Sri Lanka Devlet Başkanı Rajapaksa ülkeden kaçmaya çalıştı

Tarihinin en ağır ekonomik krizini yaşayan Sri Lanka'da, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın ülkeden kaçmaya çalıştığı ama başarılı olamadığı belirtildi.

Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabay Rajapaksa
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomik krize karşı protestoların yükseldiği ve halkın başkanlık sarayına akın ettiği Sri Lanka’da Devlet Başkanı Gotabay Rajapaksa’nın ülkeden kaçmaya giriştiği ve engellendiği belirtildi.

Evrensel'in The Guardian’dan aktardığına göre, istifa edeceğini duyuran Devlet Başkanı Gotabay Rajapaksa, pazartesi gecesi ülkeden kaçmaya çalıştı. Dubai’ye kaçmaya çalıştığı öğrenilen Rajapaksa, göç bürosu yetkilileri tarafından havalimanının VIP bölgesine alınmadı. Rajapaksa, vatandaşların kullandığı sırayı kullanırsa linç edileceği korkusuyla pasaport sırasına da giremedi.

Havalimanında engellenen Rajapaksa, Birleşik Arap Emirlikleri’ne gidecek dört uçuşu da kaçırınca eşiyle birlikte yakınlardaki askeri üsse döndüler.

BOTLA DA KAÇMAYA ÇALIŞTI

AFP’ye konuşan yetkililer, Rajapaksa’nın şimdi de donanma devriye botuyla kaçmaya çalıştığını söyledi.

Rajapaksa, hâlâ Devlet Başkanı konumunda olduğu için dokunulmazlığı bulunuyor. Rajapaksa’nın istifa edip dokunulmazlığını kaybetmeden önce yurt dışına gitmeye çalıştığı belirtiliyor. Rajapaksa, ülkenin ekonomisindeki başarısızlıktan, yolsuzluktan sorumlu tutuluyor.

Rajapaksa’nın eski maliye bakanı olan erkek kardeşi Basil Rajapaksa’nın da yurt dışına çıkışı engellendi.

NE OLMUŞTU?

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart ayının sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.

Sri Lanka Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde 9 Mayıs'ta toplanan protestocular ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs'ta istifa etmiş, kabine de feshedilmişti.

Ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.

Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekilinin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı. (DIŞ HABERLER)