İngiltere'de seçimi İşçi Partisi kazandı: 'Değişim şimdi başlıyor'

İngiltere'de 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarına son veren İşçi Partisi'nin lideri Keir Starmer, "Değişim şimdi başlıyor" dedi. Başbakan Sunak da yenilgiyi kabul ederek İşçi Partisi'ni tebrik etti.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere, dün erken genel seçim için sandık başına gitti. Seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamalarının da işaret ettiği üzere, sandıktan Keir Starmer liderliğindeki İşçi Partisi açık ara farkla birinci çıktı. Muhafazakar Partili Başbakan Rishi Sunak, partinin tarihinde yaşadığı en büyük seçim yenilgisinin sorumluluğunu üstlenerek yenilgiyi kabul etti, seçimi kazanan İşçi Partisi'nin genel başkanını tebrik etti.

Sunak'ın kendisi parlamentodaki yerini korurken, bağımsız aday Jeremy Corbyn de yeniden milletvekili seçildi. Şubatta Rochdale'de yapılan ara seçimi kazanan eski İşçi Partisi vekili George Galloway ise milletvekili seçilemedi. Rochdale'de seçimi İşçi Partili aday kazandı. Reform UK partisinin faşist lideri Nigel Farage da milletvekili seçilirken, Muhafazakar Partili eski başbakan Liz Truss da parlamentodaki koltuğunu kaybedenlerden oldu.

14 YILLIK MUHAFAZAKAR PARTİ İKTİDARININ SONU

The Guardian'ın aktardığına göre, Türkiye saatiyle 09.45 itibarıyla, İşçi Partisi, 650 sandalyeli parlamentoda 403 milletvekili çıkarmış durumda. Bu, partinin bir önceki seçimlere göre vekil sayısını 206 artırdığı anlamına geliyor. Muhafazakar Parti ise seçimlerde 109 milletvekili çıkarabildi. Bu ise 14 yıldır İngiltere'de iktidarda olan partinin parlamentoda 237 milletvekili kaybetmiş olduğu anlamına geliyor. Seçim sonuçlarının kesinleşmesiyle birlikte Muhafazakar Parti, tarihinin en büyük seçim yenilgisini almış olacak. 

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, seçim sonuçlarının netleşmeye başlamasının ardından yaptığı açıklamada, dün gecenin partisi için 'zor bir gece' olduğunu söyledi. Seçmenlerine desteği için teşekkür eden Sunak, seçmenlerine hizmet etmeyi sabırsızlıkla beklediğini anlattı. İşçi Partisi'nin seçimi kazandığını ve parti lideri Keir Starmer'i arayarak tebrik ettiğini belirten İngiltere Başbakanı, "Britanya halkı bu gece çarpıcı bir yargıda bulundu. Bundan öğrenecek çok şey var. Kaybın sorumluluğunu alıyorum" dedi. 

STARMER: KAOSU SONA ERDİRECEĞİMİZİ SÖYLEMİŞTİK

İşçi Partisi lideri Starmer de zafer konuşmasında, "Değişim şimdi başlıyor" dedi. Starmer, "Kaosu sona erdireceğimizi söylemiştik. Öyle de yapacağız. Sayfayı çevireceğimizi söylemiştik; öyle de yaptık. Bugün yeni bir sayfa açıyoruz; değişim çalışmasını, ulusal yenilenme misyonunu başlatıyoruz. Ülkemizi yeniden inşa etmeye başlıyoruz" diye konuştu.

İşçi Partisi'nin ülkeye hizmet etmeye hazır olduğunu belirten Keir Starmer, insanların bu sabah uyandıklarında 'bu büyük ulusun omuzlarındaki büyük bir yükün sonunda kalktığını' hissedecekleri değerlendirmesinde bulundu.

LIZ TRUSS VE GEORGE GALLOWAY SEÇİMİ KAYBETTİ

Rishi Sunak, partisi seçimi kaybetse de yeni parlamentoda milletvekili olmayı sürdürecek. İngiltere tarihinin en kısa süre başbakanlık yapan isimlerinden Muhafazakar Partili Liz Truss ise South West Norfolk seçim bölgesindeki yarışı kaybetti. Truss'ın rakibi İşçi Partili Terry Jermy milletvekili seçildi, Truss meclisin dışında kaldı.

Seçime yeniden bağımsız aday olarak katılan eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de seçim yarışına katıldığı Islington North'ta sandıktan birinci çıktı ve yeniden vekil seçildi. 

Eski İşçi Partisi vekili George Galloway ise Rochdale'deki ara seçimde oyların yaklaşık yüzde 40'ını alarak milletvekili seçilmesinden aylar sonra meclis dışında kaldı. Seçimi Galloway'den yaklaşık 1300 oy fazla alan İşçi Partili Paul Waugh kazandı. Galloway, şubatta ara seçimi kazandıktan sonra yaptığı konuşmada, İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'ye atıfla, "Keir Starmer; bu, Gazze için" diyerek İşçi Partisi liderine seslenmişti.  

FARAGE MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ, PARTİSİ PARLAMENTOYA 4 VEKİL GÖNDERDİ

Britanya'nın 2020 yılında Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden ayrılması için (Brexit) yoğun kampanya yürütmüş isimlerden olan Reform UK partisi lideri Nigel Farage, parlamentoya girmek için bulunduğu sekizinci teşebbüste Clacton bölgesinden milletvekili seçilmeyi başardı. Nigel Farage'ın yanı sıra faşist, göçmen düşmanı Reform UK partisinden Richard Tice, Lee Anderson ve Rupert Lowe de parlamentoya girmeye hak kazandı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)