Suudi Arabistan'dan Şanghay İşbirliği Örgütü'ne katılma kararı
Suudi Arabistan, Şanghay İşbirliği Örgütü'ne 'diyalog ortağı' olarak katılma kararı aldığını duyurdu. 'Diyalog ortağı' statüsü, tam üyelik elde etmek için bir aşama ve ön adım anlamına geliyor.
DUVAR - Suudi Arabistan, Türkiye'nin de 'diyalog ortağı' olarak yer aldığı Şanghay İşbirliği Örgütü'ne 'diyalog ortağı' olarak katılma kararı aldığını duyurdu.
AA'nın Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'dan aktardığına göre, Bakanlar Kurulu, Şanghay İşbirliği Örgütü'ne 'diyalog ortağı' olunması yönündeki öneriyi onayladı.
Şangay İşbirliği Örgütü'nde 'diyalog ortağı' statüsü, tam üyelik elde etmek için bir aşama ve ön adımı oluşturuyor. Suudi Arabistan'ın yıl ortasında örgüte resmen katılması bekleniyor.
'KARAR, Şİ'NİN SUUDİ ARABİSTAN ZİYARETİ SIRASINDA ALINDI'
Reuters haber ajansı, Suudi Arabistan'ın örgüte üye olmasının Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Aralık 2022'de ülkeye yaptığı ziyaret sırasında görüşüldüğünü aktarırken, SPA da 28 Mart tarihli haberinde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Şi arasında bir telefon görüşmesi yapıldığını duyurmuştu.
Çin Devlet Başkanı Şi, Aralık 2022'de Riyad'ı ziyaret etmiş, ziyareti sırasında Suudi Arabistan ile Çin arasında 'kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması' imzalanmıştı.
8 ÜYE, 4 GÖZLEMCİ ÜYE VE 6 DİYALOG ORTAĞI VAR
Türkiye'nin de 'diyalog ortağı' olarak yer aldığı Şanghay İşbirliği Örgütü, ilk olarak 'Şanghay Beşlisi' adıyla 1996'da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan temsilcilerinin Çin'in Şanghay kentinde bir araya gelerek Sınır Bölgelerinde Askeri Güvenin Derinleştirilmesi Anlaşması'nı imzalamasıyla kurulmuştu. Özbekistan'ın 2001'de katılımıyla üye sayısı 6'ya çıkan Şanghay Beşlisi'nin adı "Şanghay İşbirliği Örgütü" olarak değiştirilmişti. Pakistan ve Hindistan da daha sonra tam üye olarak örgüte kabul edilmişti.
Şanghay İşbirliği Örgütü'nde 8 üyesinin yanı sıra tam üyelik sürecindeki 4 gözlemci üye ve Türkiye dahil 6 diyalog ortağı bulunuyor. (DIŞ HABERLER)