Son 7 yılda kira artış oranı en çok yükselen iller
Üç büyükşehirde son 5 yılda kira artış oranı yüzde 800'ü aşarken, bir yıllık artış oranı ise yüzde 100'ü geçti.
DUVAR - İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere büyük kentlerde artan kira ve satılık daire fiyatlar insanların kabusu haline gelirken, konut piyasasında yaşanan sorunların çözümüne yönelik arayışlar devam ediyor. Gözler, dar ve orta gelirli vatandaşların ev sahibi olmasının önünü açacak, 'İlk Evim Kampanyasına' odaklanırken, fahiş kira ve satılık konut artışı ise hız kesmeden devam ediyor.
Haber Global'den Mert İnan'ın haberine göre, Reıden-Gyoder'in son yayınladığı son veriler ise konut piyasasında yaşanan fahiş artışı bir kez daha gözler önüne serdi. Son rapora göre kira değerleri ağustos ayında temmuza göre yüzde 10, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 137.2 artarken, son 5 yılda ortalama kira artış oranı yüzde 891.6 olarak kaydedildi. Ağustos ayında Ankara'da kira artışı ortalama yüzde 8.4, İzmir’de yüzde 7.2, İstanbul’da ise yüzde 6,7 olarak saptanırken, üç büyük kent arasında Ankara'da son bir yıllık kira değeri yüzde 177, İzmir’de yüzde 135, İstanbul’da ise yüzde 94 olarak arttı.
Son 5 yıllık verilerinde ise 2018'den bugüne Ankara'daki kira artış oranı yüzde 1120 olurken, İstanbul'daki artış yüzde 843, İzmir'deki artış ise yüzde 801 seviyesine ulaştı. İlçelerin ortalama metrekare kira değerinde ise ağustos ayında kira değeri en yüksek üç ilçe İstanbul Sarıyer, Beşiktaş ve Beyoğlu oldu. Sarıyer'de konutların ortalama metrekare kira değeri 309 lira, Beşiktaş’ta 238 lira, Beyoğlu’nda ise 209 lira düzeyine erişti.
'Haberglobal.com.tr'ye konuşan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Hakan Akdoğan, mevcut şartlarda dar gelirlilerin ev sahibi olmaları için arsa maliyetlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Akdoğan şöyle devam etti: "Fiyatlar sadece arsa maliyeti ortadan kaldırılırsa geri gelebilir. Bunu da ancak devlet yapabilir. Orman vasfını yitirmiş, tarıma elverişsiz atıl durumdaki yerlerde konut üretimi yapılırsa, fiyatlar makul hale gelir. Aksi takdirde ne işçilik, ne inşaat maliyetlerini geri getirmek mümkün değil. Arz talep dengesi de bozuk olduğundan, tek çare atıl hazine arazilerini arsa vasfına çevirmek" dedi.