Soma'daki maden faciasına ilişkin 28 kamu görevlisi hakkında dava açıldı
Soma'da 13 Mayıs 2014'te 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili aralarında Enerji Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı iş müfettişlerinin de olduğu 28 kamu görevlisi hakkında dava açıldı.
DUVAR - Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden 301 madencinin yakınlarının yaptığı başvurunun ardından 28 kamu görevlisi hakkında dava açıldı.
Anayasa Mahkemesi'nin 9 Mart 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından hazırlanan bilirkişi raporunda, kazanın pek çok ihmal ve kusur sonucu meydana geldiği tespitine yer vermişti.
Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, görevlerini ihmal ettikleri yönünde şüphe oluştuğu gerekçesiyle maden ocağının denetimini yapanlar ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevlileri hakkında ilgili bakanlıktan soruşturma izni istendi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, görevliler hakkında soruşturma izni vermedi. Faciada hayatını kaybedenlerin yakınları ise soruşturma izni verilmemesi nedeniyle yaşam hakkının ihlal edildiğini belirterek, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.
Anayasa Mahkemesi, başvuruda, Anayasa'nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine karar verdi. Yüksek mahkemenin ihlal kararının ardından aralarında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevlilerinin de aralarında olduğu 28 kamu görevlisi hakkında Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldı. Hazırlanan iddianame Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde kabul edilerek, kamu görevlileri hakkında dava açıldı.
14 SANIĞA HAPİS CEZASI, 37 SANIĞA BERAAT
Soma maden faciasıyla ilgili olarak 13 Nisan 2015 tarihinde 8’i tutuklu 37'si tutuksuz toplam 45 sanık, 162 mağdur yaralı, 487 maktul müşteki ve 436 tanık ile Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan ceza davası 11 Temmuz 2018 tarihinde görülen 22. duruşma ile tamamlandı.
Soma Kömür İşletmeleri yönetim kurulu başkanı, genel müdürü, işletme müdürü ve yardımcısının da içlerinde bulunduğu 14 sanık hapis cezası alırken, diğer 37 sanık beraat etti.
9 Şubat 2021'de tutukluların, tutuksuz yargılanmalarına karar verildi.