Staj ve çıraklık mağdurları haklarını talep ediyor: 'Resmen kandırıldık'

Staj ve çıraklık mağdurları, Meclis'e sunmak üzere imza toplamak ve yeni üyeler kazanmak amacıyla İzmir Konak’ta stant kurdu ve “Staj ve çıraklığımız SGK başlangıcı sayılsın” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Emirhan Durmaz

İZMİR - 1987’de çıkarılan 3308 sayılı kanun ile birlikte sigorta başlangıcı yapılan, ancak bu sigorta başlangıçlarının 2008 yılında uzun vade olmadığı deklare edilen binlerce çalışan, staj ve çıraklık yaptıkları dönemdeki sigortalarının emeklilik hesabına dahil edilmemesi nedeniyle emekli olamıyor. Sigorta girişlerinin SGK başlangıcı olmasını talep eden ‘staj ve çıraklık mağdurları’ Konak’ta taleplerini duyurmak, ıslak imza toplamak ve yeni üyeler kazanmak amacıyla stant kurdu. İzmir Staj ve Çıraklık Mağdurları Eğitim Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Semiha Özek, Yönetim Kurulu Üyesi Yasin Bilgin ve standa katılım sağlayan mağdurlar ile görüştük.

‘RESMEN KANDIRILDIK’

1990 yılında girişinin başladığını ve harita kadastro teknisyeni olarak görev yaptığını belirten Yasin Bilgin, “Ben haritacı olarak aylar boyu dağlarda kaldım. Personel ile aynı statüde çalıştım, aynı mesaiyi uyguladım. Maaş aldım, sigortam yatırıldı. Hocalarımız bizlere ‘artık iş hayatında aktifsiniz, devletin işçisisiniz’ dedi. Kartlarımız verildi, işe giriş sigorta numaramız gözüktü. Ancak bizlere asla bu sigortanın yalnızca sağlık sigortası olduğu ve emekliliğe dahil olmayacağı söylenmedi. 2008 yılında bu ödemelerin kısa kol olarak ödendiğini öğrendik. Bugün bize o zamanlar öğrenciydiniz deniyor. Öğrencinin sömestr tatili olur, yaz tatili olur. Biz senelerce yaz kış demeden, tatil demeden çalıştık. İşçi ne yapıyorsa aynısını hatta fazlasını yaptık. Böyle bir mağduriyet oluşacağını bilsek o dönem biz kendi sigorta girişimizi yapardık. Resmen kandırıldık. Anayasal hakkımızı istiyoruz” diye konuştu.

Yasin Bilgin

‘İŞ KAZASI GEÇİRDİĞİMDE SİGORTADAN YARARLANDIM’

1989 yılında giriş yaptığını belirten Erol Kocagöz ise, “Ben esasen bu sigorta girişi ile emekli olmalıyım. Ancak girişim 1989’dan 1996’ya atıldı. Tam 7 yıl kaybım var. Bakın parmağımın hali ortada. Staj dönemimde oldu bu. Hastanede yatıp para aldım. Ameliyat giderlerimi sigorta karşıladı. Devletten maaş aldım. Herkes gibi emek verdim. Bugün de her şey yapılıyor maaş bağlanmıyor. 120 gün daha açığınız var dendi, onu da ödedim ama hala maaş yatmadı. Bakın ben önümüzdeki günlerde ameliyat olacağım SGK karşılıyor. Böyle bir saçmalık görmedim” diye konuştu.

‘BU YANLIŞIN DÜZELTİLMESİNİ BEKLİYORUZ’

Son olarak görüştüğümüz İzmir Staj ve Çıraklık Mağdurları Eğitim Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Semiha Özek ise siyasilerin durumun farkında olduklarını ancak henüz bir adım atılmadığını belirtirken sözlerine şöyle devam etti: “Seçim vaatlerinde konuşulduk. Bütün iktidar ortakları söz vermişti. Ancak şimdi deprem bahane edilerek bütçe olmadığı söyleniyor. Çalışma Bakanlığı komisyon üyeleri ve vekiller, 'EYT bu biçimde olmamalıydı, yük oldu' diyorlar. Gerekli adımların atılmasını bekliyoruz.”

Semiha Özek
‘BİRLEŞE BİRLEŞE KAZANACAĞIZ’

5 Haziran 2023 tarihinde dernekleştiklerini ve 16 farklı ilden dernekle federasyon halini aldıklarını söyleyen Semiha Özek, “Gerekli adımlar atılmadığı takdirde büyük illerde mitinglerimize başlayacağız. Bugün burada insanları bilgilendirmek, yeni üyeler kazanmak için standımızı açtık. Dört hafta boyunca buradayız. Önümüzdeki günlerde izin çıkması halinde Meclis'e sunmak üzere ıslak imza toplayacağız. Tüm mağdurları yanımıza, standımıza bekliyoruz. Bu bizim ekmek kavgamız, bizim davamız. Herkese ‘sen yoksan bir eksiğiz’ diyoruz. Tüm mağdurları birleşmeye çağırıyoruz çünkü birleşe birleşe kazanacağız” dedi.