Stockholm'de ırkçılık karşıtı miting: 'Örgütlenmemiz gerekiyor'

Neo-Nazi hareketinden doğan bir siyasi parti olan İsveç Demokratları’nın ikinci parti olduğu İsveç'te, 18 parti ve demokratik kitle örgütünün katılımıyla ırkçılık karşıtı miting düzenlendi.

Fotoğraf: Julia Lindblom
Google Haberlere Abone ol

Ahmet Tirej Kaya

İSVEÇ - İsveç’in başkenti Stockholm’de 18 parti ve demokratik kitle örgütü tarafından ırkçılık karşıtı miting düzenlendi. “Irkçılığa karşı dayanışma için” sloganıyla duyurulan miting, Norrmalm Meydanı’nda yapıldı.

11 Eylül’de düzenlenen seçimlerde neo-Nazi hareketinden doğan bir siyasi parti olan İsveç Demokratları’nın (SD) ikinci parti olması ve sağ bloğun bu partiyle iş birliğine yönelmesi, birçok kesimde tedirginlik yarattı. Geçtiğimiz günlerde Göteborg ve Malmö’de yapılan mitinglerin ardından, dün Stockholm’de de insanlar sokağa çıktı. Seçim çalışmaları boyunca hiçbir etkinlikte dolmayan Normalm Meydanı, seçimden bir hafta sonra aşırı sağın yükselişine karşı binlerce kişinin katıldığı bir gösteriye ev sahipliği yaptı.

Fotoğraf: Julia Lindblom

'İSVEÇ'İN IRKÇILIĞA KARŞI BİRLEŞTİĞİNİ GÖSTERMELİYİZ'

“Irkçılığa karşı Stockholm” pankartının açıldığı mitingde konuşma yapan Sol Parti (V) milletvekili adayı ve Black Lives Matter İsveç’in kurucularından Aysha Jones, “Burada bulunmak zorunda olduğum için mutlu değilim ama meydanda bulunanların çoğunun beyaz insanlardan oluşmasından dolayı mutluyum. Bu bana mutluluk ve umut veriyor. Irkçılar benim güzel ülkemi ele geçiremeyecekler. Burası benim ülkem" dedi. Seçim sonuçları için 'yas tutulmaması gerektiğini' ifade eden Jones, “Örgütlenmemiz ve İsveç’in ırkçılığa ve Nazilere karşı birleştiğini göstermemiz gerekiyor” diyerek devam etti. 

Çevre Partisi’nden (MP) Tomas Beer ise konuşmasında, “Ne yazık ki insanlar sağ bloğa oy verdi. Bölen ve dağıtan bu güçlere karşı koymak zorundayız. İhtiyacımız olan rengine ve geçmişine bakmaksızın yakın durmak, işbirliği yapmak ve daha eşit bir toplum için mücadele etmek. Daha iyisini yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

'BURADAYIM ÇÜNKÜ IRKÇILIĞA KARŞIYIM'

Parti ve demokratik kitle örgütlerinin bayrak ve sembollerinin kullanılmadığı mitingde, konuşmaların ortak yanı 'ırkçılığa karşı birleşme' ve 'eşit bir toplum için ayağa kalkma' çağrıları oldu. Mitingde yer alan ve daha önce böyle gösterilere çok sık katılmadığını ifade eden Olle Ingemarsson, “Bugün buraya gelmek zorunda hissettim kendimi. Buradayım çünkü ırkçılık karşıtıyım” dedi.

Miting, şu kurumlar tarafından organize edildi: Irkçılığa Karşı Doktorlar, Afganistan’a İadeleri Durdurun, Uluslararası Dayanışma için Kızlar, Irkçılığa Karşı 17 Çizgisi, Refugees Welcome Stockholm, Irkçılık Karşıtı Akademi, Sol Parti Stockholm, Feminist İnisiyatif Stockholm, Çevre Partisi Stockholm, Sosyal Demokrat Öğrenciler, Yeşil Gençlik, Sol Parti Gençliği Stockholm, SSU Stockholm, InteDinFetisch (Instagram hesabı), Yeşil Öğrenciler Stockholm, Emeklilik Hakkı, Stop Asian Hate Sweden, BLM Sweden.