Sosyalist solda geniş ittifak arayışı
Sosyalist partiler, yerel seçimler öncesi daha geniş bir ittifak oluşturmak amacıyla görüşmelere başladı. Konu hakkında bilgi veren Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, 26 Eylül’de 24 sosyalist parti ve kuruluşun ortak bir toplantı düzenlediğini söyledi. Merkezi bir ittifaktan ziyade yerel düzeyde geniş bir işbirliği hedefleniyor.
Sosyalist, komünist partiler de Mart 2024 yerel seçimleri öncesi daha geniş bir ittifak ve işbirliği için harekete geçti. Konuyla ilgili bilgi veren Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, 26 Eylül 2023 günü TKP, Sol Parti, EMEP dahil olmak üzere 24 sosyalist parti ve kuruluşun ortak bir toplantı düzenlediğini ifade etti.
Emek Partisi, önceki gün (29 Eylül 2023) Kadıköy Khalkedon’da gazetecilerle birlikte kahvaltılı bir toplantı düzenledi. Toplantıya EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, partinin İstanbul milletvekili İskender Bayhan, Gaziantep milletvekili Sevda Karaca, İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros ve parti yöneticileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, genel bir değerlendirme yaptıktan sonra AKP iktidarı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Programın (OVP) başta kıdem tazminatının fiilen işlevsizleştirilmesi olmak üzere emek kesimi ve yoksul halka yönelik bir saldırı programı olduğunu söyledi.
Selma Gürkan, emek kesimindeki parçalı mücadelenin birleşik bir mücadeleye dönüştürülmesi gerektiği üzerinde durdu. Gürkan, seçimlerden sonra halkta oluşan umutsuzluk durumunun ortadan kaldırılması için sosyalistlerin de ciddi bir çaba harcaması gerektiğini belirtti.
EMEK AĞIRLIKLI GENİŞ İTTİFAK
Daha sonra söz alan Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Cumhur İttifakı’nın önümüzdeki dönemde daha saldırgan bir tutuma gireceğini, Millet İttifakı’nın ise dağılma sürecine girdiğini söyledi.
İskender Bayhan, sosyalistlerin emek mücadelesine dayalı daha geniş bir ittifak ve işbirliği içine girmesi gerektiğini ifade etti. Bayhan, “26 Eylül’de sosyalistler olarak geniş bir toplantı yaptık. 24 parti ve kuruluş bu toplantıya katıldı. Yerel seçimlerde nasıl bir ortak tavır alabiliriz şeklinde görüşlerimizi ortaya koymaya çalıştık” dedi.
EMEP’li Bayhan, daha geniş ve yeni bir ittifakın öncelikle emek mücadelesinin büyütülmesine çaba harcamasını ve yerel seçimlerde de örneğin Tunceli’de olduğu gibi kazanım elde etmeğe dönük bir faaliyet içinde olması gerektiğine işaret etti.
AKP’nin belediyeleri bir anonim şirket gibi yönettiğini belirten İskender Bayhan, sosyalistlerin halkçı belediyecilik anlayışını ortaya koyması gerekliliğine değindi. Bayhan, “Sosyalistlerin birliğinden yanayız. İttifak, mücadele süreci içinde şekillenmeli. Sadece programatik ve stratejik hedeflere dönük bir ittifak değil emeğin mücadelesini yükselten bir ittifakı gerçekleştirebilmeliyiz” dedi.
MERKEZDEN ZİYADE YEREL
EMEP’li İskender Bayhan, yerel seçimler sürecinde merkezi ittifaklara gerek duyulmadan belli il ve ilçelerde, beldelerde tek adam yönetimine kaybettirmek için ittifak kurulmasının önemine değindi.
İskender Bayhan, bir soru üzerine CHP’nin sonuç itibariyle sermayeye yakın bir parti olduğunu ancak yerel seçim sürecinde yerine göre işbirliğinin yapılabileceğini kaydetti.
EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan da, ittifaklar konusunda partisinin sadece sosyalist partilerle işbirliğini sınırlamayacağını, daha geniş birlikteliklerin de söz konusu olabileceğini söyledi. Gürkan, 2010 referandumunda olduğu gibi ÖDP, TKP, EMEP ve Halkevleri şeklinde birlikteliklerin oluşabileceğini belirtti.
Selma Gürkan, Mayıs 2023 seçimleri öncesinde CHP ile bir ittifak kurma çabası içinde olmadıklarını ancak asgari bir program çerçevesinde demokrasi açısından, halkçı belediyelerin oluşması yönünden ortak bir zeminde buluşulabileceğini ifade etti. Gürkan, önemli olanın yerel seçimlerde AKP’nin geriletilmesi olduğuna dikkat çekti.
GERİCİ ANAYASAYA DEĞİŞİKLİĞİ
Emek Partisi Gaziantep milletvekili Sevda Karaca da, emek kesimindeki ücret mücadelesinin politik bir mücadeleye dönüştürülmesinin yollarını ve yeni yöntemlerini arayıp bulmak gerektiğini söyledi.
Karaca, önümüzdeki süreçte gerici nitelikteki bir anayasa değişikliğine karşı da aşağıdan, halk tabakalarından gelen bir örgütlenme ile parlamentonun etkilenmesine çalışılmasının önemine vurgu yaptı.
Bakalım önümüzdeki süreçte sosyalist partiler, yerel seçimler öncesi nasıl bir ittifak ve işbirliğine girecekler, CHP’nin güçsüz muhalefeti karşısında topluma daha soldan etkin bir güç olabildiklerini ortaya koyabilecekler mi?