Kosova’ya kim kaybetti?

Kadın futbol liglerinde erkek liglerinden çok daha farklı, kulüpleri ve oyuncuları zora sokacak uygulamalar var. Erkeklerin beşinci kademe ligi olan Bölgesel Amatör Lig teşvikleri dahi Kadınlar 1.Lig'de yok. Hatta TFF tarafından düzenlenip de deplasman teşviği verilmeyen tek lig Kadınlar 3. Ligi. Teşviklerde, stadlarda, sağlıkta, sözleşmelerde, milli kamplarda, olanaklarda hep erkeklerin gerisinde bırakılıyor kadınlar.

Google Haberlere Abone ol

Erdem Göktürk*

Türkiye Kadın Futbol Milli Takımı, Priştine'de oynadığı maçta Kosova'ya 2-0 kaybetti. Dolu tribünler önünde oynanan ve Kosova televizyonunun naklen yayınladığı karşılaşmada millilerimiz Avrupa sıralamasında sondan üçüncü bir takıma yenildi. Gerçi Avrupa sıralamasının yanıltmaması gerek. Henüz yola yeni çıkan bir milli takım Kosova. 2017 yılında bizler Faroe Adaları'na yenilerek elenirken, onlar ise tarihlerinde ilk milli maçlarına çıkıyorlardı. İki yılın ardından biz yine yeniliyoruz, onlar ise resmi maçlarda ilk galibiyetlerini kutluyorlar. Sırf televizyon yayınlarına bakmak bile yeter. Kosova televizyonunda milli maç naklen yayınlanırken, TRT'miz ise aynı saatlerde yayınlayamadığı bir Süper Lig maçı hakkında yapılan kahve muhabbetini naklen ekranına getiriyor. Kimin ne yol gittiği, nereye gideceği buradan dahi belli.

Adet olduğu üzere hocayı topa tutup, oyuncuların seçimi üzerine ahkam kesmeden önce, mevcut durumun hakkını, mevcut durumun sorumlusuna vermek gerek.

'ÜLKEMİZDEKİ KADIN FUTBOLUNU GELİŞTİRECEĞİZ'

Türkiye Futbol Federasyonu başkanı olarak kadın futbolundan da birinci derecede sorumlu Nihat Özdemir, 17 Ağustos'ta CNNtürk canlı yayınında söylemiş bu cümleyi. Demiş ki "Kadın takımlarımız var, bunlara destek olmamız, onların önünü açmamız lazım. Kadın Milli Takımımıza önem vermemiz lazım. Biz de Avrupa'yı Amerika'yı takip edeceğiz, kadın futbolunu geliştireceğiz." Söylemesi yapmasından daha kolay doğal olarak. Bir bakalım nasıl takip ediyoruz Avrupa'yı, Amerika'yı.

TÜRKİYE KADIN FUTBOLU YÖNETİLMİYOR

Kadınlar federasyon bünyesinde Futbol Gelişim Direktörü Tolunay Kafkas'ın altında yer alıyor. Yönetim kurulunda bir sorumlusu yok. Sayın Kafkas ise kadın futbolu hakkındaki bilgisini ve gelişim vizyonunu hiç kamu ile paylaşmadı. Ancak fikirlerinden, basına anlattığı için haberdarız. Kafkas tarafında liglerin kapanmasını dahi ifade eden, kadın futboluna karşı soğuk bir bakış söz konusu.

Kafkas altındaki kadın ligleri sorumlusu ise, son beş yıldır her yıl değişiyor. Bu yıl da "ben geçici olarak görev aldım, konuyu pek bilmiyorum" deme sırası Cem Pamiroğlu'na geldi. Resmi olarak hiçbir yerde kadın futbolu organizasyonu paylaşılmadığı için, her şey kulaktan dolma bilgiler ile ilerliyor. Ortada, yüzü aşkın futbol takımının bulunduğu bir lig piramidini idare etmeye çalışan, arandığında Alanya'da plaj futbolu etabını yaparken bir yandan da kadın futbolunda sorun çözmek için ter döken bir-iki asistan dışında kimse yok.

Strateji, plan, hedef. Bunları bırakın, önümüzdeki yılı düşünmekten sorumlu kimse dahi yok bu federasyonda. Avrupa, Amerika'mı demiştiniz?

KADINLARA KARŞI AYRIMCILIK YAPILIYOR

Kadın futbol liglerinde erkek liglerinden çok daha farklı, kulüpleri ve oyuncuları zora sokacak uygulamalar var. Erkeklerin beşinci kademe ligi olan Bölgesel Amatör Lig teşvikleri dahi Kadınlar 1.Lig'de yok. Hatta TFF tarafından düzenlenip de deplasman teşviği verilmeyen tek lig Kadınlar 3. Ligi. Teşviklerde, stadlarda, sağlıkta, sözleşmelerde, milli kamplarda, olanaklarda hep erkeklerin gerisinde bırakılıyor kadınlar. Altyapıya düzenli bir yaklaşım yok. Her sene, nedenleri dahi açıklanmayan kararlar ile hem sporcular, hem de kulüpler zor durumda bırakılıyor.

Liglerin bir programı yok, inşallah eylül, belki ekim, olmazsa kasımda başlayacak ciddiyetinde ilerliyor. Bu şartlarda ülkemizde hasbelkader oyuncu yetişiyor.

HELAL OLSUN KADIN MİLLİ TAKIMINA

Mevcut şartlar ve sahipsizlik altında kadın futbolculara ve milli takım heyetine, sadece ve sadece milli görev ile sahaya çıkıp ter akıttıkları için dahi teşekkür etmek gerekir. Bu yenilgide, gelinen durumda en az sorumluluğu olan onlar. Salı akşamı Avrupa Şampiyonu Hollanda deplasmanında bütün yüreğimizle sizlerin yanınızdayız. Belki TRT maçınızı vermeyecek, hatta TFF başkanı, TFF yönetiminden herhangi birisi, Gelişim Ligleri Direktörü dahi arayıp sormayacak. Ama sizler o sahada Türk kadınını elinizden gelen en iyi şekilde temsil edeceksiniz.

Türkiye Kadın Milli Futbol Takımı

AVRUPA, AMERİKA

Sayın Nihat Özdemir ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun kocaman yönetim kurulu koltuklarında oturanlara ise bir hatırlatma yapmak istiyorum. Sorumluluktan kaçış yok. Sahada alınan her yenilgi en başta sizin federasyonunuzun yenilgisi. Her yenilen gol sizin kalenizden çıkartılıyor.

Belki bir gün kadına değer vermenin, ölümlerin ardından kınama mesajı yayınlamaktan çok daha farklı uygulamalar gerektirdiğinin farkına vardığımızda, Avrupa’yı, Amerika'yı telaffuz etmeye hakkımız olur.

* Türkiye Kadın Futbol Kulüpleri Derneği Kurucu Başkanı