Sol Parti’den bağımsızlık yürüyüşü: 'NATO üsleri kapatılsın'

Taksim'den Dolmabahçe'ye yürüyen Sol Parti'den, "Eşit, özgür ve tam bağımsız ülke mücadelemizi ülkenin dört bir yanından haykırmaya devam edeceğiz" açıklaması yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sol Parti bugün saat 15.00'te Taksim Meydanı’ndaki Atatürk Kültür Merkezi'nin önünde toplanarak Dolmabahçe'ye yürüyüş gerçekleştirdi.

Eylemde Sol Parti bayraklarının yanı sıra Filistin'in bayrakları ve "NATO üsleri kapatılsın" ve "Yaşasın tam bağımsız Türkiye" dövizleri taşındı. Yürüyüş sırasında "Nehirden Deniz’e özgür Filistin", "İnadına SOL, inadına devrim ve sosyalizm", "Faşizme ölüm, tek yol devrim", "Kahrolsun Amerikan emperyalizmi", "Emperyalistler işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın", "AKP mezara, halk iktidara", "Eşitlik, adalet, memlekete SOL gerek", "Söz, yetki, karar, iktidar halka" ve "Mahir, Hüseyin, Ulaş kurtuluşa kadar savaş" sloganları atıldı.

Birgün'de yer alan habere göre Dolmabahçe'de yürüyüşünün tamamlayan SOL Partiler, burada basın açıklamasında bulundu. SOL Parti İstanbul İl Yönetimi adına basın açıklamasını SOL Parti İstanbul İl Sözcüsü Nuriye Alsancak okudu.

'DÜNYA, ABD VE NATO ELİYLE ÖLÜMLERE SÜRÜKLENMEKTE'

 SOL Parti'nin açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Emperyalizmin savaş politikaları ülkemizde ve bölgemizde onlarca yıldır halkları birbirine düşman etmekte, Ortadoğu başta olmak üzere tüm dünyayı kana boğmakta. Dünya, ABD ve savaş örgütü olan NATO eliyle ölümlere, sömürüye, baskılara sürüklenmekte. ABD emperyalizmi, ‘Yeşil Kuşak Projesi, Büyük Ortadoğu Projesi, Arap Baharı’ gibi projeler eliyle dünyayı kendi çıkarları doğrultusunda yeniden dizayn etmeye girişti. Türkiye’den Arjantin’e kadar pek çok ülkede solu ve toplumsal mücadeleyi boğmak adına darbeler yaparak dikta yönetimlerini başa geçirdi. Bundan yarım asır önce Türkiye’nin bağımsızlığı için yola çıkan Denizler, Mahirler emperyalizme ve onun yerli işbirlikçilerine karşı gözünü kırpmadan mücadele etti. 15 Temmuz 1968 tarihinde Dolmabahçe’ye demirleyen emperyalist ABD’nin 6. Filosu’na karşı düzenlenen protesto eylemleri Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesi için bir dönüm noktası olmuştur. 6. Filo’nun Dolmabahçe’ye demirlediği gün 100 kadar İTÜ öğrencisi Dolmabahçe rıhtımındaki gönderlerde Türk bayrakları yarıya kadar çekerek bu ziyareti protesto etti.

...

Bu ülkeyi ne ABD’ye ne NATO’ya ne de diğer emperyalist ülke ve oluşumlara teslim etmeyeceğiz. Bu ülkeyi emperyalistlerin temsilcisi hükümetlere, yerli işbirlikçilerine, BOP’un Eşbaşkanı olmakla övünenlere bırakmayacağız. SOL Parti olarak eşit, özgür ve tam bağımsız ülke mücadelemizi ülkenin dört bir yanından haykırmaya devam edeceğiz. Kahrolsun ABD emperyalizmi, kahrolsun savaş örgütü NATO, kahrolsun emperyalizmin yeli işbirlikçileri. Yaşasın tam bağımsızlık mücadelemiz."

ÖNDER İŞLEYEN: TÜRKİYE TOPLUMU 6. FİLO'YU UNUTMASIN

Alsancak tarafından okunan basın açıklamasının ardından SOL Parti Sözcüsü Önder İşleyen açıklamalarda bulundu.

"Bugün bu ülke tarihinin en onurlu yürüyüşünü yapan, 6. Filo'ya hayır diyen devrimcileri bir kez daha selamlıyoruz" diyerek sözlerine başlayan İşleyen, şunları söyledi:

"Emperyalistler, işbirlikçiler unutmasın ama Türkiye toplumu da 6. Filo'yu unutmasın. Çünkü 6. Filo'da bu ülkenin iki yüzü vardı. Bir yüzünde Amerikan filosuna karşı secdeye durmuş; tarikatıyla, cemaatiyle onların beslemesi siyasal İslamcılar vardı. Şimdi iktidarda olanlar 6. Filo'nun önünde secdeye duranlardı. Bir de 6. Filo'nun karşısında olanlar vardı, devrimciler vardı, Taylan'lar vardı, Deniz'ler vardı, Ulaş'lar vardı. Bugün de onların yolunda yürüyenler var. Bu ülke bugünkü karanlığa hapsedilmişse onların ağababası emperyalistler ve onların hizmetindeki katiller bu ülkenin en güzel çocuklarını, onurlu, devrimci çocuklarını katlettiği için, Deniz'leri astığı için, Mahir'leri katlettiği için, Sinan'ları öldürdüğü için bu ülke bu hale geldi.

Ama her şeye rağmen bu ülkenin ayakta kalan bir umudu, bu ülkenin yarınına dair bir heyecanı varsa bizim tarihimizden gelen bu ülkenin alnı ak onurudur. Bu onurla konuşuyoruz.

...

Bu toplumun ve bu ülkenin hak etmediği bir iktidar doğrudan Amerikan emperyalizm tarafından 12 Martlardan, 12 Eylül cuntalarından geçilerek, Büyük Ortadoğu Projesi'nin eş başkanlığı tayin edilerek bu ülkeye giydirilmiş sömürücü ve siyasal İslamcı gömleğini yırtacağımızı, tarihin karanlık sayfalarına göndereceğimi ilan ettik. Bu ülke ayağa kalktı. Yarın bu ülkenin tepesinde bunlar oturmayacak. Yarın bu ülkenin yönetiminde ilerici, kardeşlikten yana insanlarının yönetmesi için mücadele edeceğiz."

(HABER MERKEZİ)