Süleyman Soylu: Müslümanız, Türküz, Kürtler kardeşimizdir, çatlasanız da patlasanız da...
Meclis'te devam eden bütçe görüşmelerinde katledilen Dedeoğulları'na yönelik saldırıya "ırkçı" denilmesinin ardından tartışma çıktı. Soylu, "Müslümanız, Türküz, Kürtler kardeşimizdir" dedi.
ANKARA - Meclis'te devam eden bütçe görüşmelerinde, Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz 2021'de ırkçı saldırı sonucunda katledilen 7 kişilik Dedeoğulları ailesinin yaşadıkları gündeme geldi.
HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Dedeoğulları ailesine saldırı gerçekleştirenlerin 'Ülkücü' olduğuna dönük ifadelerini Meclis kürsüsünden hatırlattı ve "Kendisine 'Ülkücüyüm' diyen birileri, 'Siz Kürtsünüz sizi ortadan kaldıracağız' diyor. Buna ırkçılık dışında ne söylenebilir? Mesele bunu mahkum etmek. Bir ırka yönelik 'öldüreceğiz' demek açıkça ırkçı faşist bir saldırıdır" ifadelerini kullandı.
HDP'li Tiryaki'nin sözlerine karşı kürsüye çıkan MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül, söz konusu ifadelerin birinin ifadesi olduğunu savundu ve "On yıldan beri devam eden bir husumetten dolayı taraflar Kürt ya da Ülkücü oldukları için mi savaşıyor? Niye Türkiye'nin haberi yok. Çok acı bir hadise yaşanmış ama kalkıp Ülkücülükle bağlantılayıp, ırkçılık kılıfı takmaya kalktığınız zaman Türkiye'ye kötülük yapmış olursunuz" dedi.
SOYLU: TÜRK KÜRT KAVGASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR
Yaşanan karşılıklı tartışmaların ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Dedeoğulları ailesinin katledilmesine dair konuştu. Dedeoğulları cinayetinin ardından Konya'ya gittiklerini belirten Soylu, "Bu olayın hiçbir tarafının kabul edilebilir olduğunu söylemek gereksiz. Bu bir katliam. Bu hiçbirimiz tarafından hem kabul edilemeyecek hem de bir tarafa sığdırılabilecek bir olay değil. Ailenin en büyüğünün ilk söylediği orada Sayın Bakan ‘Bu olayın Türk Kürt meselesi ile herhangi bir ilgisi yoktur" ifadelerini kullandı.
Katilin üçüncü gün yakalandığını belirterek, "Çünkü katilin yakalanmaması başka bir sonucu getirebilirdi" diyen Soylu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burada bu 12 Mayıs’taki kavgadan sonra ve Keleş ailesinden altı kişinin tutuklanmasından sonra bir ifadede belirli cümleler ortaya konuldu. Sonra maktüllerden Sibel Dedeli gelerek karakolda ‘Biz o zaman kızgınlıkla ifadeyi verdik. Bizim kırgınlıkla ifade verdik. Burada ayrımcılıktan dolayı bir süreç söz konusu değildir’ dedi. Her meseleyi, her fırsatı ayrımcılık tam da bu kürsülerde söylendiği gibi ırkçılık meselesi haline getirmek, Türkiye’de bir Türk, Kürt kavgası meselesine bunu bir dayanak teşkil etmez. Irkçılığın kendisidir. Kesinlikle burada bir ayrımcılık söz konusu değildir. Türk Kürt kavgası söz konusu değildir. Sizin işinize gelebilir ama biz Müslümanız ve Türküz. Kürtler de bizim de kardeşimizdir. Çatlasanız da patlasanız da biz hep birlikteyiz."
'ÖLDÜRÜLEN AİLE HDP'Lİ DEĞİL AK PARTİLİ'
Soylu'nun bu sözlerine HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş kürsüden yanıt verdi. Dedeoğulları ailesinin başvurularını hatırlatan Beştaş şunları söyledi:
"Bizim Batman Milletvekilimiz burada uzun uzun Dedeoğulları Katliamı davasının döşendiği tarihlerde kaç başvuru yapıldığını tane tane anlattı. Muhatabı burada İçişleri Bakanı. Bütün kolluk kendisine bağlı. CİMER’e başvuru yapılmış. Polis ile ses kaydı var. Ses kaydı çıkan polis hakkında bir soruşturma yok. Sadece bir kişiye, tetikçiye ceza verilerek arkasındaki bütün güçler aklanmış. Öldürülen aile ayrıca HDP’li değil, AK Partili bir aile. Yöneticileri var. Biz aile ile görüşüyoruz. İlk günden itibaren orada. Partiye göre ayırmıyoruz. Biz baştan sona bu davayı takip ettik. İktidar grubunun da gittiğini biliyoruz. Irkçılığa ‘ırkçılık’ demek bu kadar zor mu? Adamın kendisi diyor ki ‘Kürtleri öldürmekle takdir bekliyor. Biz oradayken duruşmada çıktı dedi ki ‘Lafa bakarım laf mı diye. Adama bakarım, adam mı diye.’ Katil bunu söyledi. Bizi aşağıladı. Duruşma salonunda tehdit etti. Yüzlerce telefon kaydı var. Dedeoğlu Davası, Solingen Davası’nın eşidir. Solingen Davası üzerinden bu konuya tepki gösterenler, Dedeoğlu Davası’nda katledilenleri bu şekilde nitelememekle Kürtlere iyilik yapmıyor. Tam tersine bunu kabul ederek bu ülkede kardeşliği tahsis edebiliriz. Bunun tarihte maalesef çok sayıda örneği var. Daha dün Roboski var. Kaçınılmaz hata diye dünya hukuk tarihine girecek bir karar var elimizde. Takipsizlik kararı." (DUVAR)