Sputnik grevi, tüm gazetecilerin grevidir
TGS, Rus devlet medyası Sputnik’in Türkiye’deki ofislerinde dün itibariyle greve çıktı. Sendika, işten çıkarılan 24 üyesinin işe iadesi ve insanca bir yaşam ücreti isterken işveren katı tutumunu sürdürüyor. Grevin başarıya ulaşması işverenin anti sendikal inadını da kıracaktır. Gazeteciler hem birey, hem de örgütlü olarak bu greve sahip çıkmalıdır!
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), bir kamu kuruluşu olan Rus Sputnik Uluslararası Haber Ajansı’nın İstanbul ve Ankara’daki ofislerindeki grev kararını dün (17 Ağustos 2023) itibariyle uygulamaya koydu.
Sputnik’in İstanbul ofisinde 40, Ankara ofisinde de 16 olmak üzere 56 medya çalışanı görev yapıyor. TGS, işverenle sürdürülen toplu iş görüşmelerindeki uyuşmazlık üzerine 24 Temmuz’da grev kararı almıştı. İşveren grev kararının ardından 24 sendikalı çalışanı işten çıkardı. Sendika da, dün greve başlamış oldu.
İşyerinde ortalama net ücret 15 bin lira dolayında bulunuyor. Sendika insanca yaşam koşulları ve hayat pahalılığını dikkate alarak bir ücret artışı isterden işveren dokuz toplu iş sözleşmesi görüşmesi sonrasında müzakere ücret artışlarına gelince katı bir tutum içine girdi ve sıfır zam önerdi.
TGS, 11 bin 400 liralık asgari ücret düzeyinin biraz üstünde olan ortalama ücretler için enflasyon oranında bir ücret talep ederken Sputnik işvereni diğer ülkelerde olduğu gibi anti sendikal katı tavrını sürdürüyor.
Uluslararası bir haber ajansı olan Sputnik’in diğer ülkelerdeki ofislerinde de sendikal örgütlenmeye sıcak bakmadığı, Rusya Federasyonu’ndaki ana biriminde de sendikanın olmadığı ifade ediliyor. Bununla birlikte Rusya’da diğer medya kuruluşları ve farklı işkollarında yasal olarak sendika hakkı bulunduğu gibi örgütlenme de söz konusu.
ÖNCELİKLE İŞE İADE
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, grev uygulamasını başlattığı konuşmasında, işverenin sendikayı yok sayan bir tutum içinde olduğunu belirterek “İşyerinde ikna odaları kurup sendikasızlaştırma operasyonunu başlattılar. Ancak başarılı olamadılar. Herhangi bir karşı ücret teklifi de vermediler” dedi.
Mesleki dayanışmanın önemine değinen TGS Başkanı Durmuş, işyerinde çalışmaya devam eden bazı gazetecilerin grev kırıcı bir konuma düştüklerini, kadrolu olmayıp radyo programı yapan meslektaşlarının da ayni konumda olduğunu ifade etti. Gökhan Durmuş, grevi kırmak için Sputnik’in Moskova’daki ana merkezinde göreve başlayan Türk vatandaşlarına da seslenerek bu durumdan vazgeçmelerini istedi.
TGS, öncelikle sendikalı oldukları için işten çıkarılan 24 üyenin işe yeniden alınmasını ve makul bir zam artışıyla toplu iş sözleşmesinin imzalanabileceğini ortaya koyuyor.
'GREVSE GREV, İŞTE BURDAYIZ'
Sputnik’in İstanbul Ofisi, Dolmabahçe sırtlarındaki Süzer Plaza’da bulunuyor. Greve çıkan Sputnik çalışanları dün saat 11.00’de işyeri önünde toplanıp eyleme başladılar. Çalışanlar, işyerine grev pankartı asılırken “Grevse grev, işte buradayız”, “Sendika hakkımız engellenemez”, “İşimizi geri istiyoruz” sloganlarını haykırdılar.
Greve desteğe gelen Türk-İş Marmara Bölgesi Temsilci Yardımcısı Halil Erdal da, Türk-İş’in konfederasyon olarak grevi sonuna kadar destekleyeceklerini, Genel Başkan Ergün Atalay’ın da uluslararası düzeyde çaba harcayacağını söyledi.
Sputnik, uluslararası bir haber ajansı olduğu için küresel sendikalar harekete geçirilip bu kuruma baskı yapılabileceği ve itibar kaybetmesine yol açılabileceği öne sürülüyor.
TGS’nin grevine BBC Türkiye çalışanları da gelerek destek verdi. Ocak 2022’de 15 günlük bir grev sonunda başarıya ulaşan BBC Türkiye çalışanları, Sputnik'teki arkadaşlarını da grev süreciyle ilgili bilgilendirdiler.
Cumhuriyet, Birgün, Evrensel gibi gazeteler ile çeşitli haber sitelerinde çalışan gazeteciler de grev yerine gelerek destek verdiler. Sputnik Radyo’nun ana haber sunucusu Atilla Güner de destek verenler arasındaydı. Güner, görevi sırasında greve destek verdiği için işten çıkarılmıştı. Kuşkusuz daha geniş bir katılım ve desteğin olması da arzu edilirdi.
MÜZİK YAYINI İLE GREV KIRICILIĞI
Sputnik işyerinde esas faaliyet, radyo ve internet haber sitesi kanalı ile yapılıyor. Radyodaki bölümde çalışanların büyük kısmı greve katıldıkları için işveren günün büyük bir bölümünde haber ve programlar yerine müzik yayını yapmak zorunda kalıyor. Böylelikle grevi kırmak için müzik yayınından yararlanmak istiyor.
Haber sitesi ise, diğer yerli ve uluslararası ajanslardan yararlanarak yayınlarını sürdürmek istiyor. Aslında Sputnik’in haber ve programlarının yüzde 5’i Rusya ile ilgili, büyük bir bölümü ise Türkiye ile bağlantılı bulunuyor.
Türkiye ile ilgili yapılan haber ve yorumlar da objektif, yansız bir çizgide sürdürülüyordu. Bu bakımdan dinleyicilerin haber alma hakkını gözeten bir habercilik anlayışı hakimdi. Ancak şimdi işverenin katı tutumu nedeniyle bu anlayış da sekteye uğramış durumda.
Türkiyeli dinleyicilerin greve destek vermeleri, sosyal medya üzerinden grevi desteklemeleri işvereni zora sokabilir, reklam desteğini azaltabilir. Keza haber alma hakkı ve sendikalaşma hakkı açısından da hem dinleyicilerin ve hem tüm gazetecilerin TGS’nin grevine sahip çıkması, demokratik, mesleki bir dayanışmanın gereği sayılmalıdır. Dinleyicilerin ve medya çalışanlarının bu greve sahip çıkması, günümüz koşullarında demokratik bir görev olduğu gibi hak arama anlayışına da bir katkı sağlayacaktır…