S&P, Türkiye’nin kredi notunu düşürdü
Standard & Poors, gevşek para politikası ve düşük net döviz rezerv seviyesini gerekçe göstererek Türkiye’nin kredi notunu B+’dan B’ye düşürdüğünü açıkladı.
DUVAR - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors (S&P), Türkiye'nin para politikasına ilişkin endişeleri öne sürerek, uzun vadeli Döviz cinsinden kredi notunu "B+"dan "B"ye indirdi. Kredi notu görünümünü ise "negatif"ten "durağan"a çevirdi.
Bloomberg'in haberine göre, kuruluş yaptığı açıklamada, not indirimine gerekçe olarak gevşek para ve maliye politikasını, düşük net döviz rezerv seviyesini ve TL’nin kırılganlığını gösterdi. Açıklamada, “2023 parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Türk politika yapıcılar, finansal ve parasal istikrar yerine büyümeye öncelik veriyor” ifadeleri yer aldı.
Kuruluş, eylül sonunda yayımladığı raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 5,2'ye, 2023'e ilişkin büyüme tahminini ise yüzde 2,8'e yükseltilmişti.
ENFLASYONUN 2023'TE YÜZDE 40 SEVİYESİNE DÜŞMESİ BEKLENİYOR
S&P, söz konusu raporda, Türkiye'de bu yılın ağustos ayında yüzde 80 seviyesine ulaşan enflasyonun, genişlemeci politikalar nedeniyle bir süre daha çok yüksek seviyelerde seyrettikten sonra enerji fiyatlarının daha ılımlı hale gelmesi ve baz etkisiyle kademeli olarak azalarak 2023'te yüzde 40 seviyesine düşmesinin beklendiğini belirtmişti.