Somali muhalefetinden Türkiye'ye mektup: Silah sevkıyatını erteleyin
Meclis seçimlerine hazırlanan Somali'de muhalefet, Türkiye'nin özel polis gücü Harma'ad'a yapacağı silah sevkiyatını ertelemesi için çağrıda bulundu. Ortak mektupta, bu silahların seçimlerin hükümet lehine gasp edilmesi için kullanılmasından endişe duyulduğu belirtildi; "Harma'ad güçleri geçmişte bölgesel seçimlerde oy çalmak için kullanıldı" ifadelerine yer verildi.
DUVAR - Parlamento seçimlerine hazırlanan Afrika ülkesi Somali'deki muhalefet partileri, Türkiye'nin ülkedeki Harma'ad isimli özel polis gücüne göndermeyi planladığı silahlarla ilgili bir çağrıda bulundu. Ortak bir mektup kaleme alan muhalefet, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Farmajo'nun bu silahları seçimleri gasp etmek için kullanmasından endişe duyduklarını vurguladı; Türkiye'den silah sevkıyatını ertelemesini istedi.
MOGADİŞU'DA EYLEM
Somali'deki siyasi gerilim, meclisin her iki kanadı için bu ay düzenlenmesi planlanan seçimlerin ertelenmesiyle tırmanmıştı. Seçim kurulunun yapısı üzerine yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle oylama iptal edilirken, muhalefet yanlısı gruplar Cumhurbaşkanı Farmajo'yu erteleme nedeniyle protesto etmek için dün başkent Mogadişu'da bir eylem yaptı.
'HASSAS BİR SEÇİM SÜRECİNDE SİLAH VERİLMESİNDEN ENDİŞELİYİZ'
Muhalefetin adayları, Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği'ne yazdıkları ortak mektupta da, Türkiye'nin 16-18 Aralık arasında polisin Harma'ad isimli özel birimine 1000 G3 saldırı tüfeği ve 150 bin mermi göndermeyi planladığını öğrendiklerini belirtti. Reuters'ın aktardığı mektupta, 'hassas bir seçim sürecinde böylesi miktarda silahın ülkeye akmasından endişe duyulduğu' belirtildi."
'SEÇİMLERİ GASP ETMEK İÇİN KULLANILACAK'
"Cumhurbaşkanı Harma'ad güçlerini geçmişte de baskı yapmak ve bölgesel seçimlerde oy çalmak için kullandı. Dolayısıyla aynı Harma'ad güçlerinin ve Türkiye'den gelecek silahların yaklaşan seçimleri gasp etmek için kullanılacağından şüphe yok" denilen mektupta, Türkiye'den silah ve cephanelik sevkiyatını seçim sonrasına ertelemesi istendi.
Muhalefetteki Wadajir Partisi'nin Başkanı Abdirahman Abdishakur Warsame ile bir diğer muhalif aday mektubun gerçekliğini Reuters'a doğrularken, Somali'deki Türk yetkililerin ve Somali Enformasyon Bakanı Osman Abukar Dube'nin konu hakkında yorum yapmadığı belirtildi.
REUTERS: SOMALİ, BÖLGESEL GÜÇ MÜCADELESİNİN ORTASINDA KALDI
Reuters'ın haberinde, son yıllarda Türkiye ile Somali hükümeti arasındaki işbirliğinin arttığı belirtilirdi; "Son yıllarda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Somali hükümetinin yakın bir müttefiki haline geldi" denildi. Haberde, Türkiye'nin silah göndermeyi planladığı Harma'ad gücüne eğitim desteği de verdiği, Ankara'nın ülkede okul, hastane ve altyapı inşa ettiği, Somalili öğrencilere Türkiye'de eğitim bursu sağlandığı ve Türkiye'nin en büyük denizaşırı askeri üssünü 2017'de Mogadişu'da açtığı hatırlatıldı.
Reuters, şu yorumu yaptı: "Ancak bu ittifak Somali'yi, bir tarafta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin, diğer tarafta Türkiye ve Katar'ın bulunduğu bölgesel bir mücadelenin merkezine oturttu." (DIŞ HABERLER)