'Sürdürülebilir kapanma' ve hızlı aşılama çağrısı
TTB Uzman Dernekleri Eşgüdüm Kurulu çağrı yaptı: Yapılan günlük test sayısı azalmasına rağmen vaka sayısı artmaya devam etmektedir. Maske mesafe ve hijyen önlemlerinin yeterli gelmediği ortadadır. Sürdürülebilir hızlı kapanma ve beraberinde hızlı aşılama sonrasında da basamaklandırılmış ve güvenli bir açılma planlanmalıdır."
DUVAR - Türk Tabipleri Birliği Uzman Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (TTB-UDEK), korona virüsü (Covid-19) salgınında maske, mesafe ve temizlik önlemlerinin yeterli olmadığı bir süreç yaşandığını belirterek kapanma önlemi gerektiğini belirtti.
Türk Toraks Derneği, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği, TTB UDEK Koronavirüs Çalışma Grubu imzası taşıyan açıklamada "Ülkemizde ilan edilen ilk vakadan sonra toplumda salgın hala kontrol altında değil! Birinci dalganın üçüncü pikine doğru hızla gidiyoruz!" denildi. Açıklama şöyle:
TÜRKİYE, DÜNYADA 7. SIRAYA YERLEŞTİ
Türkiye, Sağlık Bakanlığı`nın dün açıkladığı rakamlara göre 18 bin 912 yeni vakayla dünyada 7. sıraya yerleşmiştir.
Ülkemizde son 24 saatte 73 kişi korona virüsünden yaşamını yitirdi. Geçtiğimiz birkaç haftadır Covid nedeniyle ölenlerin sayısı azalma göstermekteyken tekrar artmaya başlamıştır.
Yapılan günlük test sayısı azalmasına rağmen vaka sayısı artmaya devam etmektedir.
Maske mesafe ve hijyen önlemlerinin yeterli gelmediği ortadadır.
Sürdürülebilir kapanma zamanı!
Şimdiye kadar olan “aç-kapalarla” neredeyse bir yıldır kapalı olan sosyal ve ekonomik hayata karşın, “toplumun tüm kesimlerini içeren, ülkeye giriş çıkışlarda ciddi tedbirlerin alındığı , her tür denetimin herkese eşit olarak uygulandığı, toplumun hiçbir kesiminin kenarda unutulmuş hissetmediği, nakit gelir desteğiyle sürdürülebilir bir kapanma” öneriyoruz. Bu kapanma süresi bilimsel verilere dayanılarak, konuyla ilgili kurumlar ve sağlıkla ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte belirlenmelidir.
Hızlı aşılama zamanı!
Türkiye ilk üç günde 650 binden fazla kişiyi aşılayabilmiş sağlık çalışanlarına sahip bir ülkedir.
Yeterli sayıda ve çeşitlilikte aşı sağlandığı takdirde hızlı aşılama ile toplumdaki hastalık yükü azaltılabilir. Aşılama hızını arttırmak zorunda olduğumuz açıktır.
Sürdürülebilir hızlı kapanma ve beraberinde hızlı aşılama sonrasında da basamaklandırılmış ve güvenli bir açılma planlanmalıdır. (HABER MERKEZİ)