Starliner dünyaya döndü, 2 astronot 3 aydır uzay istasyonunda mahsur

NASA astronotlarını haziran ayının başında Uluslararası Uzay İstasyonu'na götüren Boeing'in Starliner mekiği mürettebatsız bir şekilde dünyaya döndü. Astronotların dönüş tarihi ise Şubat 2025 olacak.

Fotoğraf: Arşiv/ Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Boeing'in iki NASA astronotuyla birlikte iki ertelemenin ardından 5 Haziran'da uzaya yolladığı Starliner mekiği, içinde astronotlar olmadan bugün erken saatlerde New Mexico çölüne indi. Starliner'ın üç aylık test misyonu böylelikle sona ererken, mekiğin üç ay önce Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) götürdüğü astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams halen uzayda. İki astronot, gelecek yıl dünyaya geri dönebilecek.

Reuters'ın aktardığına göre, NASA'nın canlı yayınında da Starliner'ın sorun olmadan dünyaya döndüğü görüldü. Buna göre, mekik bugün Türkiye saatiyle 01.00 sıralarında dünya atmosferine girdi. Bundan yaklaşık 45 dakika sonra inişini yavaşlatmak için paraşütlerini açan uzay aracı, New Mexico çölündeki White Sands Space Harbor'a iniş yapmadan dakikalar önce hava yastıklarını açtı. Halen ISS'de bulunan Wilmore ve Williams'ın ise Şubat 2025'te SpaceX'n uzay aracıyla dönmesi planlanıyor. Böylece ilk planlandığında 8 gün süreceği öngörülen uzay misyonu, astronotlar için 8 aylık bir test süreci olacak. 

Ne olmuştu?

Boeing, 5 Haziran'da iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğini ilk kez uzaya yollamıştı. Helyum sızıntısı tespit edilen mekikte yapılan incelemelere rağmen sorunun kaynağı bir türlü bulunamamış ve aracın dünyaya dönüşü dört kez ertelenmişti.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), ağustos ayının sonunda, Boeing mekiğinin arızalanması nedeniyle yaklaşık 2 aydır uzay istasyonunda mahsur kalan iki astronotunu 2025 Şubat ayına kadar uzayda tutmaya karar vermişti. NASA Yöneticisi Bill Nelson, yaptığı açıklamada, "Doğası gereği bir test uçuşu ne güvenli ne de rutindir. Dolayısıyla bu karar, güvenliğe yönelik bir taahhüttür" ifadesini kullanmıştı. Yönetici Yardımcısı Jim Free de "Bu kolay bir karar olmadı ama kesinlikle doğru bir karar" diye konuşmuştu.

Arızalı mekiğin ait olduğu Boeing ise söz konusu ertelemenin ardından yaptığı yazılı açıklamada, "Boeing her şeyden önce mürettebatın ve uzay aracının güvenliğine odaklanmaya devam ediyor. Görevi NASA'nın belirlediği şekilde yürütüyoruz ve uzay aracını güvenli ve başarılı bir şekilde mürettebatsız dönüş için hazırlıyoruz" demişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)