Amedli ve Konaklı kadınlar İzmir'de şov yaptı
Amedsporlu kadın futbolcular 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde İzmir'de Konak Belediyespor'la karşı karşıya geldi. Maçtan sonra futbolcular Konak Meydanı'nda futbol topuyla hünerlerini gösterdi. Kadın sporcularla aşık atmaya çalışan erkekler kısa sürede pes etti. Futbolcuların derdi aynıydı: "Erkek takımlarına verilen desteğin çok azı bile bize verilmiyor. Kadın futbolu tanınmıyor."
Alper Budka
İZMİR - Türkiye Kadınlar 1. Ligi’nin 16. haftasında Konak Belediyespor, Amedspor’u “2 no’lu yan saha”da ağırladı. Yaklaşık 100 kişilik ‘muhteşem’ bir atmosferde oynanan maçı İzmir ekibi farklı kazandı. Maçtan sonra ‘sahalarda görmeye alışkın olmadığımız’ görüntüler vardı. O görüntüleri meydanda izledik… Kadın futbolcular Gazete Duvar için Konak Meydanı’nda küçük bir sosyal deney yaptılar…
'HAKEMLER BANA MAÇIN KAÇ DAKİKA OLDUĞUNU SORUYOR!'
Kadın futbolunu ve sorunlarını konuşmak üzere İzmir’deyiz. Konak takımının başarılı hocası Ali Alanç sözlerine Türkiye Futbol Federasyonu'nu 'ayıplayarak' başlıyor. Alanç’a göre kadın futbolu üvey evlat muamelesi görüyor: “TFF profesyonel erkek takımlarını kadın şubesi kurmaya mecbur bıraktığında basının da ilgisini çekecek. Ne yazık ki basının ilgisi olmayınca sponsor da bulamıyorsunuz. Kamu yayıncılığı konusunda TRT de üstüne düşeni yapmıyor. Kadın seyircimiz de erkek seyircimizden az. Feminist gruplar bile arayıp sormuyor. Kimse taşın altına elini koymuyor.”
Belediyeler olmasa kadın futbolunun ayakta duramayacağını söyleyen Alanç, Konak Belediyesi’ne minnettar: “Belediyemiz olmasa biz bir hiçiz. Aileler kızlarını kulüplere vermiyorlar. Biz onları ‘beden eğitimi öğretmeni olur’ diyerek razı ediyoruz. Kadın futbolu konusunda öyle bir bilgisizlik var ki, maçlarımıza atanan hakemler bile bana ‘bu maç 40 dakika mı, 45 dakika mı oynanacak’ diye soruyor.”
KADIN MAÇLARINI DA ERKEKLER İZLİYOR
Maç günü Atatürk Stadyumu’nda Karşıyaka-Ağrıspor maçı var. Kadınlar maçı da yandaki sahada oynanıyor. Karşıyakalı kadın ve erkek futbolseverlere farkında olmadan önünden geçtikleri Konak-Amed maçını soruyoruz. İzmir’in en başarılı futbol kulübünün 10 sezonda 5 şampiyonluk kazanan Konak Belediyespor olduğunu bilen yok. Adını duyan varsa da, maçını izleyene, futbolcusunu tanıyana rastlamıyoruz.
Seremonide Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Amedspor’un kadın futbolcularına çiçek dağıtıyor. İki takım 8 Mart’a özel bir pankartla sahaya çıkıp dostluk görüntüsü veriyorlar. Tribündeki taraftarların çoğu erkek ve neredeyse tamamı Konak’ı desteklemeye gelmişler. Amed'in seyircisi yok…
Konakspor belediyenin desteğiyle gelişen bir kulüp, öte yandan Amedspor kayyım atanmasından sonra belediyeden aktarılan kaynak kesildiğinden beridir düşüşte… Beklendiği gibi maçı Konak Belediyespor farklı kazanıyor: 8-1
SAAT KULESİNİN ÖNÜNDE ŞOV BAŞLIYOR
Maçtan sonra küçük bir gösteri yapmak üzere İzmir’in kalbine, Konak Meydanı’na gidiyoruz. Konak Belediyespor’un orta sahası Seda Nur İncik (19), Amedspor’un sol açığı Semanur Özinar (18) ve sağ açığı Yeşim Meşe (19) teklifimizi kabul edip şehir meydanında hünerlerini gösteriyorlar. Durup video çekenler, alkışlayanlar, çiçek uzatanlar, sporcularla fotoğraf çektirmek isteyenler var. Futboldan anladığını düşünen erkeklere mikrofon uzatıp onlardan bizim için top sektirmelerini istiyoruz. Kalabalığı görüp kızlarla aşık atmaya gelenler de oluyor. Hüsrana uğrayıp gidiyorlar…
'AİLEME FUTBOLCU OLACAĞIMI SÖYLEYEMEDİM'
Ağır yenildikleri maçın ardından havalimanına doğru giderken Amedli sporcularla dertleşiyoruz. Stoper Mehtap Ok (20), hikayesini anlatıyor. İdmanlara ailesinden gizli gitmiş ve başlangıçta babasını karşısına almak zorunda kalmış. Fakat o artık başarılı bir futbolcu ve babası tribünde onu izlerken kızıyla gurur duyuyor. Forvet arkası Demet Kılınç (22) da aynı şeyleri yaşamış, orta saha Remziye Bakır (23) da öyle… Üçü de futbola sokakta erkeklerle oynayarak başlamış. Remziye’nin kabul görmesi biraz zaman almış. Şehirde Amedspor’un kadın takımına erkek takımı kadar önem verilmiyor ama deplasmanlarda onlar kadar da zorluk çekmiyorlar. Kaptan Remziye bundan biraz şikayetçi… “Erkeklere göre daha az tanınıyoruz, bu bizi üzüyor” diyor. Demet herhangi bir sporun erkek sporu olarak görülemeyeceğini düşünüyor. Remziye ise “Erkekler güç bakımından bizden iyi olabilirler ama yetenek bakımından eşitiz” yorumunu yapıyor.
'İDOLÜM RONALDO, FUTBOLU SEVMEYEN ERKEKLE EVLENMEM'
Kadın futbolcuların çoğu aynı zamanda Beden Eğitimi Öğretmeniği Bölümü’nde öğrenci. Öğretmenliğe başlayınca futbolculuğu bırakıyorlar. Demet okulu bitirmiş ama futbolu bırakmayı düşünmüyor. Aynı mevkide oynadıklarından idolleri Alex De Souza ve Eden Hazard. Koyu Fenerbahçeli ve gönül verdiği takım yenildiğinde sinirlendiğini, hatta yenileceğini hissettiğinde izlemediğini söylüyor. Futbolcu olduğunu öğrendiklerinde kadın arkadaşları ona başta şaşırıyorlarmış, sonra da özeniyorlarmış. “Maçlarıma gelenler var. Onlarla futbol konuşmak bana gurur veriyor” diyor.
Remziye milli takım seviyesinde bir oyuncu, onun hedefi Avrupa’da oynamak... Fanatik Galatasaraylı, idolü Ronaldo. Mehtap ise Beşiktaşlı. Ama içlerinde en heyecanlısı Sözdar, “maç izlerken kendimi kaybediyorum abi” diyor. Futbolu sevmeyen erkeklere de bir çift sözleri var: “Futbolu sevmeyen bir erkek beni çok şaşırtıyor, nasıl sevmeyebilir ya… Evlilik kısmet tabi ama birlikte halı saha maçına gidememek ayıp olur.”