Alexander Sörloth: 'Kuzeyin Kralı' tahtı bırakmıyor

Trabzonspor'un Norveçli futbolcusu Alexander Sörloth, gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çekiyor. Ligde gol krallığı listesinin zirvesinde olan Sörloth, Trabzonsporlu taraftarlar tarafından 'Kuzeyin Kralı' olarak anılıyor. Babası da bir dönem Türkiye'de futbol oynayan futbolcunun kariyerini ve performansını inceledik.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Süper Lig'de ikinci yarının başlaması ile gözler yine gol krallığı yarışında ilk sıraya adını yazdıran 'Kuzeyin Kralı'na çevrildi... Trabzonspor'un Norveçli golcüsü Alexander Sörloth, bordo-mavililerin zirve yarışında takıma en çok katkı veren isimlerden biri. Trabzonspor'un 4 Ağustos 2019'da İngiltere Premier Lig ekiplerinden Crystal Palace'tan kiraladığı futbolcu, bordo-mavi forma altında tüm kulvarda 28 maça çıktı ve 18 gol 5 asistlik performans sergiledi.

Takımlarını 'Kuzeyin Fırtınası' olarak adlandırılan Trabzonsporlu taraftarla, Norveçli oyuncu Alexander Sörloth'a da 'Kuzeyin Kralı' lakabını taktı. Sezon başından beri sürdürdüğü yüksek performansı ve skora yaptığı katkıyla son zamanlarda sıkça gündeme gelen 'Kuzeyin Kralı'nı inceledik.

TÜRKİYE'YE BABADAN TANIDIK

Alexander Sörloth, kendisi gibi futbolcu olan babası Goran Sörloth'un futbolu bırakmasından 4 gün sonra, 5 Aralık 1995'te Norveç'in Trondheim şehrinde doğdu. Alexander Sörloth'un babası Goran Sörloth 19 yıl profesyonel futbol oynadı ve kariyerinin bir yılını Türkiye'de geçirdi. 1 Ağustos 1993'te Norveç'in Rosenborg takımından Bursaspor'a transfer olan Goran Sörloth, bir yıl geçirdiği yeşil-beyazlı ekipte 26 maça çıktı ve 4 gol attı. Sörloth sezon sonunda ülkesindeki Viking FK takımına transfer oldu. Goran Sörloth'un çocuklarından biri ve Alexander Sörloth'un ablası da bu dönemde Bursa'da dünyaya geldi.

Oğlu gibi santrafor oynayan Goran Sörloth kariyerinde 202 resmi maça çıktı ve 75 gol attı. 55 kez Norveç A Milli Takımı formasını giyen Goran Sörloth, bu forma altında 15 kez gol sevinci yaşadı.

Alexander Sörloth, Hollanda'da Groningen formasıyla

2013'TE PROFESYONEL OLDU

Alexander Sörloth ise 2007 yılında, 12 yaşında başladığı futbol kariyerinde Strindheim ve Rosenborg Trondheim formaları giydi. 2013'te profesyonel sözleşmeye imza atan Sörloth'un ilk adresi ülkenin en büyük takımlarından biri olan Rosenborg oldu. Daha sonra 1 yıl Bodo Glimt takımında kiralık olarak forma giyen Sörloth, 550 bin euro karşılığında Hollanda'nın Groningen takımına transfer oldu. 1.5 yıl da Hollanda'da forma giyen oyuncu, daha sonra Danimarka ekibi Midtjylland'a 450 bin euro bedelle gitti.

Sörloth burada da geçirdiği çok başarılı geçen 1.5 yılın ardından İngiltere ekiplerinden Crystal Palace'a tam 9 milyon euro (bonuslarla 16 milyon euro) bedelle transfer oldu. İngiltere'de bir yıl geçiren ve 20 maçta sadece 1 gol atabilen genç oyuncu, biraz daha tecrübe kazanması için Belçika'nın Gent ekibine kiralandı. Gent'te 22 maça çıkan ve 5 gol atan Sörloth, 4 Ağustos 2019'da Trabzonspor'a kiralandı.

SENEYE DE TRABZONSPOR'DA

Burak Yılmaz ve Hugo Rodallega'nın ayrılığından sonra forvet hattında ne yapacağı merak konusu olan Trabzonspor, 750 bin euro karşılığında sözleşme imzaladığı Sörloth'la şartlı zorunlu satın alma opsiyonu olan bir sözleşme imzaladı. Sözleşmeye göre Sörloth 2019-2020 ve 2020-2021 sezonlarında Trabzonspor'da oynayacak. Sörloth, bordo-mavili kulübün 2020-2021 sezonundaki resmi maçlarının en az yarısında ilk 11'de başlaması halinde 6 milyon euro'ya Trabzonspor'un futbolcusu olacak. Böylece bonservisi Trabzonspor'a geçecek futbolcunun sözleşmesi de otomatik olarak 2023 yılına kadar uzayacak. Sörloth, Trabzonspor'da kiralık geçirdiği 2 yıl için toplam 3 milyon euro maaş alıyor.

Futbolcunun güncel piyasa değeri ise 10 milyon euro.

SÜPER LİG'DE GOL KRALI

Trabzonspor'un zirve yarışındaki en önemli gol silahı olan Sörloth, bordo-mavililerin tüm lig maçlarında forma giydi. 18 maçta 15 gol atan ve 4 asist yapan Sörloth, ligin en çok gol atan ve skora en fazla katkı yapan oyuncusu durumunda bulunuyor.

Sörloth uzun süre Gençlerbirliği'nden Stancu ve Alanyaspor'dan Cisse'nin arkasında götürdüğü gol krallığı yarışını ligde ilk devrenin sonlarına doğru ele geçirdi. 19 Ocak Pazar günü oynanan Kasımpaşa maçında hat-trick yapan Sörloth zirvedeki yerini sağlamlaştırırken, maçın ardından topu takım arkadaşlarına imzalattı ve evine götürdü.

UEFA Avrupa Ligi'nde 8 maça çıkan Norveçli oyuncu bu maçlarda 2 gol 1 asist, Türkiye Kupası'nda da 2 maçta 1 gollük katkı yaptı. Bu istatistiklere göre Sörloth'un dakika/gol oranı 124 oldu.

Ayrıca ligin en centilmen futbolcularından biri olan Sörloth, Trabzonspor forması altında henüz hiç kart görmedi.

Sörloth 3 gol attığı Kasımpaşa maçındaki topu arkadaşlarına imzalatarak hatıra olarak aldı.

KARİYERİNİN ZİRVESİNDE

Sörloth, Trabzonspor'da ligin ortasında olmasına rağmen kariyerinin de en golcü dönemini de yaşıyor. Norveç Ligi'nde 2014-2015 sezonunda 13 gol atan Sörloth, bordo-mavili takımda ligde şimdiden 15 gole ulaştı. Bu sezon tüm resmi maçlarda ise bordo-mavili takımda 18 gol atan Sörloth, 2017-2018 sezonunda Crystal Palace ve Midtjlland ile resmi maçlarda 15 gole ulaşmıştı.

Norveçli golcü, Nwakaeme'yle birlikte yakaladığı uyumla Trabzonspor'u ligin en çok gol atan takımı konumuna taşıdı. Bordo-mavililer bu iki futbolcunun gol attığı 12 maçta 8 galibiyet, 4 beraberlik aldı ve yenilgi yüzü görmedi. Karadeniz ekibi bu maçlarda 35 puanın da 28'ini toplamayı başardı.

GÖZÜ ŞOTA'NIN TAHTINDA

Perfomansıyla takımın değişmez oyuncularından biri olan Sörloth, Trabzonspor'da bir sezonda en çok gol atan yabancı oyuncu olma yolunda da önemli bir yol katetti. Trabzonspor'da bu rekor Gürcü oyuncu Şota Arveladze'nin elinde bulunuyor. Şota 1995-96 sezonunda 25 tanesi ligde olmak üzere toplam toplam 30 gol atmıştı. Şota o sezonda ligde 18. haftaya geldiğinde 12 golü bulunuyordu. Sörloth şimdiden ligde 15, toplamda 18 gole ulaşarak bu rekoru eline geçirme konusunda önemli bir aday haline geldi. (HABER MERKEZİ)

Trabzonspor'a Chelsea'den hocaTrabzonspor'a Chelsea'den hoca