. Yüzlerce arkadaşım enstrümanını sattı ve satılığa çıkarmaya devam ediyor. Müzisyenler, tiyatrocular mağdur. Ama şunu da net söylemeliyim ki, müzisyenler şarkılarıyla sanata engel koyanları madara etmezlerse; replikleriyle bunları tiye alıp bunların gerçek yüzünü ortaya çıkarmazlarsa, bu durum böyle gidecek” dedi.