'Survivor' yarışında koruma altındaki kuşu yedi, diskalifiye oldu

ABD'de yayınlanan 'Survivor' benzeri yarışmaya katılan bir kişi, programın çekildiği Yeni Zelanda'da koruma altında olan 'weka' kuşunu öldürüp yedi. İki yarışmacı, bunun üzerine diskalifiye edildi.

Fotoğraf: Anastasia Yudin/ Pexels
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de yayınlanan 'Race to Survive' (Hayatta Kalma Yarışı) isimli televizyon programında bir yarışmacı Yeni Zelanda'da çekilen program sırasında koruma altındaki 'weka' kuşunu öldürüp yedi. Yarışmacıların yemek yemek için çoğunlukla avlandığı yarışmanın ikinci sezonunda yaşanan olayın ardından yarışmacı ve takım arkadaşı yarışmadan diskalifiye edildi. Radio New Zealand haber sitesine göre, Spencer 'Corry' Jones isimli yarışmacı kuşu öldürüp yediğinde kuralları ihlal ettiğinin farkındaydı.

BBC'nin haberine göre, weka isimli uçmayan kuşun nesli, Yeni Zelanda'nın büyük bir bölümünde tükenmiş durumda ve kuş, 'tam koruma altındaki' türler arasında. Radio New Zealand'ın paylaştığı video klipte, Spencer 'Corry' Jones'un özür dilediği, 'aptalca' bir hata yaptığını ve 'açlığa hazırlıklı olmadığını' söylediği görüldü. Olayın ardından "Yaptığım şey Yeni Zelanda'ya saygısızlıktı; özür dilerim" açıklaması yapan Jones'un yanı sıra takım arkadaşı Oliver Dev de yarışmanın sekizinci bölümünde diskalifiye oldu. 

ŞİRKETE UYARI

Yeni Zelanda Koruma Departmanı, ABD merkezli Original Productions isimli prodüksiyon şirketinden bir yetkilinin olaydan kısa bir süre sonra kendilerini durumdan haberdar ettiğini açıkladı. Yeni Zelandalı yetkililer, olayla ilgili soruşturma yürüttü ve hem şirkete hem de yarışmacıya yazılı uyarıda bulundu. Yapılan uyarıda yorgunluk ve önemli derecede açlık gibi 'olağandışı grup dinamikleri durumuna' atıfta bulunuldu. 

Soruşturmayı yürüten Dylan Swain, 1News kanalına yaptığı açıklamada, "Yine de koruma altındaki yerli bir türü öldürüp yemek kabul edilemez" diyerek şirketin, program katılımcılarının doğa koruma yasalarına uyması gerektiği konusunda uyarıldığını belirtti. 

Söz konusu kuşun nesli, değişen iklim koşulları ve artan yırtıcı sayıları dolayısıyla Yeni Zelanda ana karasının büyük bölümünde tükenmiş durumda. Ancak ülkedeki bazı adalarda kuşun yasal olarak avlanmasına izin verilebiliyor. 1953 tarihli Yaban Hayatı Kanunu'nca koruma altındaki türlere zarar verilmesi halinde, kişilere 2 yıl hapis cezası ya da 100 bin Yeni Zelanda doları (yaklaşık 60 bin ABD doları) para cezası verilebiliyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)