Milli yüzücü Beril Böcekler: Sorumluluğum yaşımdan büyük
Milli yüzücü Beril Böcekler, geçtiğimiz günlerde Rusya'nın Kazan kentinde düzenlenen Avrupa Yüzme Şampiyonası'ndan ikincilikle döndü. Bu başarı sayesinde Olimpiyat A barajını geçen milli sporcu, Tokyo 2020 Olimpiyatları'na katılma hakkı elde etti. Gazete Duvar'a konuşan Böcekler, “Artık üstümde büyük bir sorumluluk var. Bu yaşta bu sorumlulukla baş etmeye çalışacağım” diyor.
DUVAR - O, yüzmeye başladığında 6 yaşındaydı. Kim bilebilirdi ki o küçücük kulaçların git gide devleşeceğini... Milli yüzücü Beril Böcekler'den bahsediyoruz. Yüzmeye başladığında o kadar hevesliymiş ki atlattığı boğulma tehlikesini bile kendince eğlenceye çevirmiş. Kendi çabasıyla kurtulmuş. O kurtarış, babası için Beril'in geleceğine dair bir ışık yakmış. “Bu kızdan bir şeyler olacak” demiş babası. Ve öyle de oldu...
OLİMPİYAT VİZESİ HAZIR
400, 800 ve 1500 metre serbest yüzmede Türkiye rekorlarının sahibi Beril. Geçtiğimiz günlerde Kazan'da yapılan Avrupa Yüzme Şampiyonası'nda hem 800 hem 1500 metrede Türkiye rekoru kırarak iki gümüş madalyayla kazandı. 1500'deki derecesiyle 2020 Tokyo Olimpiyatları A barajını da geçti. Bu, Beril için Tokyo 2020 Olimpiyat yolunu açtı. Yüzmeyle olan serüvenini bir de kendisinden dinleyelim...
'BABAM, BENDEN BİR ŞEY OLACAĞINI ANLAMIŞ'
Yüzmeyle olan serüveniniz nasıl ve ne zaman başladı?
Yüzme serüvenim herkes gibi yalnızca yüzme öğrenmek amacıyla başlamıştı. 6 yaşındaydım. O kadar hevesliydim ki ilk depar taşından atlamamda boğulmuşum. Sonra kendi kendimi kurtarmışım. O zaman babam sezmiş ve demiş ki “Bu kızdan bir şeyler olacak”.
Boğulma tehlikesi atlatmanıza rağmen yüzmek sizin için nasıl bir tutkuya dönüştü?
Yaşım çok küçük olduğundan korku değil hatırladığım eğlenmekti. O olayı yaşadığımda suyu sevdiğim için bırakmak hiç aklıma gelmedi.
Genç yaşınızda rekorlar kırıyorsunuz. Bu başarıların sizin için anlamı nedir?
Benim için anlamı büyük. Her yarış yüzdüğümde ismimi rekorların olduğu bölümde görmek gerçekten güzel bir duygu. Aldığım her rekor belgesinin değeri benim için önemli.
'OKULLA BİRLİKTE YÜZMEK ÇOK ZOR'
Okulla yüzmeyi birlikte yürütmek zor oluyor mu?
Gerçekten çok zor oluyor.Okuldan çıkar çıkmaz direkt antrenmana gittiğim için eve ancak 21:00'de varabiliyorum. 22:00'den sonra da çok yorgun olduğumdan hiç çalışasım gelmiyor ama yapmak zorunda olduğumun bilincinde olduğum için çalışıyorum.
Arkadaşlarınız başarılarınıza nasıl bakıyor?
Arkadaşlarım başarılarımı duydukça gururlanıyorlar benimle birlikte. Şu ana kadar başarılarımdan dolayı bana kötü davranan bir arkadaşımı görmedim. Hatta gittikçe bana olan desteklerini daha da arttırdılar.Aynı başarıyı onlar yakalasa ben de koşulsuz aynı şeyleri yapardım.
'TATİL GÜNLERİMDE ANTRENMAN YAPIYORUM'
Başarılı bir sporcu olmak nasıl fedakarlıklar gerektiriyor?
Bana göre her şeyden önce sabır gerekiyor. Sabır olmazsa başarının geleceği zor. Mesela ben çoğu tatil günümde antrenmana gittim. Bir insanın tatilinin elinden alınması çok üzücü bir olay herkes için. Her ana seti duyduğumda sabırlı, dayanıklı ve güçlü olmaktan başka çarem yoktu.
Peki yüzmenin size kazandırdıkları neler?
Açıkçası yüzmenin bana iyi gelen yanlarını söylemek zor. Çünkü her antrenman sonrasında özellikle kol ve bacaklarımda aşırı acı, ağrı ve yanma oluyor. Tabii antrenmanlara göre acılar ağrılar değişiklik gösterebiliyor. Biz ağır antrenmanlar yapıyoruz. Onun dışında bana kazandırdığı yanları omuzlarımın gelişmesi, boyumun uzamasında yardımcı olması ve de kaslarımın sıkılaşması...
'BAZEN YORULUYOR HATTA AĞLIYORSUNUZ'
Psikolojik etkisinden bahsedecek olsak...
Eğer yüzmeyi ağır bir spor olarak yapıyorsanız iyi gelen çok da bir psikolojik etkisi yok. Ama diğer bir yandan da antrenman yaparken psikolojiniz çok kötü oluyor, yoruluyorsunuz hatta ağlıyorsunuz. Bunun sonucunda bırakmak geliyor insana ama o başarıyı madalyayı aldıktan sonra bütün bu acılar ağrılar kötü psikolojiler unutuluyor. Geriye sadece anı yaşamak kalıyor.
Yüzmede sizi avantajlı kılan özellikleriniz neler?
İlk olarak fiziğim yüzme sporu için çok uygun. Ufak tefek sıkıntılar var tabii. Mental olarak düşündüğüm, hissettiğim ve inandığım şeyler de beni avantajlı kılıyor.
'SERBEST STİL DİĞERLERİNDEN DAHA KOLAY'
Serbest stilde yüzmenin incelikleri neler?
Serbest stil diğer stillere göre daha kolay yüzebilen bir branş. İlk başta insanların dediği kurbağalama ama bizim dediğimiz kurbağa stili yeni başlayanlar için daha kolay gelir. Ama yüzmeyi öğrendikçe stillerin teknikleri ilk öğrendiklerinden daha zor geldiğinden çoğu insan genellikle serbest stili tercih eder. Bu stilde nasıl kol attığınız, suyu nasıl çektiğiniz, kolunuzun suya giriş anı ile çıkış anı, nasıl nefes aldığınız, kol ve ayak devri önemli.
'DAHA ÇOK DESTEK VERİLMELİ'
Türkiye'de daha ileri gitmek için size yeterli imkanlar sağlanıyor mu?
Aslında çalışılıyor ama daha iyisi olabilir. Emek vermediklerini söyleyemem. Altyapımızı daha da geliştirmeye çalışıyorlar. Türkiye’de ileri gitmek için daha çok imkan sağlanmalı, daha çok destek verilmeli.
Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası'nda ikincilik elde ettiniz. Nasıl bir yarış deneyimiydi sizin için?
Güzel bir yarış oldu benim için. Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası’na gittiğimde heyecandan yüzememiştim. Ama bu benim için harika bir deneyim oldu. Heyecanımı, stresimi az da olsa biraz daha kontrol etmeyi öğrendim. Geçirdiğim en güzel yarışlardan bir tanesi olabilir.
'BU YAŞTA BUNLA BAŞ ETMEYE ÇALIŞACAĞIM'
Bu yarışın en önemli yanı Olimpiyat kotası olsa gerek... Bu size nasıl bir sorumluluk yükledi?
Olimpiyat A barajı geçtiğimde mental olarak biraz rahatladım. Çünkü herkes bana o kadar çok güveniyordu ki güvenlerini boşa çıkaramazdım. Artık üstümde büyük bir sorumluluk var. Bu yaşta bu sorumlulukla baş etmeye çalışacağım.
Bundan sonrası için nasıl bir planlama yaptınız?
Daha önümde yarışlar var. Sonra biraz tatil yapacağım. Tatil bittiği zaman asıl serüven başlayacak benim için.Uykusuz sabahlar, ağırlaşan antrenmanlar ve okulu birlikte götürmeye çalışacağım.Şu anlık planım bu.
MESLEK ARARKEN YÜZMEME DEĞİL, DİPLOMAMA BAKACAKLAR”
Gelecek hedefleriniz neler?
Gelecekte hedefim notlarımı düşürmeden daha çok başarı alabilmek. Çünkü illa ki bir gün yüzme ile yollarımı ayıracağım. Meslek ararken benim yüzmeme değil diplomatik belgelerime bakacaklar. Onun dışında 2020’de ülkemi temsil edeceğim ve 2024’te madalya almak için çalışacağım.
“Meslek ararken yüzmeme değil, diplomama bakacaklar” diyorsunuz. Yüzmeyi meslek olarak görmek mümkün değil mi?
Yüzmeyi meslek olarak görmek mümkün aslında ama vücudun da belli bir dayanıklılık süresi var. Doğal olarak belli bir yaştan sonra dereceler gelişmiyor hatta geriliyor. O zaman da bırakılmak isteniyor. İşte o zaman yüzmeyle birlikte yürüttüğümüz okul devreye giriyor.
'RESİM ÇİZİP MÜZİK DİNLERİM'
Yüzme dışında nelerle uğraşıyorsunuz?
Yüzme dışında pek bir şeyle uğraşmıyorum. Çünkü genellikle fiziksel aktivite sevdiğim için kendimi sakatlama ihtimalim var. O yüzden çok ama çok sıkıldığım zaman resim çizerim veya müzik dinlerim.