Duygu Etikan: Kadınlar kendisini hip hop ile ifade edecek

Urban Spirit-Hip Hop Ladies etkinliği, 15-16 Şubat'ta Zorlu PSM’de gerçekleştirilecek. "Hip hop’un kapıları herkese açık. Kimse ne giydiğinizi, nereden geldiğinizi, ne olmak istediğinizi yargılamıyor" diyen İstanbul Street Dans Karnavalı kurucusu Duygu Etikan ile street dans'ı, hip hop'u ve dans yarışmalarını konuştuk.

Google Haberlere Abone ol

Serpil Kurtay

DUVAR - Dansla birlikte kız çocukları ve kadınlara kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri bir platform yaratmak amacıyla ortaya çıkan Urban Spirit-Hip Hop Ladies, 15-16 Şubat 2020 tarihlerinde Zorlu PSM’de street dans severlerle buluşuyor. Proje kapsamında bir araya gelen kız çocukları ve kadınlar, başarılı kadın dans eğitmenleri ile çalışmalar gerçekleştirerek yaratıcılıklarını özgürce ortaya çıkarma imkânı buluyorlar. İstanbul Street Dans Karnavalı kurucusu Duygu Etikan ile yaratıcısı olduğu bu projenin detaylarını ve street dans hakkında merak ettiğimiz her şeyi konuştuk.

Street dance nedir?

Street dans, dans kulüpleri ve geleneksel dans stüdyolarının dışında, sokaklarda ortaya çıkan bir dans türüdür. 1970’lerde ilk örnekleri ABD’de görülmeye başlayan street dans ya da daha bilinen adıyla “hip hop”, günümüzde bütün dünyaya yayılmış ve popüler gençlik kültürünün önemli bir parçası haline gelmiştir. Street dans, hip hop, break dance, jazz, funk, locking, popping, wacking, vogueing, krump, house dance, dancehall gibi dans stillerini bir araya getirir. İfade gücü ve dansçıların gerek kendi aralarında gerekse seyredenlerle güçlü bir iletişim kurabilmesi, en önemli özellikleridir.

Her ne kadar sokaktan çıkan bir dans türü olsa da ülkemizde sokakta dans eden insanları pek göremiyoruz. Bu konuda neler söylersiniz?

Bizim ülkemizde hip hop dansı ve kültürü son senelerde tanınmaya ve yükselişe geçmeye başladı. Aslında sokakta halay çeken, roman dansı yapan insanları görüyoruz ama dediğim gibi hip hop için konuşacak olursak, daha çok hip hop’un, breaking türünden dans eden b-boylar ve b-girl’leri sokakta dans ederken görebilirsiniz (B-boy, breaking yapan erkekler için kullanılan unvandır; break boy’un kısaltmasıdır. B-girl, breaking yapan kadınlar için kullanılan unvandır; break girl’ün kısaltmasıdır).

İnsanlar bu dansı nasıl öğrenebilir?

Kendilerine en yakın dans okullarına gidebilirler. İnsanlar bu dansı doğru dans eğitmenlerinden ders alarak öğrenebilirler. Günümüzde hip hop’un ya da koreografilerin Youtube’dan da öğrenebileceğine dair bir algı var fakat bu bence kesinlikle doğru değil. Çünkü vücudunuzun bir enstrüman gibi önce neler yapabileceğini fark etmeniz ve sonra antrenman yapmanız gerek. Herkesin bedeni farklı, bu yüzden de herkes birebir aynı dans etmek zorunda değil. Derslerle beraber cypher dediğimiz freestyle (doğaçlama) yapılan etkinliklere katılmak da bu dansı geliştirmek konusunda çok önemli. Bu işe gönül vermiş bir genç gördüğümüzde biz de elimizden gelen yardımı yapıyoruz. Bize Instagram sayfalarımız üzerinden ulaşabilirler.

Sizin bu dansla tanışmanız nasıl oldu? Nasıl bir eğitim süreci yaşadınız?

Ben küçüklüğümden beri hip hop müzik dinliyorum. Fakat o dönemde Türkiye’de breaking dışında ders alabileceğim ya da dans edebileceğim bir yer yoktu. 18 yaşıma girdikten sonra dans edebilmek için hip hop müzik çalan kulüplere gitmeye başladım. Dansla tanışmam ortaokul dönemine rastlıyor. İlk başlarda Spice Girls, Michael Jackson, Janet Jackson gibi isimleri dinleyip onların dansını taklit ediyordum. Liseler arasında düzenlenen dans yarışmasında her yıl okul grubuyla birlikte dereceler almaya başlayınca ailem dansa olan yeteneğimi fark edip, bu yönde gelişmem için beni destekledi. Daha sonra Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema-Televizyon Bölümü’nü burslu olarak kazandım. Dokuz yıl önce de İstanbul Street Dans Karnavalı’nı kurdum. Bu platform her yıl yerli ve yabancı hip hop dansçılarının bir araya gelmesini sağlıyor. Bu alandaki en büyük buluşmalardan biri diye düşünüyorum.

.

'HİP HOP KENDİNİZİ EN İYİ İFADE EDEBİLECEĞİNİZ MÜZİK TÜRÜ'

Türkiye’de özellikle son zamanlarda street dance’e artan bir ilgi olduğunu görüyoruz. Siz bu ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu ilginin arttığını görmek bana çok büyük mutluluk veriyor. Sırf İstanbul’da değil, Eskişehir, Mardin, Gaziantep, Adana, Kayseri, İzmir, Ankara gibi birçok şehirden dans atölyeleri için davet ediliyorum. Türkiye’de şu an rap müzik de yükselişe geçti. Bu kadar insanın rap müzik ve hip hop kültürüne değer vermesi çok güzel. Çünkü kendinizi en iyi ifade edebileceğiniz müzik türü bence.

Urban Spirit-Hip Hop Ladies organizasyonu nasıl ortaya çıktı? Neden kadınlara özel bir etkinlik yapma ihtiyacı duydunuz?

Bu etkinlik bizim dokuz senedir düzenlediğimiz, İstanbul Street Dans Karnavalı çatısı altındaki etkinliklerden biri. Hip hop’un kapıları herkese açık. Kimse ne giydiğinizi, nereden geldiğinizi, ne olmak istediğinizi yargılamıyor. Biz bu dansı kız çocuklarına ve genç kadınlara öğretmek, kendilerini dansla ifade edebilecekleri bir platform yaratmak istedik. Yurt dışında “Urban Spirit-Hip Hop Ladies” benzeri birçok festivale katıldım ve diğer başarılı kadın dansçı arkadaşlarımla “Türkiye’de bunu neden yapmayalım” dedik.

Bu sene katılacak dans eğitmenleri hakkında bilgi verir misiniz? Bu isimleri nasıl seçtiniz?

Her sene kendi alanında tanınmış, ülkesinde bir kadın olarak saygı gören ve başarılı işlere imza atan dansçıları davet ediyoruz. Hip hop’un farklı dans disiplinlerinde kendi tarzlarını yaratmış, yabancı dört kadın dansçı bu sene festivalde dans atölyeleri düzenleyecek ve dans yarışmasında jüri koltuğunda oturacak. Bu sene, Türkiye’den ben, Aydan Uysal, Gülay Tezcan, Hürrem Ç., Selen Gürmen; yurt dışından Cynthia Tobledo (İsveç), Katerina T. (Rusya), Kloe Dean (İngiltere), Queensy (Fransa) yer alacak. Aynı zamanda hem bu isimler hem de birçok kadın koreograf ve dansçı, 16 Şubat akşamı saat 19.30’da, Zorlu PSM’de unutulmaz şovlar sergileyecekler.

Yarışlara katılanlarda nasıl şartlar arıyorsunuz?

İsteyen tüm kadınlar, -16 yaş ve +16 yaş olmak üzere, maksimum birer dakikalık, montajsız dans videolarını ve başvuru formlarını bize gönderdiler. Kazananlar 15 Şubat günü jüri karşısında canlı performans yapmaya hak kazandı.

Yarışma sonunda ödül var mı?

Yarışma sonunda kupa, özel sponsor ve para ödülümüz var. Ayrıca senelerdir devam eden ve birçok öğrenciye burs verdiğimiz New York- Broadway Dance Center özel ödülümüz var.

Başka ne tür organizasyonlar yapıyorsunuz? Bu yıl dans severleri başka neler bekliyor?

Bunun dışında hem çocuklara hem de yetişkinlere dans dersleri vermeye, ulusal ve uluslararası projelerde koreograf olarak yer almaya devam ediyorum. Aynı zamanda mezun olduğum alan olan sinema çalışmalarımı da sürdürüyorum. Bir sonraki etkinliğimiz, yine dokuzuncusunu düzenleyeceğimiz İstanbul Street Dans Karnavalı olacak.

.