Somali tezkeresi, Meclis'ten geçti

TSK'nin Somali'de görev yapmamasına olanak sağlayan Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM'de onaylandı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 2 yıl boyunca Somali'de görev yapmasını öngören Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edildi.

DHA'nın haberine göre, TBMM Genel Kurulu, "Vergi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini" görüşmek üzere Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı.

Gündem dışı konuşmaların ardından Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı Somali tezkeresini Genel Kurul'da okuttu. Tezkerenin okunmasının ardından oturum açıldı.

Saadet Partisi grubu adına tezkere hakkında söz alan Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun, "Türkiye, gelen tezkereyle bu bölgeye gemi gönderecek. Türkiye'nin o 3 blokta petrol araması doğrudur. Orada kurulacak olan petrol arama tesislerinin güvenliği açısından bölgeye savaş gemisi gönderilmesi de doğrudur ancak kuzeyde ayrılıkçı olan Somaliland bölgesi birkaç gün önce bir açıklama yaptı ve Türkiye'nin kara sularını kullanmasına müsaade etmeyeceğini söyledi. Bu konuda hükümetimizi daha dikkatli olmaya davet ediyorum. Ben bu duygularla, bu anlamda, tezkereyi desteklediğimizi söylüyorum" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti grubu adına söz alan Tekirdağ Milletvekili Selcan Hamşıoğlu, "Türk Silahlı Kuvvetleri'ne her türlü desteği vermeye bugün olduğu gibi devam edeceklerini, ama hem ordu, hem millet lehine şerhlerini düşeceklerini" söyledi.

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, MHP grubu adına tezkereyi olumlu karşıladıklarını ve "evet" oyu vereceklerini dile getirdi.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo ise tezkereye, "hayır" dediklerini belirtti.

CHP grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Namık Tan, "Türkiye’de içecek ayranı zor bulurken, Somali’ye tahtırevanla gitmeye kalkışılmakta. Bununla da kalınmıyor, üstelik, uzun yıllar boyunca Somali’de aynı tahtırevanla bekçilik hizmeti sunmak ve tahtırevanı da onlara hediye etmek vaat olunuyor. Bu gayriciddi teklifin bizlerce destek verilecek, kabul edilecek hiçbir tarafı yoktur. CHP olarak Somali tezkeresine oyumuz büyük harflerle, 'hayır' olacaktır" dedi.

Konuşmalarından ardından Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, önergeyi oylamaya sundu. Oylama sonucunda, Türkiye ile Somali arasındaki savunma iş birliği anlaşması çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "Somali'nin terörizm ve diğer tehditlere karşı güvenliğinin sağlanması faaliyetlerine destek sağlamak" amacıyla 2 yıl süreyle görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi kabul edildi.

(HABER MERKEZİ)