Soylu'dan İmamoğlu'na 'büyükelçi' tepkisi: Bu bir şımarıklıktır

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, belediyelerin yabancı temsilcilik mensuplarıyla görüşmesinin Dışişleri Bakanlığı'nın iznine bağlanmasına tepki gösteren İmamoğlu'na, "Bu bir şımarıklıktır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında Kurban Bayramı'nda uygulanacak trafik tedbirlerine yönelik 81 il trafik birim amirleri ile video konferans toplantısı gerçekleştirdi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Soylu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

DHA'nın haberine göre, Soylu, belediyelerin yabancı temsilcilik mensuplarıyla görüşme yapmasının Dışişleri Bakanlığı'nın iznine bağlanmasını "Merkezi idarenin toplum nezdindeki çürümüşlüğünü göstermek dışında anlamı yoktur" diyerek tepki gösteren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na "Bu bir şımarıklıktır" diyerek cevap verdi. 

'TÜRKİYE ÇADIR DEVLETİ DEĞİLDİR'

Soylu şöyle konuştu:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir çadır devleti değildir. 2200 yıllık bir devlet geleneğimiz var. Ve biz 2200 yıllık devlet geleneğini devam ettiriyoruz. Elbette ki dış temaslarımızın çoğunda bizler kamu görevlileri olarak Dışişleri Bakanlığımıza, dış temaslarımız konusunda hem bilgi vermek, hem onların bir takım görüşlerini de almak devlet müktesebatı açısından, süreklilik açısından ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin dış politikasının bir bütüncülük içeren anlayışı açısından doğru olan bir yöntemdir. Bu ne ilktir ne de sondur. Cumhurbaşkanlığımız tüm kamu, kurum ve kuruluşlarına yönelik bu konudaki hassasiyeti bir kez daha ortaya koymuştur."

'BU BİR ŞIMARIKLIKTIR'

Bakan Soylu'ya "Yeni alınan kararla, devlet kurumlarının yöneticileri de artık diplomatlarla görüşürken Dışişleri Bakanlığı'ndan izin almak zorunda. Sizin İBB ile ilgili bir açıklamanız vardı, nasıl değerlendirirsiniz bu kararı" sorusu yöneltildi.

İçişleri Bakanı Soylu, "Biz çadır devleti değiliz de bulunduğu yeri çadır kurumu olarak nitelendirenler var. Bu bir şımarıklıktır. Devletin ortaya koymuş olduğu bu hassasiyeti çürümüşlük olarak değerlendirmek de cehalettir" dedi.

"Bazı ülkeler, büyükelçilerimize yönelik, bazı bakanlar özellikle kabul göstermemektedirler. Buna ait bir mütekabiliyet uygulanmaktadır. Bunu kim bilebilir? Dışişleri Bakanlığı bilebilir" diyen Soylu, konuşmasına şöyle devam etti:

"İlgili bir ülkenin bakanı veya kamu düzeyinde bir üst yöneticisi veya kamu görevlisi böyle bir mütekabiliyet ilkesinin varlığından veya ilgili ülkenin böyle bir uygulamasından haberi olmadan bunu gerçekleştirebilir. Bu da Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin dış politikası açısından bir nakısa oluşturur ki biz bununla sürekli karşı karşıyayız.

Her şeyden kendisine bir menfaat devşirmeye çalışan zavallılar elbette ki olacaklardır, kifayetsizler elbette ki olacaklardır. Bazen niteliksizliklerini ve iş yapma kabiliyetlerinin yoksunluğunu kavgayla örtmek isteyenler her daim olacaklardır."

BOZDAĞ: HAYIRLI OLSUN MAĞDURİYETİ 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Ekrem İmamoğlu'nun yabancı misyon temsilcileriyle yapacağı görüşmelerin Dışişleri Bakanlığı'nın iznine bağlanmasını eleştirmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

İmamoğlu'nun sözlerine Haber Global canlı yayınında yanıt veren Bozdağ şöyle konuştu:

"Valiliğin yazısında sayın bakanlarımız, valilerimiz dahil diyor, onlar da haber vererek yapacak diyor. Belediye başkanına demiyor, valiye de diyor, sen de yapacaksan böyle yapacaksın... Öbürleri de böyle yapıyor ve bu yazı idarede görev alan herkese iletilen genel bir yazıdır, kimseye özel yapılmış bir düzenleme değildir. Bu genel düzenlemeden kendisine yapılmış özel bir düzenleme gibi bir sonuç çıkarmak fevkalade yanlıştır. O zaman ben adalet bakanı olarak ne diyeceğim? Ben daha önce de bakanlık yaptım. Hiçbir büyükelçi görüşmesine Dışişleri Bakanlığı'na haber vermeden yapmadık. Bazısına da oradan temsilci aldık. Bizde dış politik şeylerle ilgili uluslararası hukuk dış ilişkiler genel müdürlüğümüz var. Bu konuda çok yetkin arkadaşlar var. Buna rağmen biz oradan yetkileri alırız dışarı giderken keza bakanlık olarak onu yaparız. İşin doğrusu Cumhurbaşkanlığı'nın yazısı ortaya koyuyor. Ve bunu da illere tebliğ ediliyor. Bütün yöneticilere dönük bir yazı. Buradan özel sonuç çıkarmak büyük bir gayret ister. Maşallah Ekrem Bey de iyi bir gayret göstermiş. Kendine buradan bile bir mağduriyet devşirdiğini görüyorum. Hayırlı olsun mağduriyeti." (HABER MERKEZİ)