Suudi Arabistan ve Katar 'barıştı': Sınırlar açılıyor
Kuveyt, 2017 yılında ilişkilerini kesen Suudi Arabistan ve Katar'ın "kara, deniz ve hava sınırlarını bu akşam itibarıyla açmak konusunda anlaşmaya vardığını" duyurdu. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin yarın Suudi Arabistan'da yapılacak 41. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'ne katılacağı da açıklandı.
DUVAR - Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır Muhammed es-Sabah, 2017 yılında yaşanan krizin ardından ilişkilerini kesen Suudi Arabistan ile Katar'ın anlaşmaya vardığını duyurdu.
Dışişleri Bakanı Sabah, yaptığı televizyon konuşmasında, Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdiğini belirtti.
"Suudi Arabistan ile Katar arasındaki kara, deniz ve hava sınırlarının bu akşam itibarıyla açılması için anlaşmaya varıldı" ifadelerini kullanan Kuveytli Bakan, Katar ile Suudi Arabistan arasındaki tüm meseleleri çözüme kavuşturma konusunda uzlaşıldığını aktardı.
Suudi Arabistan, 5 Ocak’ta Riyad’ın ev sahipliğinde yapılacak olan Körfez İşbirliği Konseyi’ne Katar'ı da davet etmişti.
'BİRLİK TOPLANTISI OLACAK'
Bu arada Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, yarın gerçekleştirilecek 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'nin "sözde ve eylemde birlik toplantısı" olacağını belirtti.
Selman, "KİK Zirvesi, söylem ve eylemde birlik olmanın yanı sıra refah sürecini güçlendirmenin de zirvesi olacak" ifadelerini kullandı.
Katar Emirlik Divanı'nda yapılan açıklamada ise Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin yarın yapılacak 41. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'ne katılacağı belirtildi.
İMZA TÖRENİNE TRUMP'IN DAMADI DA KATILACAK
Haber sitesi Axios'un ABD'li kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Katar ve Suudi Arabistan arasında üç buçuk yıl süren krizin ardından varılan anlaşma için imzalar yarın atılacak.
Körfez ülkeleri ile Katar arasında süren krizin çözülmesi için "büyük bir adım" olarak nitelendirilen anlaşmaya ABD'nin arabuluculuk ettiği belirtiliyor. Axios'a konuşan kaynaklar, hem Katar hem de Suudi Arabistan'ın bu anlaşmayı Trump yönetimine yönelik bir "jest" olarak gördüğünü ve bu ülkelerin Joe Biden yönetimi için temiz bir sayfa açmaya hazırlandığını belirtti.
Öte yandan Katar ve Suudi Arabistan arasında varılan bu anlaşmada Trump'ın Başdanışmanı ve damadı Jared Kushner'in payının büyük olduğunu belirtiyor.
Birkaç hafta önce hem Suudi Arabistan hem de Katar'a bir ziyaret gerçekleştiren Kushner'in, her iki ülkenin de liderleri ile yaptıkları görüşmede, bu anlaşma için ülkeleri ikna ettiği kaydedildi.
Kushner'in yarınki Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) toplantısı için Suudi Arabistan'a seyahat edeceği ve Katar ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşmanın imza töreninde de hazır bulunacağı aktarıldı.
KATAR DAVALARI GERİ ÇEKECEK
Anlaşmada, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'in Katar'a 2017'den bu yana uyguladığı hava, kara ve deniz ambargosunu kaldırması bekleniyor.
Buna karşılık olarak ise Katar, 3 Körfez komşusuna açtığı davaları geri çekecek ve taraflar birbirine yönelik medyada yürüttükleri karalama kampanyalarına son verecek.
TÜRKİYE: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ
Dışişleri Bakanlığı, Katar ile Suudi Arabistan arasında kara, deniz ve hava sınırlarının açılmasına yönelik kararın memnuniyetle karşılandığını bildirdi. Bakanlık, "Körfez İhtilafının Çözümüne Yönelik Kaydedilen Gelişmeler" hakkında bir açıklama yayımladı.
Bu gelişmenin Körfez bölgesinde Haziran 2017'den bu yana devam eden ihtilafın çözüme kavuşturulmasına yönelik önemli bir adımı teşkil ettiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Başta Kuveyt olmak üzere, yürüttükleri arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık faaliyetleriyle söz konusu kararın alınmasına katkı sağlayan uluslararası aktörlerin çabaları takdire şayandır. Temennimiz bu ihtilafın ülkelerin egemenliklerine karşılıklı saygı temelinde kapsamlı ve kalıcı çözüme kavuşturulması ve Katar halkına yönelik diğer müeyyidelerin de bir an önce kaldırılmasıdır. Körfez İşbirliği Konseyi'nin stratejik ortağı olan ve Körfez bölgesinin güvenlik ve istikrarına büyük önem atfeden ülkemiz, bu istikametteki tüm çabaları desteklemeyi sürdürecektir."
NE OLMUŞTU?
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran 2017'de "terör gruplarını desteklediği" suçlamasıyla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmiş ve bu ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya başlamıştı.
Katar, söz konusu ülkelerin tüm suçlamalarını reddederken, bu durum Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.
Kuveyt ise krizin başından bu yana çözüm için taraflar arasında ara buluculuk çabaları yürüttü. (AA)