Suriye'de Türkiye karşıtı eylemler: Çatışmalar şiddetlendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Esad'ın 'normalleşme' açıklamalarının ardından ÖSO'nun kontrolündeki bölgelerde patlak veren eylemler çatışmaya dönüştü. SOHR'a göre, çatışmalarda 4 kişi öldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara ve Şam'dan gelen 'normalleşme' açıklamalarının ardından, Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kontrolündeki bölgelerde başlayan protestolar devam ediyor. Afrin, El Bab, Azez, El Rai, Cerablus'ta şiddetlenen eylemlerin 15 kent ve bölgeye yayıldığı belirtilirken, Türkiye karşıtı sloganların atıldığı eylemlerde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve silahlı gruplar arasında çıkan çatışmalarda 4 kişinin öldüğü ileri sürüldü. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), en az 20 kişinin ise yaralandığını bildirdi. SOHR'a göre Afrin'de 3, Türkiye bayrağının indirildiği Cerablus'ta ise 1 kişi öldü. 

Dün sosyal medyada paylaşılan videolarda, Ankara'nın Afrin'de kurduğu valilik binası etrafında toplanan ÖSO mensuplarının Türkiye karşıtı sloganlar attığı, Cerablus'ta ise ÖSO'ya ait bir karakolda Türkiye bayrağının indirildiği ve yırtıldığı görülmüştü. Azez ve El Bab'da ise silahlı grupların PTT binasına baskın düzenlediği kaydedilmişti. Halep’e bağlı Mare kasabasında da, Türkiye'den gelen tırların durdurulduğu ve yakıldığı görüntülendi.

ERDOĞAN VE ESAD'IN AÇIKLAMALARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Suriye ile yeniden ilişki kurulmasına yönelik, "Kurulmaması için hiçbir sebep yok. Yani biz Suriye'yle bu ilişkileri geliştirmekte geçmişte nasıl birlikteysek yine aynı şekilde birlikte hareket ederiz" ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan, geçmişte Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ailecek görüştüklerini hatırlatarak, "Yarın olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil, yine olur" demişti. 

Esad ise geçen hafta Şam’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentiyev ile görüşmesinde, Türkiye ile normalleşmeye açık oldukları mesajını vermişti. Esad, Suriye-Türkiye ilişkilerini iyileştirmeye yönelik her türlü çabanın temelinin 'Suriye'nin egemenliğine saygı duyulması' olduğunu dile getirmişti. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)