SPD: Koalisyon görüşmelerine bu hafta başlamak istiyoruz

Almanya'da seçimlerden birinci parti olan çıkan SPD, Yeşiller ve FDP ile koalisyon görüşmelerine bu hafta başlamak istediklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da düzenlenen federal seçimleri az farkla kazanan Sosyal Demokrat Parti (SPD), koalisyon görüşmeleri için bu hafta Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile bir araya gelmeyi umduklarını açıkladı. SPD'nin parlamento grup başkanı Rolf Muetzenich, yüzde 50 çoğunluk için koalisyonda yer alması gereken bu iki partinin önce kendi aralarındaki görüş ayrılıklarını giderme kararını memnuniyetle karşıladıklarını ama SPD'nin de temaslara bu hafta başlamak istediğini söyledi.

OLAF SCHOLZ: İYİMSERİM

Muetzenich, "Yeşiller ve FDP bu hafta istikşafi görüşmeler için bizimle de görüşmeye odaklanırsa iyi olacaktır" ifadelerini kullandı. SPD'nin başbakan adayı Olaf Scholz da Twitter'dan yaptığı açıklamada, ilerleme konusunda umutlu olduğunu belirterek "İyimserim. Pragmatizm ile ve işbirliğine hazır olarak bir hükümet kurmayı başaracağız" dedi.

YEŞİLLER VE FDP BELİRLEYİCİ ROLDE

Seçimlerde ülkenin iki büyük geleneksel kanadı Sosyal Demokratlar ile Hıristiyan Demokratlar'ın oy oranlarının düşük kalması nedeniyle, yüzde 50 çoğunluğa ulaşılabilmesi için üç partili bir koalisyon kurulması gerekiyor. SPD'nin sadece doğal ortağı Yeşiller veya CDU/CSU'nun sadece doğal ortağı FDP ile anlaşması yeterli olmuyor. Bu nedenle Yeşiller Partisi ile FDP koalisyon görüşmelerinde kilit rol oynayacak.

FDP: ÖNCE YEŞİLLERLE GÖRÜŞECEĞİZ

FDP lideri Christian Lindner de, ilk olarak ortak zemin bulmak ve taviz noktalarını öğrenmek için Yeşillerle görüşmek istediklerini, üçüncü partinin bundan sonra belirlenebileceğini söylemişti. Lindner, "En büyük görüş ayrılıkları FDP ve Yeşiller arasında yaşanıyor ve mevcut kutuplaşma düşünüldüğünde, ortak zemin aramak mantıklı. Aynı zamanda, büyük koalisyonun statükosuna en çok karşı çıkan partiler de Yeşiller ve FDP. Muhafazakârlar da SPD de yeni bir yaklaşımı temsil etmiyorlar" demişti.

ALMANLARIN YÜZDE 71'İ LASCHET'İN BAŞBAKANLIĞINA KARŞI

Tarihi bir oy kaybına uğrayarak seçimleri ikinci bitiren Hıristiyan Demokratların hükümet kurma iddiası da dürüyor. Ancak CDU/CSU/nun adayı Armin Laschet hükümeti kendilerinin kuracağını söylerken, yeni yapılan bir ankete göre Almanlar muhafazakârların liderliğindeki bir hükümeti istemiyor. Civey Enstitüsü'nün Augsburger Allgemeine gazetesi için yaptığı ankete göre, Almanların yüzde 71'i Laschet'in aldığı kötü sonuçlara rağmen başbakan olma çabalarına karşı çıkıyor.

Almanya'daki seçimlerde, ülkenin en eski siyasi partisi olan SPD 2017 seçimlerinde yaşadığı düşüşü tersine çevirerek oy oranını yüzde 5 artırmış, yüzde 25.7 oranında oy almıştı. Muhafazakâr CDU/CSU yüzde 24.1, Yeşiller yüzde 14.8, FDP de yüzde 11.5 oranında oy aldı. 

Haftalar sürmesi beklenen koalisyon görüşmeleri sırasında, 16 yıl sonra başbakanlığı bırakmaya hazırlanan Angela Merkel'in hükümeti Avrupa'nın en büyük ekonomisini yönetmeye devam edecek. (DIŞ HABERLER)