Süper Lig'de teknik direktör devrimi

Süper Lig'de kulübe anlayışı değişiyor: Birçok takım deneyimi az olsa da genç ve farklı oyun sistemleri deneyen teknik direktörlerle çalışmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Futbolcu transferi ve teknik direktör değişimi konusunda Avrupa'nın en fazla değişikliğe giden liglerinden Süper Lig'de, teknik direktör anlayışı son dönemde önemli değişiklikler yaşıyor. Kulüpler, Süper Lig'de onlarca yıl boyunca sık sık teknik direktörlük yapan isimler yerine, genç veya kariyerlerinin başında bulunan teknik adamlara yöneliyor.

Fatih Terim, Mustafa Denizli ve Şenol Güneş gibi, Türkiye futbol tarihine damga vurmuş deneyimli isimler 18 sezon sonra aynı anda herhangi bir takımı çalıştırmıyor. Güncel durumda ligin en tecrübeli isimleri Abdullah Avcı, İsmail Kartal, Rıza Çalımbay, Hikmet Karaman ve Hamza Hamzaoğlu.

LİGİN GENÇLERİ: FARIOLI, NURİ ŞAHİN, EL MAESTRO

Ligin genç teknik adamları arasında Alanyaspor'u çalıştıran Franceso Farioli, Antalyaspor'da oyuncu-teknik direktör olarak görev yapan Nuri Şahin ve Göztepe'nin başında bulunan Nestor El Maestro dikkat çekiyor.

Futbol hayatına nokta koyduktan sonra ülkesinde ve Alanyaspor'da yardımcı antrenör veya kaleci antrenörü olarak görev yapan Farioli, Süper Lig'de teknik direktör olarak 2021'de Fatih Karagümrük'ün başına geçti. Karagümrük'e oynattığı futbolla beğeni kazanan Farioli, 31 Aralık 2021'de Alanyaspor'un başına getirildi. 32 yaşındaki İtalyan çalıştırıcı, yeni takımında da başarılı sonuçlar aldı.

Antalyaspor'da ise Ersun Yanal sonrası farklı bir yapılanmaya gidildi. Oyuncu Nuri Şahin'in, çalıştırıcı olarak görevlendirilmesine karar verildi. Futbolculuk kariyerinde Real Madrid, Borussia Dortmund gibi önemli takımlarda görev yapan 33 yaşındaki Nuri Şahin, oyuncu ve teknik direktör olarak farklı bir deneyim içinde yer alıyor.

Göztepe'nin 38 yaşındaki çalıştırıcısı El Maestro da Spartak Trnava, CSKA Sofya ve Sturm Graz'da yakalayamadığı istikrarı Süper Lig'de yakalamaya çalışıyor. El Maestro, ligin ilk yarısında iyi sonuçlar alamayan takımının son 4 maçtaki galibiyetleriyle başarı yakaladı.

BELÖZOĞLU VE DEMİREL

Uzun ve başarılı futbolculuk kariyerleri olan Emre Belözoğlu ile Volkan Demirel, teknik direktörlükteki ilk deneyimlerinde önemli sorumluluklar alıyor. Fenerbahçe'de geçen sezon sportif direktörlük yapan ve Erol Bulut'un görevinden ayrılmasının ardından kısa süreliğine sarı-lacivertli takımın teknik direktörlüğüne getirilen Belözoğlu, Medipol Başakşehir'de bu deneyimini sürdürüyor. Aykut Kocaman'dan devraldığı takımı kısa sürede yukarılara taşıyan 41 yaşındaki Belözoğlu, teknik adamlık kariyerine de iyi başlangıç yaptı.

Fatih Karagümrük ise Farioli'nin ardından Fenerbahçe'de teknik heyette yer alan, bu sezon başında da yorumculuk yapan Volkan Demirel ile anlaştı. 40 yaşındaki Demirel, kariyerinin ilk döneminde son dönemde düşüşe geçen takımını toparlamaya çalışıyor.

Geçen sezon şampiyonluğu getiren teknik direktör Sergen Yalçın ile yollarını ayıran Beşiktaş, bu kritik göreve 19 yaş altı teknik sorumlusu Önder Karaveli'yi getirdi. Karaveli yönetiminde Turkcell Süper Kupa'yı müzesine götüren siyah-beyazlı ekip, ligde de bu teknik adam yönetiminde 9. sıradan 6. sıraya kadar yükseldi.

Ligde, tarihinin bu sezon tarihinin en kötü performanslarından birini yaşayan Galatasaray ise Fatih Terim'in yerine Manchester City Teknik Direktörü Pep Guardiola'nın yardımcılığını yapan İspanyol Domenec Torrent'i göreve getirdi. 59 yaşındaki Torrent, New York City ve Flamengo'daki hayal kırıklıklarını Galatasaray'ın başında yaşamamak için çalışmalar yürütecek. Sarı-kırmızılı takım, Torrent yönetimindeki 3 maçta ise sahadan mağlup ayrıldı.

LİGİN İSTİKRARLI İSİMLERİ

Konyaspor'un teknik direktörü İlhan Palut, Hatayspor'un başında bulunan Ömer Erdoğan ve Giresunspor'u çalıştıran Hakan Keleş, yakaladıkları istikrarla ligin aranan isimleri arasına girdi.

Konyaspor'u lider Trabzonspor'un ardından ikinci sıraya taşıyan 45 yaşındaki Palut, Hatayspor ve Göztepe'deki deneyimlerinin ardından mevcut takımıyla başarılı bir dönem yakaladı.

44 yaşındaki Ömer Erdoğan ise Hatayspor'un başında istikrarıyla kariyerini sürdürüyor.

50 yaşındaki Hakan Keleş de Giresunspor'un başında Süper Lig heyecanını sürdürüyor. Geçen sezon takımını Spor Toto 1. Lig'den Süper Lig'e çıkaran Keleş, GZT Giresunspor'u ligde tutmak için çalışıyor.

Alanyaspor'da aldığı başarılı sonuçların aldıran Fenerbahçe Teknik Direktörü olarak umduğunu bulamayan 46 yaşındaki Erol Bulut ise yeni bir çıkış için Gaziantep FK'nın başına geçti. Fenerbahçe ve Beşiktaş'ta forma giyen Brezilya asıllı Mert Nobre ise kısa süreli Gençlerbirliği Teknik Direktörlüğü görevinin ardından yeni bir sayfa açmak için Altay'ın başına geçti.

Ülkesi İtalya ile İspanya'da teknik direktör olarak istikrar yakalayamayan Vincenzo Montella, Adana Demirspor'da aldığı başarılı sonuçlarla dikkat çekiyor. 

Teknik direktör konusunda ligin en istikrarsız takımlarından biri olan Kasımpaşa ise Cihat Arslan ve Hakan Kutlu'nun ardından farklı bir yapılanmaya gitti. Kulüpte üst yönetici (CEO) olarak görev yapan Serkan Reçber, son dönemde tribünden yedek kulübesine inerek takımını toparlamaya çalışıyor. Reçber'e bu kritik dönemde antrenörler Ümit Şengül ile Sami Uğurlu destek verirken, Kasımpaşa yeni yapılanmayla üst üste 5 maç kazandı.

Türkiye futbolundaki değişim A Milli Takım'a da yansıdı. Şenol Güneş'in görevinden ayrılmasının ardından Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, bir dönem Beşiktaş forması giyen Stefan Kuntz'u takımın başına getirdi. Almanya'da alt liglerdeki takımlarda teknik direktörlük yapan, zaman zaman sportif direktör ve yönetim kurulu başkanlığında bulunan Kuntz, teknik adamlıktaki en önemli deneyimini Almanya 21 Yaş Altı Milli Takımı'yla yaşadı. A Milli Takım, üst düzeyde fazla tecrübesi olmayan 59 yaşındaki Kuntz yönetiminde Dünya Kupası'na katılmak için play-off oynayacak. (AA)