Sri Lanka'da başbakanlık konutu basıldı, hükümet orduyu göreve çağırdı
Sri Lanka'da protestocular bugün başbakanlık konutuna girdi. Başbakan ise orduyu göreve çağırdı. Ülkeyi terk eden Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'nın resmi istifasını bugün açıklaması bekleniyor.
DUVAR - Sri Lanka'da ekonomik krize karşı başlayan eylemlerin büyümesi nedeniyle bugün hükümetin düşmesi beklenirken protestocular başbakanlık konutunu bastı. Protestocuların ellerinde bayraklarla binaya girdiğini gösteren görüntüler yayınlandı.
BAŞBAKAN: DEMOKRASİYE KARŞI FAŞİST TEHDİT
Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe ise televizyonda yayınlanan konuşmasında orduyu göreve çağırdı. "Orduya düzeni sağlamaları için ne gerekiyorsa yapmaları" talimatı verdiğini ifade eden Sri Lanka Başbakanı, "Faşistlerin yönetimi ele geçirmesine izin veremeyiz. Demokrasiye yönelik bu faşist tehdidi sona erdirmeliyiz" dedi.
Protestors have taken over the Prime Minister’s office. The Army stands down.#SriLanka #SriLankaProtests pic.twitter.com/RIRCG8v0kH
— Marlon Ariyasinghe (@exfrotezter) July 13, 2022
BBC'nin ülkedeki son duruma ilişkin anlık paylaştığı haberlere göre, olay yerinde bulunan BBC muhabiri Tessa Wong başbakanlık konutuna giren protestocuların sevinçten tezahüratlarda bulunduğunu aktardı.
Habere göre, Sri Lanka Meclis Başkanı da yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'nın resmi istifasını bugün duyuracağı bilgisi verdi. Maldivler'e kaçtığı belirtilen Rajapaksa'nın istifası sonrası ülkede 30 gün içerisinde yeni cumhurbaşkanının seçilmesi gerekiyor.
A MP with one seat is appointed as PM. Now the same person is appointed as acting President. This is the Rajapaksa style of democracy. What a farce. What a tragedy.
— Sajith Premadasa (@sajithpremadasa) July 13, 2022
Ülkede ana muhalefetteki Samagi Jana Balawegaya partisi lideri Sajith Premadasa ise hükümetin başbakanlık devri yetkilendirmesini "saçmalık ve trajedi" olarak nitelendirdi.
Öte yandan, Sri Lanka'nın ulusal televizyon kanalı Rupavihini ise yayınını askıya alırken ikinci bir kanalın daha yayın faaliyetlerine ara verdiği belirtildi.
Protestocuların talepleri ise şu şekilde: "Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksha, Başbakan Ranil Wickremesinghe ve hükümeti derhal istifa etmeli. En fazla bir yıl süreyle geçici hükümet kurulmalı. Bir yıl içerisinde anayasa referandumu düzenlenmeli. Yeni anayasa hazırlanana kadar cumhurbaşkanının yürütme yetkileri azaltılmalı ve demokratik kurumlar güçlendirilmeli."
ÜLKE GENELİNDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Devlet Başkanı Rajapaksa'nın ülkeden ayrılmasından saatler sonra Sri Lanka genelinde olağanüstü hal (OHAL) ve 1 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Bu karardan saatler sonra Başkan Vekili Wickremesinghe tarafından resmi bildiri yayımlandı. Bildiride, ülke genelinde bu gece 00.00'dan itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildiği ve 14 Temmuz 05.00'e kadar süreceği ifade edildi.
'RAJAPAKSA MALDİVLERDE, SİNGAPUR'A GEÇECEK'
Sri Lanka Hava Kuvvetlerinden yapılan açıklamada ise bir askeri uçağın Devlet Başkanı Rajapaksa, eşi ve iki koruması için Katunayake Uluslararası Havaalanı'ndan Maldivler'e gitmek üzere kalktığı belirtildi.
Günün ilk saatlerinde Maldivler'e gittiği iddia edilen Rajapaksa'nın gün içinde buradan ayrılarak, Singapur'a geçeceği ileri sürüldü. (DIŞ HABERLER)