Soylu krizinin arkasından soruşturma çıktı: Usulsüz takip iddiası
Eski İçişleri Bakanı Soylu'nun araçlarını iade edip dokunulmazlığının kaldırılması başvurusu yapmasının arkasında, iddiaya göre Soylu'ya yakın polisler hakkında başlatılan bir soruşturma var.
İSTANBUL - Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, önce kendisine tahsis edilen üç makam aracını İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir binanın önüne bıraktırdı. Bakanlıkta kriz yaratan bu hareketin ardından da "İtibarsızlaştırma kampanyasıyla karşı karşıya kaldık" açıklaması yaparak, dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne dilekçe verdi.
YENİ PARTİ İDDİASI: CİNNETTİR
Şu anda AK Parti İstanbul Milletvekili olan eski bakan Soylu, temmuz ayının ortasında makam araçlarını İçişleri Bakanlığı'na teslim etmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geldi. O süreçte yeni bir parti kuracağı ileri sürülen Soylu, iddiaları kesin bir dille reddetti, "Tayyip Erdoğan liderliğine itiraz ve yeni bir siyasi parti kurmak siyasi cinnettir" açıklamasını yaptı.
Temmuz ayının sonunda ise, TBMM'ye başvurarak dokunulmazlığının kaldırılmasını isteyen Soylu'nun yaptığı bu çıkışların perde arkasını Gazete Duvar araştırdı.
ESKİ MÜDÜRE USULSÜZ TAKİP İDDİASI
Güvenlik bürokrasisi ve siyaset kulislerinde, Soylu'nun bu adımları atmasının sebeplerinden biri olarak, geçen mayıs ayında başlatılan bir soruşturmanın olduğu ileri sürülüyor. Bu soruşturmanın ise, Süleyman Soylu'nun İçişleri Bakanı olduğu ilk dönemde, İstanbul Emniyet Müdürü olarak görev yapan Mustafa Çalışkan'ın ve ailesinin usulsüz izletildiği ve dinletildiği gerekçesiyle başlatıldığı iddia ediliyor.
SORUŞTURMACI TANIDIK BİR İSİM
İstanbul'da görev yaparken Soylu'yla yıldızı barışmayan Çalışkan, organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in video yayınladığı dönemde verdiği bir demeçte, "Soylu'nun açıklamalarından toplum rahatsız" demişti. Çalışkan, halen Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyor. Çalışkan'ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevinden alındıktan sonra Soylu'ya yakın bazı polisler tarafından takip edildiği ileri sürülüyor. Bu iddiayla ilgili olarak Soylu'ya yakın polisler hakkında başlatılan soruşturmayı ise M.Ç. adlı 1. sınıf emniyet müdürü yürütüyordu.
SOYLU DÖNEMİNDE İHRAÇ, YERLİKAYA DÖNEMİNDE TERFİ
2018 yılında ilçe emniyet müdürü olarak görev yaptığı sırada, Sarallar grubuna yönelik bir soruşturma yürüten ve daha sonra açığa alınıp ihraç edilen M.Ç., mahkeme kararıyla mesleğine geri döndü. 2023'teki genel seçimlerden sonra İçişleri Bakanı olarak atanan Ali Yerlikaya tarafından 1. sınıf emniyet müdürü yapılan M.Ç. Emniyet Başmüfettişi oldu.
SOYLU'NUN ERDOĞAN'LA GÖRÜŞMESİNDE DE İSMİ GÜNDEME GELDİ
İhraç edilmeden önce, Soylu'ya yakın olduğu belirtilen eski bir emniyet müdürü tarafından Sarallar operasyonuyla ilgili tehdit edildiği de iddia edilen M.Ç.'nin, Çalışkan'la ilgili soruşturmaya atanması, iddiaya göre kriz yarattı. Krizin ardından peşi sıra araç iadesi ve dokunulmazlık başvurusu yapan Soylu, Cumhurbaşkanı'yla görüşmesinde de bu konuyu gündeme getirdi.
'TANIDIK' SORUŞTURMACIYA TIRPAN
Mayıs ayında başlatılan ancak bir süredir ilerlemeyen soruşturmayla ilgili, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş'ın da rahatsız olduğunu ilgili makamlara bildirdiği öğrenildi. Soruşturma, Soylu döneminde meslekten ihraç edilen M.Ç.'den alındı. Soruşturmada bir Mülkiye Başmüfettişi görevlendirildi.