Suriye Devlet Başkanı Esad'dan Erdoğan'a yanıt: 'Her türlü girişime olumlu bakıyoruz'

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, "İlişkiyi geliştirmeye yönelik her türlü girişime olumlu bakıyoruz ve bu da doğal bir şey" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'görüşme' açıklamasına yanıt verdi. SANA'nın aktardığına göre Esad, ”Birçok kez söylediğimiz gibi, ilişkiyi geliştirmeye yönelik her türlü girişime olumlu bakıyoruz ve bu da doğal bir şey. Kimse komşularıyla sorun yaratmayı düşünmez ama bu, kuralların dışına çıkmamız gerektiği anlamına gelmez" ifadelerini kullandı.

Esad, şöyle devam etti: "Olumlu bir şekilde hareket ediyoruz, ancak sadece ilkelere değil, açık ilkelere dayanarak hareket ediyoruz. Bu ilkeler, uluslararası hukuk ve egemenliktir, bu açık ama uyguladığımız şeyin olumlu sonuçlar doğurmasını sağlayacak belirli bir metodoloji vardır."

'İLİŞKİLER 13 YIL ÖNCE NEDEN SEYRİNDEN SAPTI?'

"İlk sorumuz şu: İlişkiler 13 yıl önce neden seyrinden saptı? Hiçbir Türk yetkilinin bu konuda açıkça konuştuğunu duymadık" ifadelerini kullanan Suriye Devlet Başkanı şunları söyledi: Görüşme sonuç verirse, bütün kırgınlıkları unutarak barışma ülkenin çıkarına olursa yaparım. Ama sorun burada değil, içerikte... Teklif önemli olabilir. Amaç nedir? Bunun ne olduğunu duymadık: Sorunu çözmek, ilişkileri geliştirmek, normale döndürmek?"

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Temmuz'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye ile normalleşme süreciyle ilgili Esad'a 'her an bir davette bulunabileceklerini' söylemişti.

Erdoğan, şöyle konuşmuştu: "Beşar Esed şu anda Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında bir adım attığı anda biz de ona karşı o yaklaşımı gösteririz. Çünkü biz dün Suriye ile düşman değildik ki, biz Esed ile ailece görüşüyorduk. Biz davetimizi yapacağız. İnşallah bu davetle birlikte de Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz. Davetimiz her an olabilir."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler esad erdoğan suriye