Steinmeier'dan 'aşırı sağ' uyarısı: Hafife almayın, zenginler tarafından destekleniyorlar

"Aşırı sağcı ideoloji hafife alındı ve oluşturdukları tehlike yanlış değerlendirildi" diyen Steinmeier, "Zengin bağışçılar tarafından destekleniyorlar" ifadelerini kullandı.

Frank Walter Steinmeier (solda), Walter Lübcke (sağda)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, 'ülkesindeki aşırı sağcı ideolojinin mevcut yapılar ve ağlarıyla hafife alındığını ve oluşturdukları tehlikenin yanlış değerlendirildiğini' söyledi. Almanya'da 2 Haziran 2019'da faşistlerin düzenlediği suikast sonucu öldürülen Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke'yi anma etkinliğinde konuşan Steinmeier, "Aşırı sağcı ideoloji mevcut yapılar ve ağlarıyla hafife alındı ve oluşturdukları tehlike yanlış değerlendirildi. Bugün bunu kabul etmek zorundayız. Aşırı sağcılık öylece ortadan kalkacak bir şey değildir" dedi.

'ZENGİNLER TARAFINDAN DESTEKLENİYORLAR'

AA'nın aktardığına göre, aşırı sağın görünüşünün değiştiğini ancak bunun bile onu daha az tehlikeli yapmayacağının altını çizen Steinmeier, şu ifadeleri kullandı:

"Tam tersine takipçileri artık birçok dernek, grup ve sözde bilimsel enstitü kurdu. Zengin bağışçılar tarafından destekleniyorlar. Partilerin siyasi yapılarını ve ayrıcalıklarını kullanıyorlar ve etkileri parlamentolara kadar uzanıyor. Aşırı sağcılık, faillerin de ait olduğu ağlara sahiptir, henüz tam olarak araştırılmamış ağlar."

'DEĞERLERİMİZİ SAVUNDUĞU İÇİN ÖLDÜRÜLDÜ'

Steinmeier, "Walter Lübcke cinayeti, ülkemizde aşırı sağcı terör tarafından işlenen bir cinayettir. Böylesine acımasız bir eylem için kullanılabilecek tek bir kelime var, o da terördür" ifadelerini kullandı. Konuşmasından Walter Lübcke'nin hayattayken bir panelde kullandığı "Değerler için ayağa kalkmalısınız" sözüne atıfta bulunan Steinmeier, "Beş yıl önce bugün, bir demokrat olarak dik duruşunun ve toplumumuza bağlılığının bedelini hayatıyla ödedi. Evet, onun da ifade ettiği gibi değerlerimiz için ayağa kalkmalıyız" diye konuştu.

Walter Lübcke'nin, liberal ve demokratik toplumdan nefret edenler tarafından öldürüldüğünü kaydeden Alman Cumhurbaşkanı, "O, toplumumuzu oluşturan değerleri savunduğu için öldürüldü. Bu cinayet hepimizi ilgilendirmektedir ve bizi asla rahat bırakmamalıdır" dedi.

Aşırı sağ terör kurbanlarının kendileri için bir uyarı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Steinmeier, "Bunlar, toplum olarak bize gelecek için dersler vermektedir. Onun ölümü, bize kelimelerin nefreti nasıl körükleyebileceğini ve bu nefretin nasıl şiddete dönüşebileceğini hatırlatıyor" diye konuştu.

Ne olmuştu?

 

Kassel Valisi Walter Lübcke, 2015'te mültecilerin Almanya'ya gelmelerini eleştirenlere karşı, "Bu değerleri paylaşmayan istediği zaman bu ülkeyi terk edebilir. Her Alman bunu yapmakta serbesttir" ifadelerini kullanmış ve bu açıklaması faşistlerin tepkisini çekmişti. Mültecilere karşı açık kapı politikasını savunan  Lübcke, 2 Haziran 2019'da evinin bahçesinde neo-Nazi Stephan Ernst tarafından başına tek kurşun sıkılarak öldürülmüştü. Irkçı katil Stephen Ernst'in daha önce de "Frankfurt'ta Türk din görevlisini bıçaklamak", "mülteci yurduna bombalı saldırıda bulunmak", "1 Mayıs’ta sendikacılara sopalarla saldırmak" ve "Iraklı mülteciyi bıçakla ağır yaralamak" gibi suçlardan sabıkası bulunuyordu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)