Karşıyaka'da stat tartışması
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Karşıyaka Stadı'nın yerinde yapılmasına "küfür kültürünü arttıracak" gerekçesiyle karşı çıktı. Karşıyaka'dan yapılan açıklamada ise "Büyük Karşıyaka Taraftarı'ndan söz ederken söylenecek kelimelerin ve kullanılacak üslubun daha dikkatli seçilmesi gerektiği aşikardır" denilerek, Akpınar'a tepki gösterildi. Taraftarlar ise Akpınar'ın istifasını ve kulüp üyeliğinden çıkarılmasını istedi.
DUVAR - TFF 2'nci Lig Beyaz Grup'ta mücadele eden İzmir ekibi Karşıyaka'nın yeni stat inşaatı tartışmalara neden oldu.
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, hafta sonu katıldığı Çameria Arnavutları Kültür ve Dayanışma Derneği'nin toplantısında statla ilgili açıklama yaptı. Stadının yerine başından beri karşı olan Akpınar, stadın "küfür kültürünü arttıracağını" söyledi.
Akpınar, "Kulübü batırdılar borcu ben ödüyorum. Apartmanların arasında küfür kültürünü artıracaksın. Burada böyle bir kitle istemedim. Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu'nu vermesem altyapı çalışamayacak. Yalı'daki tenis kortlarını yıktılar, Mavişehir'de tenis kortunu bunlara verdim kullanıyorlar. Spor salonunu yıktılar, spor salonumuzda çalışıyorlar" dedi.
Akpınar'a tepki gösteren Karşıyakalı taraftarlar, ilçedeki birçok duvara yazı yazıp istifa çağrısı yaptı. Üniversiteli Karşıyakalılar Birliği, KSK List gibi taraftar grupları da bildiri yayınlayarak Akpınar'ı özür dilemeye, kulübü de Akpınar'ı üyelikten ihraç etmeye davet etti.
Karşıyaka yönetimi, gelişmeler üzerine, "Son günlerde sosyal medyada oluşan gündemden dolayı şeffaf yönetim anlayışımız çerçevesinde açıklama gerekli olmuştur. Yönetime geldiğimiz günden itibaren kulübümüze yapılan tüm nakit girdileri Yaşar Holding, Folkart İnşaat, yönetim kurulumuz, reklam ve gişe hasılatından ibarettir" açıklamasını yaptı.
Yönetim, Akpınar'ın taraftarla ilgili söylemlerine ise, "Karşıyaka taraftarı sadece bir takım taraftarı değil aynı zamanda Karşıyakalılık kültürünün temsilcileridir. Yaratıcılığı, seviyesi, inandığı ve sahip çıktığı değerleriyle bir Karşıyakalı'nın her zaman en büyük gurur kaynağı 'Kafsinkaflı olmak' olmuştur. Bu yüzdendir ki Büyük Karşıyaka Taraftarı'ndan söz ederken söylenecek kelimelerin ve kullanılacak üslubun daha dikkatli seçilmesi gerektiği aşikardır" şeklinde yanıt verdi.
NE OLMUŞTU?
Karşıyaka'ya yapılacak stat yıllardır gündemde. İlk olarak 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylığı dosyasına da giren 40 bin kişilik Örnekköy projesi gündeme geldi. Bu araziden maliyet nedeniyle vazgeçildi. Daha sonra Çiğli'de belirlenen yerlere de onay verilmedi.
Karşıyaka yönetiminin 2012'deki önerisiyle Aksoy'daki Karşıyaka İlçe Stadı, kulüp binası ve Yalı Tesisleri'nin yerine yeni stat yapılması kararlaştırıldı. İlk ihale 28 Ocak 2014'te, 54 milyon TL bedelle yapıldı. 2015 yazında eski stat ve tesisler yıkılıp arazide zemin iyileştirme çalıştırmaları başlarken Ankara 18'inci İdare Mahkemesi, Ocak 2016'da İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı dava üzerine ihaleyi iptal etti.
Danıştay 13'üncü İdare Mahkemesi, 2 Kasım 2016'da iptal kararının yürütmesini durdurdu. Ancak ihale, TOKİ ve yüklenici firma arasındaki maliyet farkı anlaşmazlığı yüzünden Ocak 2017'de iptal oldu. 15 Haziran 2017'de 62 milyon bedelle yenilenen ihale sonrası yapılıp askıya çıkan imar planı değişikliğine İzmir Şehir Plancıları Odası, güvenlik ve yapı yüksekliği gibi noktalar nedeniyle itiraz etti.
Bu süreçte Başbakan Binali Yıldırım, 9 Eylül'de Göztepe ve Alsancak Stadı'yla aynı anda Karşıyaka Stadı'nın da temelini attı. 15 bin 600 kişilik stat projesi yeniden çizilip Ankara'da yeniden imar planı değişikliği yapıldı. 5 Ekim'de 2017'de askıya çıkan imar planına önce 51 dilekçeyle itiraz geldi, ardından Anıtlar Kurulu, plan değişikliğini durdurdu. Yeni stat arazisi atıl halde duruyor ve arazide hiçbir çalışma yok. (İZMİR/DHA)