Suriyelilere yönelik ırkçı saldırılar yayılıyor: Belediyeye TOMA'lı koruma

Hatay Reyhanlı, Adana, Kayseri, Urfa, Bursa ve Antep'te düzenlenen gösterilerde ırkçı sloganlar atıldı, Suriyelilere ait dükkanlara saldırılar düzenlendi. 

Hatay Reyhanlı (solda), Urfa Akçakale (sağda)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hatay Reyhanlı ve Kırıkhan, Adana, Kayseri, Urfa Akçakale, Bursa ve Antep'te; Kayseri'deki istismar vakası ve Suriye'nin kuzeyindeki olaylar gerekçe gösterilerek Suriyelileri hedef alan gösteriler ve ırkçı saldırılar düzenlendi. 

Hatay'ın Suriye sınırındaki Reyhanlı ilçesinde akşamüstü sularında yerel halktan bazı kişiler Suriyelilerin işyerlerinin yoğun olduğu Çarşamba Pazarı’ndaki dükkanlara saldırdı. Suriyeliler kepenklerini kapatarak evlerine gitti.

Fakat saat 21.00 sularında Reyhanlı Belediyesi önünde ellerinde Türk bayrakları ile toplanan kalabalık, “Mülteci istemiyoruz” sloganı attı. TOMA ve çevik kuvvetle yoğun güvenlik önleminin alındığı Reyhanlı’da belediyenin oraya çıkan birçok sokak trafiğe kapatıldı.

SIFIR NOKTASINDAKİ KÖYLER TEDİRGİN

Suriye’de TIR’lara saldırıyla başlayan gerginlik, Reyhanlı ilçesi ve bilhassa Suriye’ye sıfır noktada yer alan Beşaslan, Bükülmez gibi sınır köylerini tedirgin etti. Bükülmez köyünden bir vatandaş, “Biz karşı tarafta her şeyi görüyoruz. Aramızda neredeyse hiç mesafe yok. Asker olmasa buraya geçmeleri beş dakika. Dolayısıyla Suriye’de olan her olay bizi tedirgin ediyor” dedi.

'İLÇE DİKEN ÜSTÜNDE'

Uzun süredir huzursuzluk olduğunu, Kayseri ve Suriye olaylarıyla daha da büyüdüğünü söyleyen bir başka Reyhanlılı, “Bir TIR şoförünün öldüğüne dair bir şey atmışlar ortaya. Teyitli bilgi değil zaten. Bu bilgi nereden, nasıl yayıldı bilmiyoruz. İnsanlar bunu duyunca galeyana geldi. Tabi durduk yere değil. Uzun süredir Suriyeli huzursuzluğu var. Yoğun güvenlik önlemi alındı ama Reyhanlı gergin, diken üstünde” dedi.

ADANA'DA KONVOY

Adana'nın Seyhan ilçesinde ise Motosikletli bir grup Türkiye bayraklarıyla Kocavezir ve Mirzaçelebi Mahallesi'ne girip konvoy yapmak istedi. Polis grubun mahalleye girişine izin vermedi. Irkçı grup "Suriyeli istemiyoruz" sloganlarını atıp, kentteki farklı mahallelerinde tur attı.

GÖRÜNTÜ PAYLAŞTI: 'SEVGİLİ GAZİANTEPLİLER'

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Sözcüsü Hasan Şencan, "Irmağının akışına ölürüm Türkiyem" diyerek yürüyen bir grubun videosunu paylaşarak; "Sevgili Gaziantepliler, lütfen çocuklarımızı evlerimize çağıralım. Provoke edilecek eylemler içerisindeler. Gençler, evlerinize dönün" dedi. 

AKÇAKALE'DE DÜKKANLARA SALDIRI

Urfa'nın sınırdaki Akçakale ilçesinde ise Suriyelilere ait dükkanlara saldırılar gerçekleştirildi.  

 BURSA'DA YÜRÜYÜŞ

Bursa Altıparmak’ta bir araya gelen gruplar burada Suriyelileri hedef alan sloganlar atarak yürüyüş yaptı.

Bugün akşam saatlerinde Bursa’da bulunan Suriyeli esnaflar, güvenlik endişesiyle dükkanlarını erken kapattı. Özellikle kent meydanı, Altıparmak ve Çarşamba bölgelerinde Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde, gruplar toplanmaya başladı. Bu gruplar, “Ne mutlu Türk’üm diyene” ve “Türkiye Türktür, Türk kalacak” sloganları atarak, havai fişekler ve torpiller patlattı. Polis, kalabalığı dağıtarak Altıparmak’a giden sokaklarda barikatlar kurdu.

Kayseri'de iş yerleri ve araçlar yakıldı.

 

KAYSERİ'DE POLİS MÜDAHALESİ 

Kayseri'nin Melikgazi ilçesindeki Danışmentgazi, Osmanlı, Selçuklu ve Hürriyet Mahallesi ile Kocasinan ilçesindeki Argıncık, Sahabiye ve Fevziçakmak mahallelerinde sokağa çıkanlar, Suriyelilere iş yeri ile araçlarını ateşe verdi. Suriyelilerin yaşadığı evlere taş attı. Polis, saldırganlara TOMA ve biber gazı ile müdahale etti. Sokak aralarındaki çöp tenekeleri yollara devrildi. Olayla ilgili çok sayıda kişi gözaltına alındı. Polisin müdahalesi ile olaylar sonlandırıldı. Kentte güvenlik önlemleri sürdürülüyor.