Şüpheli şekilde ölen Medine Kara’nın komşusu: Şiddete uğruyordu
Dörtyol’da 2017 yılında ‘intihar etti’ denilen Medine Kara’nın şüpheli ölümüne ilişkin açılan davanın duruşması görüldü. Kara’nın komşusu, “Şiddet uğradığı bir gün evime geldi” dedi.
Burcu Özkaya Günaydın
HATAY - Hatay'ın Dörtyol ilçesinde, 8 Eylül 2017 tarihinde evinde asılı halde bulunan Medine Kara’nın şüpheli ölümüne ilişkin açılan davanın üçüncü duruşması, bugün Dörtyol 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Sabık Ahmet Kara’nın ‘eşe karşı basit yaralama’ suçundan yargılandığı duruşmada karar çıkmadı. Bir sonraki duruşma tarihi 10 Mayıs olarak belirlendi.
‘POLİS GELDİ, MEDİNE ŞİKÂYETÇİ OLMADI’
Duruşmaya, Medine Kara’nın avukatı İsa Ayanoğlu ve İskenderun Kadın Platformu avukatı Mehtap Sert, Medine Kara’nın yakınları ve sanık Ahmet Kara’nın vekili Tamer Demirci katıldı.
Duruşmada tanık olarak dinlenen Medine Kara’nın üst komşusu Tülay Baykara, ölümünden önce Medine’nin şiddete uğradığına dair sesler duyduğunu, apartmandaki diğer komşuların da polis çağırdığını belirtti. Baykara, “Şiddete uğradığı bir gün evime aldım, kahve içtik. O bendeyken komşular polis çağırdı. Apartmana polis geldi ama Medine polisle konuşmadı, şikâyetçi de olmadı” diye konuştu. Medine Kara’nın babası Ali Ok, kızını Ahmet Kara’nın kardeşi Mehmet Kara ile asıp, intihar süsü verdiğini ileri sürdü.
Medine’nin avukatı İsa Ayanoğlu, Medine’nin sistematik işkence gördüğüne dair yeterli delil olduğunu belirterek cezalandırılmasını talep etti. Söz konusu davada sonradan oluşturulması ve değiştirilmesi mümkün olmayan deliller olduğunu kaydeden İskenderun Kadın Platformu avukatı Mehtap Sert, “Tanıkların beyanına göre daha önce evde polise yansıyacak kadar kavga, tartışma yaşanmıştır. Duruşmadaki beyanında sanık eziyeti kabul etti, sonrasında hayatında hiçbir şey olmamış gibi devam etti. Hiçbir adli kontrol tedbiriyle karşılaşmadı. Sanığın tutuklu yargılanmasını ya da ev hapsine alınmasını istiyoruz” dedi.
Sanık Avukatı Tamer Demirci, her evde, her evlilikte seslerin yükseldiğini ve olağan olduğunu, bunun tartışmaların fiziki şiddete vardığına dair delil olmadığını söyledi. Demirci, sanığın beraatını istedi.
NE OLMUŞTU?
Medine Kara, 8 Eylül 2017'de evinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Kara'nın şüpheli ölümüne dair Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında olaydan 73 gün sonra ifadesi alınan Ahmet Kara, eşinin intihar ettiğini iddia etti. Soruşturma kapsamında Adana Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) hazırladığı otopsi raporunda, Kara'nın “asılmaya bağlı öldüğü” kaydedilirken, vücudundaki morluklara yer verilmedi. Soruşturma ise 3 ay sonra ‘intihar’ denilerek kapatıldı.
Savcılığın takipsizlik kararının ardından avukat Mehtap Sert, İskenderun Sulh Ceza Hâkimliği’ne itirazda bulundu. 5 Aralık 2017’de takipsizlik kararı kaldırılırken, Kara'nın dosyası tekrar Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Telefon ve bilgisayarı da inceleme için kriminal laboratuvara gönderildi. Bu sürede Kara’ya ait bir günlük ortaya çıktı. Günlük ve telefondaki şiddet delillerine rağmen savcılık olayın intihar olduğunu ve kişinin intiharı dışında travmatik tesirle öldüğünün tıbbi delillerini bulunmadığını belirterek ikinci kez takipsizlik kararı verdi.